DaVinci500/ Un geniu a cărui moştenire cultural-artistică a intrat în memoria colectivă a omenirii
Leonardo da Vinci, ilustru reprezentant al Renaşterii, decedat pe 2 mai 1519, a fost pictor, sculptor şi inventator de geniu, a cărui moştenire cultural-artistică a intrat în memoria colectivă a omenirii, potrivit huffingtonpost.com.
Cei mai mulţi oameni din zilele noastre sunt deja familiarizaţi cu operele sale celebre. Creaţiile lui - între care "Cina cea de Taină", "Omul Vitruvian" şi, desigur, "Mona Lisa" - sunt considerate veritabile capodopere. Curiozitatea lui insaţiabilă l-a ajutat să devină unul dintre cei mai renumiţi oameni din rândul artiştilor, savanţilor, arhitecţilor şi personalităţilor din istoria Europei Occidentale.
Cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la moartea sa (2 mai 1519), Huffington Post publică într-un articol informaţii mai puţin cunoscute de publicul larg despre maestrul renascentist.
Leonardo era ambidextru
Putea să scrie de la stânga la dreapta cu o mână şi în sens contrar cu cealaltă mână, obţinând astfel o bizară scriere în oglindă, pe care doar câţiva dintre prietenii lui apropiaţi puteau să o descifreze. A fost, de asemenea, dislexic, fapt ce ar fi putut să contribuie la stimularea capacităţilor sale vizual-spaţiale, raportează The Telegraph. După ce a devenit adult, inventatorul şi artistul Da Vinci a ridicat interesul său faţă de mecanica trupului uman la un cu totul alt nivel, disecând cadavre umane pentru a înţelege mai bine modul în care funcţionează corpul uman. Să nu credeţi că era un sadic, afirmă jurnaliştii de la The Huffington Post, care reamintesc cititorilor faptul că Da Vinci era vegetarian, din motive etice.
Foto: (c) Uffizi Gallery / REUTERS
La ce se gândea Mona Lisa
Oamenii se întreabă de secole la ce se gândea Mona Lisa, femeia cu zâmbet sfios din celebra pictură omonimă, în momentul realizării tabloului. Potrivit Discovery Magazine, "cercetătorii de la Universitatea Amsterdam şi Universitatea Illinois au folosit un software de recunoaştere facială şi au ajuns la concluzia că Mona Lisa este 83% fericită, 9% dezgustată, 6% temătoare şi 2% furioasă".
Realizările şi idiosincrasiile lui Leonardo da Vinci reprezintă un subiect foarte vast, însă mesajul lui general este unul simplu: de la cei mai mici muşchi din corpul uman şi până la marile noţiuni despre Univers, maestrul renascentist considera că fiecare detaliu se află într-o relaţie strânsă cu întregul. Lucrările sale au păstrat armonia perfectă pe care el o văzuse în cosmos, unde privirile sale descopereau atât artă, cât şi ştiinţă, prin intermediul unor observaţii atente şi în urma unei curiozităţi permanente.
Din acest motiv, Da Vinci este considerat unul dintre cei mai creativi şi mai fascinanţi artişti din toate timpurile. Viaţa lui, indiferent că a fost vorba despre artă sau ştiinţă, s-a bazat pe mantra "saper vedere" ("să ştii cum să vezi"). El considera că vederea era cel mai important simţ, cu cel mai ridicat grad de certitudine, şi s-a străduit să înveţe despre minunile naturii prin intermediul percepţiei vizuale. "Anatomiştii sunt de părere că lucrările de anatomie ale lui Leonardo şi-au devansat cu câteva sute de ani epoca", anunţa BBC în 2012.
Leonardo s-a născut în Vinci, o comună din provincia Florenţa, unde a devenit ucenic pentru sculptorul, maestrul aurar şi pictorul Andrea del Verrocchio, la vârsta de 14 ani. Acolo şi-a perfecţionat abilităţile artistice şi a învăţat metode interdisciplinare, inclusiv din domeniul chimiei. Şase ani mai târziu, a fost acceptat în mod oficial în Breasla pictorilor din Florenţa.
Ţesătorii florentini, moştenitori ai geniului lui Da Vinci
A 500-a comemorare a morţii lui Leonardo da Vinci, marcată în 2019, reprezintă o bună ocazie pentru unul dintre cele mai vechi ateliere de ţesături de mătase din Europa să ajute publicul larg să descopere, în centrul Florenţei, una dintre numeroasele maşinării inventate de acest geniu al Renaşterii.
