logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sebastian Burduja: Interesul este să nu fim vulnerabili în fața experților în șantaj energetic de la Est

Imagine din galeria Agerpres

Primul interes ar trebui să fie să livrăm românilor securitate energetică, să nu depindem de alții, să nu fim vulnerabili în fața celor care sunt experți în șantaj energetic de la Est, așa cum am fost ani de zile, a afirmat, luni, în plenul Senatului, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

''România are, astăzi, pentru prima dată după 17 ani, o Strategie Energetică Națională, pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut și care include direcția în care trebuie să mergem. Avem de livrat pentru români o energie sigură, o energie ieftină și o energie curată, în această ordine de priorități. Eu mă gândeam că, indiferent de apartenența politică, parlamentarii români au un interes comun al țării noastre și primul interes ar trebui să fie să livrăm românilor această securitate energetică, să nu depindem de alții, să nu fim vulnerabili în fața celor care sunt experți în șantaj energetic de la Est, așa cum am fost ani de zile și așa cum, din păcate, încă sunt alții în imediata noastră vecinătate. De aceea e atât de important că am început forajul în perimetrul Neptun Deep. Gândiți-vă ce înseamnă? România, anul trecut, a devenit deja cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană. Sunt date oficiale europene. Din 2027 sau poate mai curând, că proiectul e în avans, se mișcă bine, o să ne dublăm producția de gaz românesc. Gândiți-vă ce înseamnă să nu mai depindem noi de alții, să depindă alții de noi. Așa cum am spus, nu ne deranjează acest lucru, să fim prin noi înșine și pe picioarele noastre. O energie la un preț bun, mai depinde de un lucru: să producem suficient'', a declarat Burduja.

Oficialul a adăugat că România apelează la importuri de energie, în prezent, din cauza faptului că, ''în anii din urmă'' s-au închis ''din păcate, peste 7.000 de megawați termocentrale pe cărbune și parțial pe gaz''.

''În anii din urmă, România a închis, din păcate, peste 7.000 de megawați termocentrale pe cărbune și parțial pe gaz. De aceea, astăzi, când avem consum mare, de exemplu la vârful de seară, suntem de multe ori nevoiți să apelăm la importuri. Și importurile sunt scumpe. Știți ce am făcut pe mandatul meu? N-am închis niciun megawatt, nici măcar unul. Mai mult decât atât, în ciuda unor voci, am finalizat Grupul 5 de la Rovinari, o investiție care a durat zece ani de zile, de 140 de milioane de euro. De ce grup pe cărbune? Pentru că până n-ai cu ce să înlocuiești cărbunele, tot o sursă de producție în bandă, atunci n-ar trebui să-l scoți. Și asta am făcut'', a spus demnitarul.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, România se află pe prima poziție în Uniunea Europeană, raportat la Fondul de modernizare.

''S-a spus aici că n-avem cine știe ce performanțe la fonduri europene. Verificați, vă rog, pe ce loc este România la absorbția de fonduri europene din Fondul pentru modernizare. Vă spun eu: locul unu la nivel european, suntem campioni europeni, cu cele mai multe miliarde de euro. Sunt aproape 14 miliarde de euro din PNRR și Fondul pentru modernizare care s-au dus în contracte semnate și proiecte deja în implementare: 10.000 de megawați solari și eolian 1.000 de megawați, stocare în baterii 1,7 miliarde de euro, 4.000 km rețea de transport și distribuție, proiecte de modernizare. Avem peste 2.000 de megawați în proiectele nucleare de blocate după zeci de ani de zile, contract semnat anul trecut. De asemenea, avem ca obiectiv să finalizăm hidrocentralele începute acum zeci de ani și blocate de tot felul de litigii, cum este cel de la Bumbești-Jiu. apoi Dumitra, 98% terminată, dar blocată de două-trei organizații de mediu, pentru că acolo s-a găsit un rac pe care nu l-a văzut nimeni. Suntem în procedură de a relua avizarea de mediu laa Răstolița. Am obținut, după foarte mulți ani, în județul Mureș, acordul de mediu pentru 30 de megawați și proiectul va fi finalizat anul acesta'', a precizat Sebastian Burduja.

