După două explozii, megaracheta Starship este pregătită pentru un nou zbor de testare

Compania SpaceX a multimiliardarului Elon Musk intenționează să efectueze marți o nouă lansare-test a megarachetei sale Starship, pe care o dezvoltă cu scopul de a coloniza planeta Marte, după două explozii spectaculoase care s-au succedat rapid în timpul ultimelor zboruri de testare, informează AFP.
Această rachetă, cu o înălțime de 123 de metri, echivalentul unei clădiri cu 40 de etaje, urmează să fie lansată spre cerul din statul american Texas începând cu ora locală 18:30 (23:30 GMT) în cadrul celui de-al nouălea zbor-test al său.
Precedentele două teste, efectuate în ianuarie și martie, s-au soldat cu explozii spectaculoase la mare altitudine și cu o ploaie de deșeuri spațiale deasupra Mării Caraibilor.
De fiecare dată, prima treaptă a rachetei, care propulsează vehiculul spațial, a reușit să revină pe rampa de lansare și să fie prinsă cu ajutorul unor brațe mecanizate - o manevră spectaculoasă, pe care doar compania SpaceX o stăpânește în prezent.
Însă cealaltă treaptă a rachetei a explodat în timpul zborului în ambele ocazii, obligându-le pe autoritățile americane din sectorul aviației să devieze traiectoriile unor avioane și să ceară amânarea unor decolări. Au fost ordonate, de asemenea, suspendarea zborurilor pentru racheta Starship și anchete asupra acestor incidente.
Foto: (C) CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA
Obiectiv: 25 de zboruri anuale
Aceste incidente spectaculoase sunt însă departe de a fi inedite, în contextul în care compania lui Elon Musk mizează pentru dezvoltarea aparatelor sale pe lansarea unui număr mare de prototipuri cu scopul de a corecta apoi foarte repede problemele întâlnite într-o situație de zbor în condiții reale.
Este vorba despre o filosofie care a contribuit decisiv la succesul companiei americane, care nu este însă scutită de critici: patru dintre precedentele opt zboruri de testare ale rachetei Starship s-au încheiat prin explozii, deliberate sau nu.
În 2023, mai multe asociații au depus plângere împotriva autorităților americane, acuzându-le că au evaluat greșit impactul de mediu, în condițiile în care baza spațială din Texas se află în proximitatea unor zone naturale protejate.
În pofida acestor critici, Agenția americană de reglementare a aviației, FAA, a dat undă verde la începutul lunii mai pentru o creștere a cadenței de lansare de la cinci la 25 de zboruri pe an, în urma unei proceduri care a durat mai mulți ani și a unor evaluări ale impactului asupra mediului.
Această autorizație vine într-un moment în care legăturile strânse ale lui Elon Musk cu președintele Donald Trump au stârnit temeri cu privire la posibile interferențe în acțiunile autorităților de reglementare.
Foto: (C) CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA
Plonjon brutal în Golful Mexic
În timpul acestui nou zbor, SpaceX va reutiliza pentru prima dată o primă treaptă de rachetă care a zburat deja în spațiu și a fost apoi recuperată, marcând astfel încă un pas spre atingerea obiectivului său de reutilizare integrală a rachetelor spațiale.
Această caracteristică ar permite reducerea considerabilă a costurilor și a resurselor necesare, dar este extrem de dificil de realizat din punct de vedere tehnic.
Dacă va reuși să recupereze propulsorul rachetei, Elon Musk intenționează să încerce în curând și o recuperare a segmentului Starship, care reprezintă cea de-a doua treaptă a rachetei și care dă numele întregului vehicul spațial.
'Cred că vom reuși o reutilizare rapidă a întregii structuri - vehiculul și propulsorul - anul viitor', a declarat antreprenorul miliardar, cunoscut pentru proiecțiile sale exagerat de optimiste, la începutul acestui an, într-un podcast.
În timpul noului zbor al megarachetei Starship, compania SpaceX speră să realizeze testele pe care dorea să le facă în timpul precedentelor două zboruri de testare - inclusiv o tentativă de lansare a unor sateliți -, apoi va lăsa racheta să își încheie cursa în Oceanul Indian.
Prima treaptă nu se va întoarce de această dată pe rampa sa de lansare, ci ar trebui 'să se prăbușească brutal' în apele Golfului Mexic, redenumit în mod unilateral 'Golful Americii' de Donald Trump, a precizat compania SpaceX.