Amenajat în cartierul istoric San Frediano, atelierul L'Antico Setificio Fiorentino prelucrează şi astăzi preţioasele fire de mătase la războaie de ţesut ce datează din secolele al XVII-lea, al XVIII-lea şi al XIX-lea. Însă "bijuteria" acestui spaţiu de marcă al artizanatului florentin, înfiinţat în 1786, este o maşină de răsucit bobinele cu fire, al cărei design a fost creat în urmă cu cinci secole de Leonardo da Vinci.
"Este o maşină de urzit, fabricată la sfârşitul secolului al XVII-lea după planurile originale ale maestrului, iar noi fabricăm şi astăzi articole de pasmanterie folosind această structură din lemn în totalitate verticală", a explicat pentru AFP Beatrice Fazzini, una dintre angajatele atelierului.
Mai mult decât un instrument, maşinăria este o operă de artă în sine, care pregăteşte firele înainte ca ele să fie introduse în războiul de ţesut, potrivit unei tehnici al cărei secret este păstrat cu sfinţenie de multe secole şi care le-a ajutat pe nobilele familii florentine să se îmbogăţească.
Atelierul, care aparţine din 2010 familiei designerului italian Stefano Ricci, fabrică ţesături, articole din dantelă şi panglici în stilul elegant şi în culorile folosite în epoca în care Florenţa era condusă de familia Medici.
În timpul dinastiei Medici, o bogată familie de comercianţi deveniţi bancheri, în perioada Renaşterii, fabricarea mătăsii a ajuns la apogeu pe malurile râului Arno.
Până la Kremlin
Unele dintre stofele produse de L'Antico Setificio Fiorentino decorează Palatul Republicii Italiene (în care se află sediile Preşedinţiei şi Senatului), dar şi celebra Galerie Uffizi din Florenţa, reşedinţe regale, precum cea a Danemarcei, şi palatul Kremlin din Moscova. Printre clienţii atelierului florentin s-au aflat şi se află personalităţi precum papa Francisc şi interpreţii de operă Maria Callas şi Andrea Bocelli.
"Este un muzeu care este şi o uzină", a explicat Briza Datti, arhitectă de interioare şi coordonatoare a departamentului comercial din cadrul atelierului.
În acest atelier sunt executate doar activităţi realizate manual, care urmează ritmul ţesătorului şi "păstrează amprenta familiei de care au aparţinut în trecut", a subliniat ea.
Simona Polimeni, în vârstă de 26 de ani, împleteşte firele de ţesut şi de urzit, acţionând o pedală şi reproducând gesturi ancestrale. Din mâinile ei iese astfel un damasc cu finisaje scânteietoare, ca prin magie. Nu mai puţin de opt ore de muncă sunt necesare pentru a produce doi metri de o astfel de ţesătură, demnă de curtea lui Lorenzo de Medici, supranumit Lorenzo Magnificul.
"Fiecare pânză trebuie să fie ţesută de aceeaşi persoană, ritmul trebuie să fie mereu acelaşi, altfel există riscul apariţiei unor imperfecţiuni", a subliniat Simona Polimeni, care a urmat cursurile Şcolii de ţesături şi restaurare din Florenţa.
Foto: (c) Ernesto Arias / EPA
Un metru de ţesătură costă între 200 şi 1.500 de euro
Desenele şi motivele stofelor, considerate adevărate comori, sunt conservate în arhivele istorice ale atelierului. Varietăţi de pluş, damasc şi tafta cu motive florale sau geometrice fac parte dintre ţesăturile fabricate în acest stabiliment secular, iar preţurile lor variază între 200 şi 1.500 de euro per metru.
Cinsprezece muncitori care lucrează în acest templu al tradiţiei consideră un privilegiu faptul că au posibilitatea de a produce astfel de ţesături preţioase din mătase, dar şi din in şi bumbac, care au inspirat numeroşi artişti şi erau utilizate în trecut de către regi şi împăraţi.
"Este o şansă pentru mine să lucrez aici, în mijlocul unor meserii vechi de mai multe secole. Însă nu mă simt ca într-un muzeu, este doar un mediu profesional special", a declarat Simona Polimeni.
La cerere, atelierul îşi deschide uşile în faţa unor grupuri de elevi şi de turişti, fără să îşi oprească producţia.
La unul dintre războaiele de ţesut, Silvana, o braziliancă de 50 de ani, manevrează cu rapiditate suveicile cu fire naturale în culori strălucitoare, care variază de la galben muştar la fucsia şi până la albastru petrol.