Reprezentantul Guvernului a subliniat că una dintre prioritățile zero ale sistemului energetic național se referă la dezvoltarea hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj.

''Tarnița-Lăpuștești era un proiect uitat într-un sertar, pe care în primele săptămâni de mandat l-am repus printre priorități la Ministerul Energiei. Am mandatat compania SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, n.r.) să scoată la licitație ceea ce a și făcut și în două rânduri n-a veni nimeni cu o ofertă eligibilă. De ce? Pentru că s-a construit foarte puțin în sectorul hidro în treizeci și ceva de ani în România. Asta este realitatea. Și apoi ne-am așezat la masă cu cele mai mari firme din lumea asta care au construit gigawați de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, și anume Itochu din Japonia și EDF din Franța și ne punem la masă cu Hidroelectrica să facem acest proiect. Este o prioritate zero, cum sunt toate hidrocentralele cu acumulare prin pompaj. Asta este scris și în Strategia Energetică Națională și asta vom livra. Ați vorbit de facturi. Din păcate, un neadevăr pe care văd că îl perpetuați (inițiatorii moțiunii de cenzură, n.r.) în spațiul public, cum că am plătit cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană. Facturile sunt plafonate în România de peste doi ani de zile, dinaintea mandatului meu de ministru. La energie electrică avem al cincilea cel mai mic preț în Uniunea Europeană și la gaz avem al patrulea cel mai mic preț din Uniunea Europeană. Acestea sunt datele Eurostat și vă rog frumos să le verificați, să le vedeți cu ochii dumneavoastră. Cine are prețuri mai mici decât noi? Câteva țări care iau în continuare gaz de la Federația Rusă. Sper că nimeni de aici nu ar susține un asemenea scenariu pentru ieftinirea facturilor, pentru că, mai presus decât orice, totuși, libertatea n-are preț și asta ar însemna să avem o țară puternică pe picioarele ei, să nu mai depindem de alții'', a explicat ministrul Energiei.

Senatul dezbate și votează, luni, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Moțiunea intitulată ''Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri'' a fost depusă pe 26 martie în plen de către liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu.

Cei 45 de semnatari ai moțiunii (28 senatori AUR, 10 S.O.S. România și 7 POT) susțin că ''domeniul Energiei, vital pentru orice țară, reprezintă o pălărie prea mare pe capul ministrului Burduja'' și solicită demisia acestuia, acuzând ''o gestionare dezastruoasă, care ne-a costat scump''. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Citeşte şi:

Senat/ Moțiunea simplă - Burduja: Sectorul energetic e vital, pentru că o țară care are energie e o țară puternică, de care alții depind

Senat/Plen: Moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, respinsă

Senat: A început dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei 

Afisari: 215

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 29-04-2025 21:00

ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi

Economic 29-04-2025 17:55

Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez

Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care

Economic 29-04-2025 16:57

STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai

Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra

Economic 29-04-2025 15:45

ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d

Economic 29-04-2025 15:17

Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul

Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d

Economic 29-04-2025 14:51

Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)

Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica

Economic 29-04-2025 14:31

Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună

Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment

Economic 29-04-2025 14:13

Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu

Economic 29-04-2025 13:48

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un

Economic 29-04-2025 13:22

Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină

Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam

Economic 29-04-2025 13:08

Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR

Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi

Economic 29-04-2025 12:24

Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte

Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p

Economic 29-04-2025 12:20

Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till

Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat

Economic 29-04-2025 11:52

Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%

Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț

Economic 29-04-2025 11:20

Producția de hidrocarburi a Romgaz a crescut în primul trimestru din 2025 cu 0,04%

Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producție totală de hidrocarburi de 8,36 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,04% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui raport remis, marți, Bursei de Valori București. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,26 milio