DOCUMENTAR: Soprana Elena Moşuc împlineşte 60 de ani (18 ianuarie)

Elena Moşuc, soprană de naţionalitate româno-elveţiană, una dintre cele mai versatile şi expresive soprane din lume şi important promotor internaţional al valorilor artei lirice, după cum indică site-urile https://www.icr.ro/ şi https://operanb.ro/, s-a născut la 18 ianuarie 1964, la Iaşi.
A studiat la Universitatea de Muzică "George Enescu" din oraşul natal, iar după mai multe premii obţinute a cunoscut o spectaculoasă carieră în străinătate. Soprana Elena Moşuc a fost foarte ataşată de Opera din Zürich, unde şi-a demonstrat talentul şi dăruirea pentru scenă în diverse roluri, majoritatea interpretate pe tot mapamondul, se arată în biografia de pe site-ul oficial http://www.mosuc.com/ro/biography/. Dintre rolurile interpretate amintim: Regina Nopţii (interpretat de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gilda, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Medora (Il Corsaro), Maria Stuarda, Nedda, Alice Ford, Lucrezia Borgia, Norma, Anna Bolena, Desdemona, Leonora (Il Trovatore), Lakmé, Giselda ş.a.
A fost invitată să cânte în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaţionale (la Teatrul Scala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, Opéra Comique, Palais Garnier şi Champs-Elysées din Paris, Roma, Torino, Veneţia, Palermo, München, Berlin, Hamburg, Barcelona, Bilbao etc.), precum şi în cadrul unor festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna în Finlanda, Torre del Lago Italia). De asemenea, a fost invitată să cânte în SUA (la Metropolitan Opera New York şi Dallas), în Japonia, China, Taiwan şi Coreea.
Elena Moşuc a lucrat cu mari dirijori precum Sir Colin Davis, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Nello Santi, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Philipp Jordan, Valéry Gergiev etc., precum şi cu regizori de marcă precum Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Mario Martone, Lorenzo Mariani, Graham Vick, Martin Kusej, Roman Polanski etc., se menţionează pe site-ul http://www.mosuc.com/ro/biography/.
La 18 ianuarie 2014, la Opera Naţională Bucureşti, a avut loc spectacolul "La Traviata" de Giuseppe Verdi, o reprezentaţie specială dedicată aniversării sopranei Elena Moşuc. Aceasta a interpretat rolul Violettei Valéry, iar tenorul danez Sune Hjerrild, supranumit tenorul cu cea mai frumoasă voce a generaţiei sale, a dat viaţă personajului Alfredo Germont.
La 23 aprilie 2014, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, a avut loc premiera mondială a concertului OPERFADO - un concert inedit ce îmbină muzica clasică, musicalul şi muzică fado - susţinut de soprana Elena Moşuc şi Gonçalo Salgueiro (Lisabona, Portugalia), ca invitaţi speciali, alături de orchestra şi corul Operei Naţionale Române Iaşi, precum şi de chitariştii Guilherme Banza (chitară portugheză), Rogerio Ferreira (chitară clasică) şi Frederico Gato (chitară bas).
În cadrul celei de-a III-a ediţii a Galei Premiilor Operelor Naţionale, organizată pe scena Teatrului Naţional ''Vasile Alecsandri'' din Iaşi, la 23 noiembrie 2015, soprana Elena Moşuc şi celebrul bariton Leo Nucci au fost invitaţi de onoare, iar Elenei Moşuc i-a fost decernat Marele Premiu al Galei.
Elenei Moşuc îi place, totodată, să experimenteze şi alte genuri muzicale în concerte tip crossover făcând turnee cu proiectul său "Resonance" şi este pasionată de muzica de film realizând CD-ul "L'amore č poesia" la Abbey Road Studios cu Orchestra Simfonică din Londra (apărut în septembrie 2016 la casa de discuri Solo Musica/Sony ) şi în care filmul şi opera se îmbrăţişează.