"Este o muncă foarte creativă şi un domeniu de excelenţă", a adăugat angajata braziliană, venită în urmă cu 30 de ani în Italia pentru a lucra în industria textilă din Toscana, celebră pe plan mondial. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Citiţi şi:
* DaVinci500/ ADN-ul lui Leonardo da Vinci ar putea fi descoperit cu ajutorul unei şuviţe de păr
* DaVinci500/ Cele mai incredibile invenţii ale sale
* DaVinci500/ Un artist pasionat de anatomie
* DaVinci500/ Un sculptor foarte talentat, dar fără lucrări finalizate
* DaVinci500/ Detalii insolite despre ''Cina cea de Taină''
* DaVinci500/ Teorii şi controverse despre mesaje secrete şi coduri ascunse în "Cina cea de Taină"
* DaVinci500/ Impactul talentului său de pictor asupra universului artelor
* DaVinci500/ Cine ''îl deţine'' pe Leonardo? Un război cultural se duce între Italia şi Franţa
* DaVinci500/ ''Omul Renaşterii'' care a reuşit să schimbe lumea
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AI: Noi centre de date în Franța în 35 de locații, pe lângă cel 'gigantic' anunțat la Paris
Ministrul francez responsabil cu AI, Clara Chappaz, a anunțat că 35 de locații sunt 'gata de utilizare' pentru a găzdui noi centre de date pe întreg teritoriul Franței, transmite vineri AFP din cea de-a doua zi a summitului mondial cu privire la inteligența artificială (AI) desfășurat în capitala Franței. Aceste locații aco
Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji
Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918
Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută
Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf
Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm
Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir
Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale
Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu
Roverul privat FLIP înlocuiește roverul NASA VIPER pentru misiunea selenară din acest an
Compania americană Astrobotic din Pittsburgh a găsit un înlocuitor pentru roverul VIPER, construit de NASA pentru căutarea gheții pe Lună, optând pentru un alt model de rover, FLIP, care va fi folosit în misiunea de aselenizare Griffin, ce va fi lansată în acest an către polul sud selenar, transmite SPACE.com. Modulul d
Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalele legislații în domeniu în lume
De la 'Vestul Sălbatic' american la cadrul juridic complex al Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale (AI) are loc în moduri diferite în lume, notează AFP, care face o trecere în revistă a principalelor legislații în acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris din 10-11 februarie.
Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalii actori din domeniu
După lansarea ChatGPT la sfârșitul anului 2022, inteligența artificială (AI) generativă s-a extins rapid în jurul marilor companii americane, concurate de câțiva rivali europeni și chinezi, notează AFP, care face o trecere în revistă a celor mai importanți actori din acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris, care va avea
Rusia: Kremlinul numește un nou șef în fruntea agenției spațiale Roscosmos
Kremlinul l-a revocat joi pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Roscosmos, după un mandat de mai puțin de trei ani marcat de eșecul spectaculos al primei misiuni rusești pe Lună din ultimii 47 de ani, informează Reuters. Într-un comunicat, Kremlinul a anunțat că Iuri Borisov, care conducea Roscosmos din iulie 2022, a fost eliberat din funcție, făr
Prima fertilizare in vitro la canguri, realizată în Australia
Oamenii de știință australieni au anunțat joi că au produs primul embrion de cangur din lume obținut prin fertilizare in vitro (FIV), un experiment istoric care ar putea contribui la salvarea altor specii de marsupiale amenințate cu dispariția, informează AFP. Cercetătorii dintr-o echipă de la Universitatea Queensland din Brisbane, un oraș din sud-estul Austra
Coreea de Sud: Două ministere blochează accesul la DeepSeek pe calculatoarele lor
Ministerele Apărării și Comerțului din Coreea de Sud au informat joi că au blocat accesul la DeepSeek pe computerele lor, în așteptarea unei explicații din partea start-upului chinez cu privire la gestionarea informațiilor furnizate de utilizatori, scrie AFP. Vineri, autoritatea de reglementare a protecției datelor personale a anunțat că
Google introduce o nouă clasă de modele AI ieftine pentru a răspunde provocării rivalilor chinezi de la DeepSeek
Compania Google a anunțat miercuri o serie de actualizări privind familia Gemini de modele lingvistice AI mari, printre care și lansarea unei noi linii de produse cu prețuri competitive cu cele ale modelelor AI low-cost, așa cum este rivalul chinez DeepSeek, transmite Reuters. Google oferă câteva versiuni ale Gemini care variază ca preț
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea (studiu)
Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienți timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat zilnic ar putea încetini îmbătrânirea biologică a oamenilor, transmite agenția EFE. Rezultatele cercetării au fost publicate luni în revista Nature Aging, însă autorii recunosc că studiul are o
Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă
Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici
Un studiu australian a descoperit o legătură între grosimea retinei și mai multe boli comune
Cercetătorii dintr-o echipă internațională coordonată de oameni de știință din Australia care au studiat mii de ochi au descoperit că grosimea retinei ar putea fi un indicator timpuriu al unor boli precum diabetul de tip 2 și demența, informează Xinhua. Cercetătorii coordonați de Institutul de Cercetare Medicală Walter și Eliza Hall (WEHI) din