Nistor (FSE Spiru Haret): Amendamentele la Ordonanţa 91 sunt rezonabile şi corecte, în interesul sistemului de învăţământ
Amendamentele depuse la Ordonanţa 91 pentru modificarea Legii 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice sunt rezonabile şi corecte şi sperăm să se ţină cont de ele în interesul sistemului de învăţământ, în caz contrar vom folosi pârghii pentru a protesta, a declarat, luni, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", la finalul şedinţei Consiliului Naţional al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSRL) Frăţia.
"Ştiu că Ordonanţa 91 a intrat deja în Parlament. Noi am înaintat amendamentele noastre de care considerăm că ar trebui să se ţină cont în interesul sistemului de învăţământ, până la urmă. Sunt propuneri rezonabile şi corecte, din punctul nostru de vedere, şi sper că vor ţine cont de aşa ceva. Dacă nu, vom căuta şi alte pârghii prin care vom reuşi să impunem o corectare a acelor deficienţe care apar în Legea 153. Pe actuala legislaţie, pe Legea 62, greva este imposibil de organizat, este o realitate că ne place, că nu ne place. Normal trebuie să modifici Legea 62 pentru a avea posibilitatea să declanşezi o grevă generală. Legea spune că pot face grevă generală dacă nu am contract colectiv de muncă şi, totodată, legislaţia în vigoare îmi interzice să fac grevă generală pentru a obţine o creştere salarială. Deci, este o lege aberantă care a fost asumată de către Guvernul Boc şi care creează efecte şi în momentul de faţă", a spus Nistor.
Liderul sindical a punctat faptul că nu greva generală ar putea fi varianta de protest, ci şi alte căi, cum ar fi boicotarea examenelor naţionale.
"Nu greva este cea mai gravă acţiune de protest la care pot recurge organizaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar. Avem alte pârghii care sunt mult mai eficiente decât o grevă generală şi le vom folosi la momentul oportun. Dacă va fi vorba despre o boicotare a examenelor naţionale, vor fi discuţii care se vor purta cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentaţii structurilor asociative ale elevilor şi nu numai. Ne-am dori să fie o acţiunea comună - părinţi, elevi, profesori - pentru rezolvarea unor probleme care ne vizează pe toţi, pentru că nu vorbim numai de probleme salariale. Eu sper că nu se va ajunge la aşa ceva. Toată lumea trebuie să înţeleagă că investiţia în educaţie reprezintă de fapt succesul în dezvoltarea economică a unui stat", a spus preşedintele FSE "Spiru Haret".
Potrivit lui Nistor, la ora actuală, nu trebuie ignorat personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar, pentru care trebuie căutate soluţii atunci când se vorbeşte despre salarizare.
"Avem, la ora actuală, posibilitatea, pe Ordonanţele de modificare a Legii 153, care sunt în dezbaterea Parlamentului pentru a fi transformate în lege, să venim cu corecţiile necesare. De asemenea, sunt probleme legate de personalul nedidactic din inspectoratele şcolare şi mă refer aici la analişti programatori, contabili, jurişti. În condiţiile în care, schimbându-se fluxul financiar, respectiv plata salariilor făcându-se prin intermediul inspectoratelor şcolare, şi nu a autorităţilor locale, volumul de muncă a crescut extraordinar de mult. Atunci, este important ca, printr-u act normativ, să vii să operezi creşteri salariale şi pentru această categorie de personal care nu a mai beneficiat de aşa ceva din anul 2016. Bineînţeles, nu putem ignora personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar. Trebuie căutate soluţii pentru o creştere salarială şi pentru colegii noştri care sunt foarte importanţi în desfăşurarea unei activităţi normale la nivelul unităţilor şcolare. Ajungem în situaţia în care directorul unui unităţi de învăţământ preuniversitar să aibă salariul de conducere sau indemnizaţia de conducere mai mică decât a unui profesor care îşi desfăşoară activitatea la clasă. Dintr-o dată va apărea reacţia de retragere, pentru că nimeni nu-şi va mai dori să fie director în aceste condiţii, ţinând cont de responsabilităţile care cad în sarcina lui. Sunt reglaje care vor trebui obligatoriu rezolvate în perioada care va veni", a explicat Marius Nistor.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicată în Monitorul Oficial din 8 decembrie 2017.
Aceasta prevede, printre altele, o serie de măsuri, precum: pentru acordarea gradaţiei, la calculul vechimii în muncă se vor lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare, personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%, începând cu luna martie 2018 până la 31 decembrie 2018, drepturile salariale aferente activităţii prestate în linia de gardă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii vor fi determinate conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018 etc.
CNSRL - Frăţia a organizat, luni, şedinţa Consiliului organizaţiei, în cadrul căreia a fost analizat stadiul derulării activităţii Comitetelor de Monitorizare, constituite la nivel local, privind implementarea unitară a noilor prevederi legale în domeniul fiscal şi al dialogului social, stabilite conform protocolului încheiat de Confederaţie, cu Guvernul României.
