logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sebastian Burduja: Interesul este să nu fim vulnerabili în fața experților în șantaj energetic de la Est

Imagine din galeria Agerpres

Primul interes ar trebui să fie să livrăm românilor securitate energetică, să nu depindem de alții, să nu fim vulnerabili în fața celor care sunt experți în șantaj energetic de la Est, așa cum am fost ani de zile, a afirmat, luni, în plenul Senatului, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

''România are, astăzi, pentru prima dată după 17 ani, o Strategie Energetică Națională, pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut și care include direcția în care trebuie să mergem. Avem de livrat pentru români o energie sigură, o energie ieftină și o energie curată, în această ordine de priorități. Eu mă gândeam că, indiferent de apartenența politică, parlamentarii români au un interes comun al țării noastre și primul interes ar trebui să fie să livrăm românilor această securitate energetică, să nu depindem de alții, să nu fim vulnerabili în fața celor care sunt experți în șantaj energetic de la Est, așa cum am fost ani de zile și așa cum, din păcate, încă sunt alții în imediata noastră vecinătate. De aceea e atât de important că am început forajul în perimetrul Neptun Deep. Gândiți-vă ce înseamnă? România, anul trecut, a devenit deja cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană. Sunt date oficiale europene. Din 2027 sau poate mai curând, că proiectul e în avans, se mișcă bine, o să ne dublăm producția de gaz românesc. Gândiți-vă ce înseamnă să nu mai depindem noi de alții, să depindă alții de noi. Așa cum am spus, nu ne deranjează acest lucru, să fim prin noi înșine și pe picioarele noastre. O energie la un preț bun, mai depinde de un lucru: să producem suficient'', a declarat Burduja.

Oficialul a adăugat că România apelează la importuri de energie, în prezent, din cauza faptului că, ''în anii din urmă'' s-au închis ''din păcate, peste 7.000 de megawați termocentrale pe cărbune și parțial pe gaz''.

''În anii din urmă, România a închis, din păcate, peste 7.000 de megawați termocentrale pe cărbune și parțial pe gaz. De aceea, astăzi, când avem consum mare, de exemplu la vârful de seară, suntem de multe ori nevoiți să apelăm la importuri. Și importurile sunt scumpe. Știți ce am făcut pe mandatul meu? N-am închis niciun megawatt, nici măcar unul. Mai mult decât atât, în ciuda unor voci, am finalizat Grupul 5 de la Rovinari, o investiție care a durat zece ani de zile, de 140 de milioane de euro. De ce grup pe cărbune? Pentru că până n-ai cu ce să înlocuiești cărbunele, tot o sursă de producție în bandă, atunci n-ar trebui să-l scoți. Și asta am făcut'', a spus demnitarul.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, România se află pe prima poziție în Uniunea Europeană, raportat la Fondul de modernizare.

''S-a spus aici că n-avem cine știe ce performanțe la fonduri europene. Verificați, vă rog, pe ce loc este România la absorbția de fonduri europene din Fondul pentru modernizare. Vă spun eu: locul unu la nivel european, suntem campioni europeni, cu cele mai multe miliarde de euro. Sunt aproape 14 miliarde de euro din PNRR și Fondul pentru modernizare care s-au dus în contracte semnate și proiecte deja în implementare: 10.000 de megawați solari și eolian 1.000 de megawați, stocare în baterii 1,7 miliarde de euro, 4.000 km rețea de transport și distribuție, proiecte de modernizare. Avem peste 2.000 de megawați în proiectele nucleare de blocate după zeci de ani de zile, contract semnat anul trecut. De asemenea, avem ca obiectiv să finalizăm hidrocentralele începute acum zeci de ani și blocate de tot felul de litigii, cum este cel de la Bumbești-Jiu. apoi Dumitra, 98% terminată, dar blocată de două-trei organizații de mediu, pentru că acolo s-a găsit un rac pe care nu l-a văzut nimeni. Suntem în procedură de a relua avizarea de mediu laa Răstolița. Am obținut, după foarte mulți ani, în județul Mureș, acordul de mediu pentru 30 de megawați și proiectul va fi finalizat anul acesta'', a precizat Sebastian Burduja.

Reprezentantul Guvernului a subliniat că una dintre prioritățile zero ale sistemului energetic național se referă la dezvoltarea hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj.

