Temperaturile globale ar putea depăși pragul de 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani (OMM)

Temperaturile globale ar putea depăși pragul de 1,5 grade Celsius în comparație cu nivelurile din perioada preindustrială în următorii cinci ani, avertizează oamenii de știință, potrivit DPA.
După ce temperaturile record înregistrate în 2024 au depășit - temporar, cel puțin - pragul de 1,5 grade Celsius la care statele au convenit să limiteze încălzirea globală pentru a evita astfel cele mai periculoase efecte ale acesteia, noi predicții climatice au ajuns la concluzia că există 86% șanse ca un alt an din următorii cinci să repete același scenariu.
Conform unei analize realizate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) alături de Met Office din Regatul Unit, există o probabilitate de 70% ca media temperaturilor globale din următorii cinci ani să depășească pragul de 1,5 grade Celsius în comparație cu nivelurile preindustriale.
Există o probabilitate de 80% ca cel puțin un an din perioada 2025-2029 să stabilească un nou record în ceea ce privește temperaturile globale, se mai arată în analiză.
Pentru prima dată, modelele climatice au arătat că există posibilitatea ca temperatura medie globală să depășească cu 2 grade Celsius nivelurile preindustriale înaintea anului 2030, deși oamenii de știință care au realizat analiza spun că acest lucru este ''excepțional de improbabil'' și că există o probabilitatea de doar 1% ca acest lucru să se întâmple.
Specialiștii mai avertizează că nordul Europei s-a putea confrunta cu ierni foarte umede în următorii cinci ani, unul dintre principalele pericole climatice pentru regiune întrucât presupune riscul declanșării unor inundații.
Potrivit Acordului climatic de la Paris, statele și-au luat angajamentul de a implementa măsuri în scopul reducerii încălzirii globale cu mult sub 2 grade Celsius în comparație cu nivelurile preindustriale și de a continua eforturile pentru a limita creșterile la 1,5 grade în încercarea de a evita cele mai severe consecințe - creșterea nivelului mărilor, secetă, inundații, valuri de caniculă și furtuni extreme provocate de schimbările climatice.
Temperatura medie globală a depășit cu 1,5 grade Celsius temperatura medie din perioada 1850-1900 pentru prima dată în 2024 după ce fenomenul climatic El Nino din regiunea tropicală a Oceanului Pacific a determinat creșterea temperaturilor alături de încălzirea globală cauzată de acțiunile umane.
Probabilitatea ca în următorii cinci ani temperaturile să fie mai mari cu 1,5 grade Celsius nu înseamnă că pragul a fost depășit definitiv întrucât cifrele privind încălzirea pe termen lung sunt calculate ca medie a unei perioade de 20 de ani.
Oamenii de știință sugerează însă că încălzirea este acum de circa 1,4 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, măsurate la valoarea de referință din perioada 1850-1900, înainte ca arderea pe scară largă a combustibililor fosili să fie folosită.
Profesorul Adam Scaife, din cadrul Met Office, spune ''că cele mai recente predicții sugerează că acum suntem foarte aproape ca anii în care temperaturile depășesc 1,5 grade să fie ceva obișnuit''.
''2024 a fost un astfel de an, dar frecvența lor crește și vom vedea mai mulți de acest fel'', a spus el, referindu-se la probabilitatea de 86% de a avea un alt an în care temperaturile depășesc 1,5 grade Celsius peste perioada de referință 1850-1900 în următorii cinci ani.
''Aceste statistici sunt șocante, iar acum există probabilitatea, pe care o vedem pentru prima dată în predicțiile noastre computerizate, de a avea o creștere cu 2 grade, ceea ce este absolut fără precedent''.
''Este totuși excepțional de improbabil, o probabilitate de circa 1% ca acest lucru să se întâmple în următorii cinci ani, dar este posibil acum''.
''Acest lucru era efectiv imposibil în urmă cu câțiva ani''.
Raportul, care conține actualizări climatice anuale și decenale, este publicat anual de OMM și este produs de Met Office.
''Tocmai ce ne-am confruntat cu cei mai călduroși 10 ani din istoria înregistrărilor'', a spus secretarul general adjunct al OMM, Ko Barrett.