Membrii organizaţiei sindicale s-au declarat nemulţumiţi de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 79/2017, referitoare la trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de joi
Bursa de Valori București a închis în creștere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de joi, cu un rulaj de 32,204 milioane de lei (7,074 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Băncii Transilvania, cu schimburi de aproape 11,206 milioane de lei, urmate de acțiunile Sphera Franchise Group, cu 4,026 milioane
Burduja: Prin proiectul noii stații de transformare Onești Centru, cresc posibilitățile de racordare și calitatea serviciilor
Noua stație de transformare Onești Centru, finalizată de curând de Delgaz Grid, va determina creșterea calității serviciilor, dar și a posibilităților de racordare pentru consumatorii noi, inclusiv producători de energie din surse regenerabile, potrivit ministrului Energiei, Energiei, Sebastian Burduja. 'O veste cu adevărat bună pent
Fitch a confirmat la 'BB' ratingul pe termen lung al CEC Bank, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat joi la 'BB' ratingul pentru împrumuturile termen lung al CEC Bank S.A. din România, cu perspectivă stabilă, ratingul de viabilitate (VR) la 'bb', și ratingul de sprijin guvernamental (GSR) la 'b', se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Ratingurile CEC p
Tanczos Barna: Susținem creșterea economică și asigurăm plata salariilor și pensiilor
Bugetul pentru 2025 susține creșterea economică și asigură plata salariilor și pensiilor, a anunțat, joi, pe Facebook, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, el menționând că investițiile vor depăși 7% din PIB și vor fi plătite toate drepturile câștigate până la sfârșitul anului 2024. 'Susținem creșterea economică și
Metrorex prelungește restricțiile de trafic pentru lucrări la Magistrala 6 de metrou, Secțiunea Sud, 1 Mai - Tokyo
Metrorex prelungește restricțiile de trafic pentru lucrări la Magistrala 6 de metrou, Secțiunea Sud, 1 Mai - Tokyo, astfel că, în zonele 1 Mai - Pajura, Gara Băneasa, Pajura - Romexpo - Piața Presei Libere, restricțiile de trafic se prelungesc până la 30 septembrie 2025, iar în zona Pajura până la 22 martie 2027, a anunțat joi compania.
Centrul European al Consumatorilor din România a recuperat 385.000 euro, în 2024
Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania), direcție în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care instrumentează și soluționează pe cale amiabilă reclamații transfrontaliere, a recuperat pentru consumatori circa 385.000 euro, în 2024, cu 8,7% mai mult față de anul 2023. Potriv
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi peste 1,3 miliarde lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 1,307 miliarde lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Astfel, MF a atras 1,307 miliarde lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 12 lun
Barbu: Anul acesta, Ministerul Agriculturii are un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare
Ministerul Agriculturii are în 2025 un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare și 27 de miliarde de lei credite de angajament, pentru că în continuare va sprijini dezvoltarea zootehniei din România și va lansa proiecte importante, atât în sectorul de creștere a porcilor, cât și în sectorul avicol și &
CFR Călători va suplimenta personalul comercial de la casele de bilete
CFR Călători va suplimenta, în limita posibilităților, personalul comercial de la casele de bilete din stațiile de cale ferată pentru a asigura servirea în condiții cât mai bune a studenților și a publicului călător, a anunțat joi compania feroviară de stat, într-un comunicat. Conform sursei citate, suplimentarea person
BNS: Proiectul de modificare a Codului Muncii ajunge la vot în Camera Deputaților, luni
Inițiativa cetățenească pentru modificarea Codului Muncii va ajunge la vot, luni, 27 ianuarie, în plenul Camerei Deputaților, după zece ani în care proiectul a fost ținut în sertarele Comisiei de Muncă din Camera inferioară a Parlamentului României, informează Blocul Național Sindical (BNS), într-o
Vinurile de Jidvei au dobândit statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP)
Comisia Europeană a aprobat, joi, înregistrarea denumirii vinuri de 'Jidvei' (înregistrată ca Denumire de Origine Protejată), recunoscând-le calitățile distinctive, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Denumirea vinuri de 'Jidvei' regrupează vinuri albe, roze, roșii, spumante, semispuman
Barbu: Vom continua și în celelalte sectoare din București cu astfel de târguri de produse tradiționale
Ministerul Agriculturii va organiza târguri de produse tradiționale și în alte sectoare din Capitală, respectiv 3 și 4, pentru a sprijini fermierii și producătorii locali, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Șeful de la Agricultură a participat la deschiderea, în curtea instituției, a unui târg pentru promovarea produ
România stă bine la capitolul medici stomatologi și farmaciști dar este pe ultimul loc în UE la kinetoterapeuți
Peste 1,4 milioane de profesioniști în domeniul sănătății erau, în anul 2022, în Uniunea Europeană, care lucrau ca medici stomatologi, kinetoterapeuți sau farmaciști, arată datele publicate joi de Eurostat. Conform acestor cifre, în statele membre UE erau 363.162 de medici stomatologi în anul respectiv. Țările cu cea mai mare pond
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,96% pe an, de la 5,94% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. Indicel
TPBI: Tramvaiele liniei 40 nu vor circula pe Calea Călărași săptămâna viitoare; călătorii vor fi preluați de linia navetă 640
Tramvaiele liniei 40 nu vor circula pe Calea Călărași în perioada 27 ianuarie - 2 februarie 2025, iar călătorii vor fi preluați de linia navetă 640, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Potrivit sursei citate, linia d