Această schimbare de program are scopul de a permite realizarea 'mai multor experimente în zbor' pentru 'a îmbunătăți performanțele și fiabilitatea viitoarelor propulsoare', a explicat compania americană. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams au finalizat programul de recuperare după revenirea pe Terra
Butch Wilmore și Suni Williams, astronauții care au rămas blocați anul trecut pe Stația Spațială Internațională (ISS) din cauza unor probleme tehnice ale capsulei Starliner a Boeing și care au revenit pe Terra în luna martie, au fina
O fosilă de dinozaur descoperită în România ar putea deține cheia unor progrese în combaterea cancerului (studiu)
Fosilele de dinozauri ar putea fi cheia unor noi descoperiri privind cancerul și ar putea influența viitoarele tratamente pentru oameni, au declarat oamenii de știință din Regatul Unit, informează DPA și PA Media. Într-un nou studiu publicat recent în revista Biology, care a durat aproape un deceniu, cercetătorii de la Anglia Ruski
Oamenii de știință americani cred că au descoperit o nouă planetă pitică în Sistemul Solar
Se aflau în căutarea misterioasei 'a noua planete' care ar pluti în jurul Soarelui. În schimb, oamenii de știință americani cred că au descoperit o nouă planetă pitică la marginea Sistemului Solar, informează AFP. Corpurile cerești telurice și înghețate situate în Centura Kuiper, dincolo de planeta Neptun, tind să
Canada: Incendiile de vegetație au dus la evacuarea a 17.000 de persoane
Peste 17.000 de persoane sunt în curs de evacuare miercuri în Manitoba, în centrul Canadei, într-o perioadă în care această provincie se confruntă cu unul dintre cele mai grave incendii de pădure din acest sezon, informează AFP. Din cauza schimbărilor climatice, Canada este tot mai des afectată de evenimente meteorologice extreme,
China a lansat prima sa misiune spațială pentru colectarea unor mostre de pe suprafața unui asteroid
China a lansat joi dimineață prima sa misiune spațială pentru prelevarea unor eșantioane de materie de pe un asteroid situat în proximitatea Pământului, misiune care are drept obiectiv o înțelegere aprofundată a modului de formare și a evoluției asteroizilor, precum și a originilor sistemului solar, informează DPA. Sonda Tianwen-2, fără echip
Telescopul James Webb a captat o nouă imagine a Universului profund
Telescopul Spațial James Webb (JWST) a obținut 'cea mai profundă imagine de până acum' a Universului cu ajutorul unei focalizări pe o singură țintă, dezvăluind galaxii formate în trecutul său îndepărtat, au anunțat marți Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Franța și Agenția Spațială Europeană (ESA), relatează AFP.
Spania se pregătește pentru un episod excepțional de căldură
Spania se pregătește pentru un episod excepțional de căldură în următoarele zile, când temperaturile ar putea atinge 40 de grade Celsius în sudul țării, a avertizat miercuri Agenția națională meteorologică (AEMET), potrivit AFP. ''În zilele de 29 mai și 1 iunie se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi pentru aceste
Japonia adoptă prima sa lege privind dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale
Japonia a adoptat miercuri prima sa lege privind dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru a aborda pericolele reprezentate de utilizarea greșită a tehnologiei, cum ar fi răspândirea de informații false sau 'deepfakes', dar nu a inclus prevederi cu caracter penal, informează EFE. Legea a fost dezvoltată pe ba
Climă: UE este pe cale să își îndeplinească obiectivele pentru 2030
Uniunea Europeană este pe cale să își atingă obiectivele climatice pentru 2030, a anunțat miercuri Comisia Europeană, chiar dacă există încă unele incertitudini cu privire la ambițiile 'Bătrânului continent' pentru 2040, informează AFP. După evaluarea planurilor energetice și climatice ale majorității statelor membre, Bruxelle
Poluare / Amendă record pentru distribuitorul de apă britanic Thames Water
Autoritatea britanică de reglementare a serviciilor de apă (Ofwat) a aplicat miercuri o amendă record de aproape 123 de milioane de lire sterline (147 de milioane de euro) celui mai mare distribuitor de apă din Regatul Unit, Thames Water, care are grave dificultăți financiare, în principal din cauza deversării repetate de ape uzate, informează AFP. '
Razele UV cauzează peste 80% din melanoamele la nivel mondial, potrivit unei agenții din cadrul OMS
Melanomul cutanat, a cărui prevalență înregistrează o creștere puternică, dar care, în general, poate fi prevenit, este atribuit în peste 80% din cazuri expunerii la radiații ultraviolete (UV), potrivit unei noi estimări a cercetătorilor de la Centrul Internațional pentru Cercetări asupra Cancerului (CIRC), publicată marți, informează AFP. Di
Temperaturile globale ar putea depăși pragul de 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani (OMM)
Temperaturile globale ar putea depăși pragul de 1,5 grade Celsius în comparație cu nivelurile din perioada preindustrială în următorii cinci ani, avertizează oamenii de știință, potrivit DPA. După ce temperaturile record înregistrate în 2024 au depășit - temporar, cel puțin - pragul de 1,5 grade Celsius la care statele au convenit să li
O nouă explozie a rachetei Starship în timpul unui zbor de testare plin de evenimente
Megaracheta Starship, pe care compania SpaceX a multimiliardarului Elon Musk o dezvoltă pentru a călători spre planeta Marte, a reușit să ajungă în spațiu marți, dar a avut parte de un nou zbor de testare plin de evenimente, în cadrul căruia vehiculul spațial a explodat înainte de coborârea sa planificată pe Pământ, informează AFP.
Canada/ Un incendiu de vegetație izbucnit în provincia Alberta a afectat operațiuni petroliere și a determinat evacuări
Un incendiu de vegetație izbucnit în provincia canadiană Alberta a dus la oprirea temporară a unor operațiuni de producție de petrol și gaze și a forțat locuitorii unui mic oraș să își părăsească locuințele, informează Reuters. Incendiul, care, potrivit Alberta Wildfire, a afectat o suprafață de circa 1.600 de hectare, arde necontr
Un submarin american, dispărut în 1917, descoperit în largul coastei orașului San Diego
O echipă de arheologi marini a studiat epavele a două vehicule militare americane demult pierdute pe fundul mării, la câteva mile distanță de San Diego: un submarin american scufundat în timpul unor antrenamente în 1917 și un avion de antrenament militar aparținând U.S. Navy, care s-a prăbușit în apropiere în 1950, transmite marți