Comunicat de presă - COTAR
Transportul alternativ - între evaziune fiscală, concurență neloială și trafic de influență - susținut chiar de Consiliul Concurenței
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) cere Guvernului, Parlamentului și tuturor instituțiilor statului abilitate pentru a ancheta activitatea autorităților naționale să verifice situația președintelui Consiliului Concurenței, după declarațiile acestuia în legătură cu încurajarea firmelor de transport alternativ, în contextul în care ANAF a descoperit evaziune fiscală la sute de astfel de firme, doar de la începutul acestui an.
COTAR a avut mai multe întâlniri cu ANAF, pentru a descrie mecanismele prin care firmele de transport alternativ fac evaziune fiscală. Astfel s-a ajuns la anchete DNA, în mai multe dosare de fraudă fiscală, la cercetări extinse și la dosare penale, inclusiv pentru trafic de influență. Au fost descoperite sute de firme care fac evaziune fiscală, prejudiciul calculat de procurori fiind de zeci de milioane de euro, în transportul alternativ. Acțiunea DNA a pornit de la explicațiile pe care reprezentanții COTAR le-au oferit autorităților și în urma cărora ANAF a făcut plângere la DNA.
'COTAR a transmis periodic, în ultimii 10 ani, informări către autoritățile statului, în legătură cu neregulile din domeniul transportului alternativ, dar anchetele s-au deschis târziu. Noi am explicat cum șoferilor li se plătesc salariile fără documente legale, în parcări, la mica înțelegere, în fiecare lună, pentru că șoferii nu sunt angajați cu forme legale. De când UBER și BOLT au decis să lucreze doar cu firme, nu direct cu șoferii, s-a creat acest mecanism prin care unii deschid zeci de firme, apoi le închid, pe bandă rulantă, pentru a se pierde urma banilor. Firmele de taxi nu pot face așa ceva, pentru că în taximetrie trebuie să reînnoiești autorizațiile. Doar în transport alternativ se poate. Așa pot face evaziune fiscală patronii acestor firme, iar pe de altă parte, UBER și BOLT primesc 25% din încasările acestora, le transferă în afara țării, apoi reîntorc 75% la firmele din țară, bani din care se fac plăți fără a se plăti taxe și impozite la stat', explică, Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
ANAF și DNA au constatat că firmele de transport alternativ cercetate au angajat, fără documente legale mii de șoferi. COTAR a tras foarte multe semnale de alarmă, începând din anul 2014, cu privire la evaziunea fiscală pe care o fac firmele cu acest obiect de activitate. În timp ce transportul alternativ se zbate între dosare penale, discriminările sunt menținute în continuare pentru taximetriști, iar Consiliul Concurenței nu le observă. COTAR a cerut o rezolvare a problemei concurenței neloiale, de mai multe ori, în ultimii ani, însă răspunsul primit de fiecare dată a fost în favoarea firmelor de transport alternativ, deși este evident avantajul oferit de legislație pentru acestea, în defavoarea taximetriei, pentru activități similare de transport persoane.
Iar acum, președintele Consiliului Concurenței a venit cu declarații halucinante: CONSILIUL CONCURENȚEI RECOMANDÄ‚ REEVALUAREA LEGISLAȚIEI PRIVIND SERVICIILE DE TRANSPORT PERSOANE. Tocmai Consiliul Concurenței recomandă reevaluarea legislației privind transportul în regim de taxi și a celei referitoare la transportul alternativ, 'astfel încât să ofere condiții echivalente de concurență, chiar dacă sunt tratate diferit din punctul de vedere al reglementării'.
Deși președintele Consiliului Concurenței știe foarte bine că așa-zisul transport alternativ a obținut o lege proprie care dublează Legea taximetriei - prin lobby, adică prin trafic de influență, în formă continuată, din 2014 până în 2017 - recomandarea autorității vine acum cu solicitarea unei noi modificări legislative în favoarea acestor firme despre care aflăm chiar de la ANAF și DNA că fac evaziune fiscală!
COTAR solicită efectuarea unei anchete la Consiliul Concurenței și în legătură cu posibila legătură dintre această solicitare și influența vicepremierului demisionar Dragoș Anastasiu! Autoritatea a invocat un așa-zis studiu privind modul de funcționare al pieței serviciilor de transport în regim de taxi și al pieței serviciilor de transport alternativ. Instituțiile de control ar trebui să verifice cine a comandat, cine a finanțat și cine a realizat acest studiu care nu ia în considerare problemele legate de încălcarea legislației și de evaziune fiscală! Pentru că ideea de 'liberalizare a pieței transporturilor' a fost permanent susținută și de Dragoș Anastasiu.
'Uniformizarea, pe cât posibil, a cadrului legal, astfel încât atât transportatorii în regim de taxi, cât și operatorii de transport alternativ să își desfășoare activitatea pe piață în condiții cât mai puțin restrictive, va conduce atât la reducerea costurilor nejustificate, cât și la avantaje pentru consumatori, care vor avea, astfel, la dispoziție mai multe opțiuni pentru a se deplasa', a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Șeful Consiliul Concurenței ignoră totalmente absolut toate dovezile care incriminează firmele de transport alternativ și declară că el consideră necesară actualizarea reglementărilor aplicabile transportului în regim de taxi, 'printr-o liberalizare moderată și adaptare la realitățile economice actuale'.