''Din păcate, acest raport OMM nu oferă niciun semn de respiro în următorii ani, ceea ce înseamnă că economiile noastre, traiul de zi cu zi, ecosistemele și planeta noastră vor fi afectate în mod negativ''. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Canada: Incendiile de vegetație au dus la evacuarea a 17.000 de persoane
Peste 17.000 de persoane sunt în curs de evacuare miercuri în Manitoba, în centrul Canadei, într-o perioadă în care această provincie se confruntă cu unul dintre cele mai grave incendii de pădure din acest sezon, informează AFP. Din cauza schimbărilor climatice, Canada este tot mai des afectată de evenimente meteorologice extreme,
Spania se pregătește pentru un episod excepțional de căldură
Spania se pregătește pentru un episod excepțional de căldură în următoarele zile, când temperaturile ar putea atinge 40 de grade Celsius în sudul țării, a avertizat miercuri Agenția națională meteorologică (AEMET), potrivit AFP. ''În zilele de 29 mai și 1 iunie se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi pentru aceste
Climă: UE este pe cale să își îndeplinească obiectivele pentru 2030
Uniunea Europeană este pe cale să își atingă obiectivele climatice pentru 2030, a anunțat miercuri Comisia Europeană, chiar dacă există încă unele incertitudini cu privire la ambițiile 'Bătrânului continent' pentru 2040, informează AFP. După evaluarea planurilor energetice și climatice ale majorității statelor membre, Bruxelle
Poluare / Amendă record pentru distribuitorul de apă britanic Thames Water
Autoritatea britanică de reglementare a serviciilor de apă (Ofwat) a aplicat miercuri o amendă record de aproape 123 de milioane de lire sterline (147 de milioane de euro) celui mai mare distribuitor de apă din Regatul Unit, Thames Water, care are grave dificultăți financiare, în principal din cauza deversării repetate de ape uzate, informează AFP. '
Canada/ Un incendiu de vegetație izbucnit în provincia Alberta a afectat operațiuni petroliere și a determinat evacuări
Un incendiu de vegetație izbucnit în provincia canadiană Alberta a dus la oprirea temporară a unor operațiuni de producție de petrol și gaze și a forțat locuitorii unui mic oraș să își părăsească locuințele, informează Reuters. Incendiul, care, potrivit Alberta Wildfire, a afectat o suprafață de circa 1.600 de hectare, arde necontr
Sute de specii rare din Australia, în pericol de extincție în lipsa unei protecții urgente a habitatului (studiu)
Peste 220 dintre speciile critic amenințate cu dispariția din Australia sunt în pericol de extincție din cauza habitatelor fragmentate și a protecției inadecvate, potrivit unui nou studiu publicat vineri de Griffith University, informează Xinhua. Cercetătorii au realizat prima evaluare națională a speciilor cu arii de răspândire extrem de reduse, m
Emiratele Arabe Unite/ Temperatură record pentru luna mai, de 50,4 grade Celsius
Emiratele Arabe Unite au anunțat vineri o temperatură record pentru luna mai, de 50,4 grade Celsius, cea mai ridicată înregistrată în ultimele două decenii în această țară petrolieră din Golf, informează AFP. 'Cea mai ridicată temperatură înregistrată astăzi în întreaga țară este de 50,4 grade Celsius la Al Shawame
Un seism de 6,3 a lovit insula indoneziană Sumatra
Un seism de magnitudine 6,3 a lovit vineri insula indoneziană Sumatra, conform unui anunț al Agenției de Meteorologie, Climatologie și Geofizică a țării (BMKG), transmite DPA. Conform BMKG, cutremurul s-a produs la o adâncime estimată de 10 kilometri la ora locală 03:00 (joi, ora 20:00 GMT). Centrul german pentru Geoștiinț
Grecia: Cutremur cu magnitudinea 6 în largul insulei Creta
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs joi în largul coastei insulei Creta, în Grecia, a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), relatează Reuters și DPA. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 77 km (47,85 mile), potrivit centrului german. Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magn
Inundații rapide au izolat orașe din interiorul Australiei; locuitorii s-au refugiat pe acoperișuri
Ploile puternice care au lovit regiunea de sud-est a Australiei au declanșat inundații rapide care au izolat miercuri orașe întregi, iar unii locuitori au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișuri în timp ce autoritățile au emis rapid ordine de evacuare, transmite Reuters. Localitățile din regiunile Hunter și Mid North Coast din
Chiar și la 1,5 grade de încălzire, creșterea nivelului mării ar putea fi dramatică (studiu)
Creșterea nivelului mării va testa sever rezistența umanității până la sfârșitul secolului și mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depășește 1,5°C, au avertizat marți cercetători, relatează AFP. Rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri și, dacă tendința actuală continuă,
Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul coastelor din Papua Noua Guinee
Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,6 s-a produs marți în largul coastelor nordice din Papua Noua Guinee, a anunțat Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP. Seismul s-a produs la adâncimea de 52,7 kilometri, la o distanță de aproximativ 117 kilometri de orașul Angoram. Centrul Național de A
Pakistan/ Canicula duce la închiderea anticipată a școlilor în Punjab
Creșterea temperaturilor în Punjab, cea mai populată provincie din Pakistan, a determinat marți guvernul acestei provincii să închidă toate școlile publice și private pentru vacanța de vară cu patru zile mai devreme decât era prevăzut, informează AFP. Ministrul Educației la nivel de provincie, Rana Sikander Hayat, a declarat că vacanța de var
Mai multe seisme s-au produs pe insula elenă Evia, fiind afectate peste 50 de locuințe
Mai multe seisme cu magnitudine de până în 4,7 au lovit nordul insulei Evia, cea de-a doua cea mai mare insulă a arhipelagului elen, în ultimele 24 de ore, transmite luni DPA. Cutremurele au fost simțite până la Atena, la aproximativ 130 de kilometri distanță. Seismologii greci au anunțat că monitorizează