În 2017 punctele culminante ale apariţiilor sale pe scenele lirice internaţionale au fost cu rolurile "Maria Stuarda" în Genova, spectacol considerat unul dintre cele mai bune din Europa în 2017, precum şi senzaţionalul succes cu rolurile "Anna Bolena", la Lisabona, şi "Desdemona", la Tokyo. În 2019 a triumfat cu rolurile Lakmé la Royal Opera House Muscat şi Giselda (I Lombardi) la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
"În anul 2021 au avut loc o serie de evenimente importante: pe 30 mai a sărbătorit 30 de carieră artistică internaţională cu un concert memorabil organizat de Opera Naţională Bucureşti, pe 7 iulie un recital de lied şi arii din opere pe scena Ateneului Român, deschizând Festivalul Internaţional "Vara magică", iar pe 5 septembrie a participat în Festivalul Internaţional "George Enescu" interpretând Marea Missa în do minor de W.A.Mozart. Remarcabilă a fost interpretarea rolului Norma în opera "Norma" de V. Bellini pe scena Operei Naţionale Bucureşti în cele 4 spectacole începând din 22 octombrie în anul centenar al Operei, precum şi rafinata interpretare a Violettei din "La Traviata" de Verdi pe 7 noiembrie, în cadrul săptămânii festive a Operei Naţionale Ieşene care a împlinit 65 de ani de existenţă" (http://www.mosuc.com/ro/biography/).
În 2021 a avut numeroase apariţii televizate, cântând în premieră absolută la emisiunea "Drag de România mea" melodia compusă special pentru ea de Jolt Kerestely/Narcis Constantin Avadanii "Cântecul nostru".
Cele mai recente succese au fost debutul în rolul Elisabetta l (Roberto Devereux) la Opera din Zürich (februarie 2023), debutul în rolul Adriana din noua producţie de Adriana Lecouvreur la Ličge (aprilie 2023), debutul în rolul Imogene (Il Pirata) în deschiderea stagiunii la Concertgebouw Amsterdam (septembrie 2023), recitaluri şi concerte la Ateneul Român (iunie 2023), Elbphilharmonie Hamburg şi Alte Oper Frankfurt (noiembrie 2023), conform (http://www.mosuc.com/ro/biography/).
La invitaţia Orchestrei Simfonice din Haifa, soprana Elena Moşuc a susţinut la 23 iunie 2023 un recital extraordinar în cadrul popularei serii de concerte numite "Friday Morning Opera Gems", la Rappaport Center, sub bagheta dirijorului israelian cu origini române Ethan Schmeisser, menţionează https://www.icr.ro/
În 2016 i-a apărut compact-discul "L'amore e poesia", iar în aprilie 2018 a apărut un nou CD, "Verdi Heroines", la Casa de discuri "Solo Musica/Sony". De menţionat şi interpretarea sa în filmul "The Genius of Mozart" (Geniul lui Mozart) realizat de BBC şi participarea artistei de două ori la Gala FIFA transmisă în direct în toată lumea în peste 120 de ţări.
Elena Moşuc a câştigat, de-a lungul timpului, mai multe concursuri internaţionale, cel mai important fiind "ARD Wettbewerb", concursul televiziunilor germane, în 1990, care i-a deschis drumul în cariera internaţională, şi i-au fost decernat numeroase distincţii şi premii prestigioase.
În 2004 i-a fost decernat Ordinul "Meritul Cultural" Categoria D "Arta Spectacolului" în grad de Ofiţer. În 2009, a obţinut titlul de Doctor în muzică "Summa cum laude" la Universitatea de Muzică din Bucureşti, iar în 2010 a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Iaşi. În 2015 i-a fost acordat "Marele Premiu al Operelor naţionale din România".
În 2017 şi în 2018 a fost nominalizată pentru renumitul premiu internaţional "OSCAR DELLA LIRICA". În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima ca cea mai bună soprană a anului şi a doua pentru albumul său CD Verdi Heroines (Solo Musica) şi a fost proclamată câştigătoarea renumitului International Opera Awards "Opera Star" OSCAR DELLA LIRICA ca cea mai bună soprană. În 2022, la Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a oferit Crucea Moldavă, cea mai mare distincţie pentru mireni, iar Ministrul Culturii a onorat-o cu distincţia de excelenţă pentru o excelentă carieră pe scenele internaţionale, arată http://www.mosuc.com/ro/biography
La 18 ianuarie 2024, pe scena Operei Naţionale Bucureşti va avea loc un spectacol extraordinar aniversar cu "La Traviata", cu Elena Moşuc în rolul Violetta, potrivit site-urilor https://operanb.ro/ şi http://www.mosuc.com/ro/biography. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.mosuc.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î