Recomandă, printre altele: eliminarea limitării numărului maxim de autorizații taxi emise de autoritățile locale, deoarece restricționează concurența și limitează accesul noilor operatori pe piață, afectând în final și consumatorul; eliminarea tarifelor maximale, susținând că 'într-o economie de piață, prețurile trebuie stabilite liber, prin mecanismele cererii și ofertei', susținând că în prezent nu sunt identificate elemente obiective care să justifice menținerea tarifelor maximale, așa cum au fost acestea reglementate în urmă cu peste 20 de ani.
'Bogdan Chirițoiu propune eliminarea limitării geografice a activității - respectiv eliminarea regulii conform căreia taxiurile pot opera doar în localitatea de autorizare nu mai corespunde realităților urbane actuale. Prin asemenea modificări legislative, domnul Chirițoiu îi susține, fără menajamente, exact pe cei vizați permanent de controalele instituțiilor statului, exact pe cei care au încălcat permanent legea și au făcut evaziune fiscală. În numele așa-zisei liberalizări - foarte convenabil termenul, pentru cei certați cu legea! - Bogdan Chirițoiu ne arată că nu se mai teme de consecințele unei astfel de propuneri, probabil având, până aseară, o susținere la nivel înalt, în Guvern. Și avem o bănuială că această siguranță venea tocmai din susținerea pe care i-o oferea fostul vicepremier, Dragoș Anastasiu, pentru că până acum Bogdan Chirițoiu s-a abținut de la emiterea unor astfel de solicitări care în mod evident îi favorizează pe evazioniști și pe cei care au acaparat piața prin concurență neloială', a mai comentat președintele COTAR.
COTAR a cerut, permanent, condiții egale de funcționare a transportului alternativ și a taximetriei, arătând că este vorba despre aceeași activitate de transport de persoane - așa cum au făcut-o mai multe tribunale ale unor țări și Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
În negocierile cu Ministerul Transporturilor, COTAR a cerut drepturi egale cu cele ale firmelor de transport alternativ. Consiliul Concurenței ar fi trebuit să țină cont de faptul că orice activitate economică desfășurată pe teritoriul României trebuie să fie impozitată și fiscalizată în România, așa cum este normal într-o țară civilizată. Taxele și impozitele pe care le plătesc firmele cu același tip de activitate trebuie să fie aceleași. De asemenea, condițiile prevăzute de lege pentru desfășurarea acestor activități similare trebuie să fie aceleași.
COTAR a cerut modificarea legislației, astfel încât să se acorde un număr egal de licențe de taxi și copii conforme pentru transport alternativ; același tip de aparatură pentru taxare, cu principii transparente pentru clienți; același mod de stabilire a prețului unei călătorii, eliminându-se tariful dinamic - acesta fiind doar o metodă prin care clientul este păcălit de firmele de transport alternativ, pentru a i se lua mai mulți bani pentru o cursă.
COTAR a cerut modificarea legislației, astfel încât toate firmele care fac același tip de transport de persoane să dețină autoturismele în patrimoniul propriu și să fie eliminate contractele de comodat oneroase care se practică acum în transportul alternativ, astfel încât să se poată garanta siguranța în trafic și siguranța clienților, iar mașinile să nu fie mai vechi de 10 ani, astfel încât să se asigure siguranța clienților și protecția mediului. Este necesară eliminarea discriminărilor, pentru a se respecta principiile unei concurențe loiale.
Lobby international, recunoscut de UBER
În anul 2022 au fost descoperite 127 de documente care atestă modul în care Uber a făcut lobby sau trafic de influență în toate țările lumii, la nivelul cel mai înalt, că firma a creat și a alimentat multe dintre violențele din toate statele în care s-a încălcat grav legislația. Uber a recunoscut faptele și a cerut pur și simplu 'să nu-i judecăm' pentru ce au făcut!
În România nu s-a făcut nici până acum o anchetă penală, pentru a se descoperi care dintre politicienii români sunt implicați în trafic de influență pentru Uber și pentru legea transportului alternativ care a fost impusă în România pentru a le reglementa activitatea companiilor de așa-zis 'ride-sharing'. COTAR a semnalat permanent modul de operare care a ieșit la iveală în iulie 2022, odată cu cele 124.000 de documente care au apărut în spațiul public despre activitățile Uber.
COTAR cere o anchetă în cazul președintelui Consiliului Concurenței care solicită exact modificările legislative de care companiile de transport alternativ au nevoie pentru a obține ceea ce și-au dorit încă din anul 2014, când au intrat pe piața din România în afara legii și au funcționat ilegal până în 2017, când li s-a făcut lege specială. Dorim să aflăm dacă solicitarea venită de la conducerea Consiliului Concurenței este tot rezultatul unei acțiuni de Lobby - adică de trafic de influență, conform legislației din România.
Biroul de Presă COTAR
CONFEDERAȚIA OPERATORILOR și TRANSPORTATORILOR AUTORIZAȚI din ROMANIA (C.O.T.A.R.), cu sediul în București, str. George Enescu, nr. 27-29, sector 1, reprezentativă la nivel național, conform Legii nr. 62/2011 și a Sentinței Civile nr. 23 FED/16.11.2013, Sentință Civilă nr. 2 REP/16.01.2017,sentinta civila n3.2/2021, a Legii 367/2022 conform Sentintei civile 16/RZ/2025 pronunțată de Tribunalul București, pe sectorul de activitate 'transporturi urbane suburban si metropolitane de calatori 'transporturi de marfuri ,transporturi cu taxiuri ,alte transporturi terestre de calatori,intretinerea si repararea autovehicolelor școli de conducere(pilotaj) având ca membri federații și asociații din rândul transportatorilor de persoane, marfa, transportatorilor în regim de taxi , unitatilor reparatoare ,brokeri si școlilor de conducători auto.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].