''Tarnița-Lăpuștești era un proiect uitat într-un sertar, pe care în primele săptămâni de mandat l-am repus printre priorități la Ministerul Energiei. Am mandatat compania SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, n.r.) să scoată la licitație ceea ce a și făcut și în două rânduri n-a veni nimeni cu o ofertă eligibilă. De ce? Pentru că s-a construit foarte puțin în sectorul hidro în treizeci și ceva de ani în România. Asta este realitatea. Și apoi ne-am așezat la masă cu cele mai mari firme din lumea asta care au construit gigawați de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, și anume Itochu din Japonia și EDF din Franța și ne punem la masă cu Hidroelectrica să facem acest proiect. Este o prioritate zero, cum sunt toate hidrocentralele cu acumulare prin pompaj. Asta este scris și în Strategia Energetică Națională și asta vom livra. Ați vorbit de facturi. Din păcate, un neadevăr pe care văd că îl perpetuați (inițiatorii moțiunii de cenzură, n.r.) în spațiul public, cum că am plătit cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană. Facturile sunt plafonate în România de peste doi ani de zile, dinaintea mandatului meu de ministru. La energie electrică avem al cincilea cel mai mic preț în Uniunea Europeană și la gaz avem al patrulea cel mai mic preț din Uniunea Europeană. Acestea sunt datele Eurostat și vă rog frumos să le verificați, să le vedeți cu ochii dumneavoastră. Cine are prețuri mai mici decât noi? Câteva țări care iau în continuare gaz de la Federația Rusă. Sper că nimeni de aici nu ar susține un asemenea scenariu pentru ieftinirea facturilor, pentru că, mai presus decât orice, totuși, libertatea n-are preț și asta ar însemna să avem o țară puternică pe picioarele ei, să nu mai depindem de alții'', a explicat ministrul Energiei.

Senatul dezbate și votează, luni, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Moțiunea intitulată ''Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri'' a fost depusă pe 26 martie în plen de către liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu.

Cei 45 de semnatari ai moțiunii (28 senatori AUR, 10 S.O.S. România și 7 POT) susțin că ''domeniul Energiei, vital pentru orice țară, reprezintă o pălărie prea mare pe capul ministrului Burduja'' și solicită demisia acestuia, acuzând ''o gestionare dezastruoasă, care ne-a costat scump''. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Citeşte şi:

Senat/ Moțiunea simplă - Burduja: Sectorul energetic e vital, pentru că o țară care are energie e o țară puternică, de care alții depind

Senat/Plen: Moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, respinsă

Senat: A început dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei 

Afisari: 157

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 02-04-2025 18:57

Sebastian Burduja: Încă 114 comunitați vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Încă 114 comunități vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei, valoarea totală a acestor proiecte fiind de 233 de milioane de lei, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ministerul Energiei sprijină comunitățile locale din România, oferindu-le finanțări nerambursabile prin care pot să î

Economic 02-04-2025 16:57

Manea (BCR): Avem competiție în piața muncii din sectoare pe care nu ni le-am imaginat; statul român e un competitor important

Băncile au competiții pe piața muncii din sectoare pe care nu și le-au imaginat în urmă cu 10 ani, un competitor foarte important fiind statul român, a afirmat, miercuri, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română. 'Meseria de bancher în sine a evoluat. Cumva a evoluat și atunci când te uiți la o bancă nu mai v

Economic 02-04-2025 16:41

Miruță (USR): Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, iar reglementările în software să fie relaxate

Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, reglementările privind dezvoltarea de software să fie relaxate, iar utilizarea tehnologiei în administrația publică centrală și locală trebuie să fie încurajată, a declarat, miercuri, Radu-Dinel Miruță, secretar în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, la

Economic 02-04-2025 15:30

Victor Negrescu: Digitalizarea și noile tehnologii trebuie să fie o prioritate în bugetul UE, inclusiv în planul de competitivitate

Trebuie să ne luptăm pentru ca digitalizarea, transformarea digitală și noile tehnologii să fie o prioritate în bugetul UE, inclusiv în planul de competitivitate, a declarat, miercuri, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, într-un mesaj video adresat participanților la ANIS International Summit 2025. '

Economic 02-04-2025 15:23

AFM a aprobat peste 10.000 de dosare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat miercuri, 2 aprilie, o nouă listă cu 10.418 de dosare aprobate de Comitetul de Avizare, în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, a anunțat instituția. 'Facem încă un pas important în direcția tranziției verzi, iar AFM continuă să susțină, prin finanțări nerambursa

Economic 02-04-2025 15:18

Gabriela Horga (senator): Accesul la finanțare rămâne una dintre problemele importante pentru companiile românești

Accesul la finanțare rămâne una dintre problemele importante pentru companiile românești, dincolo de alte probleme identificate, precum birocrația sau digitalizarea, în care s-au făcut progrese, a afirmat miercuri Gabriela Horga, președinta Comisiei pentru Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capitală a Senatului, la un eveniment de specia

Economic 02-04-2025 15:08

Clienții ING își pot asigura locuința 100% online

ING Bank România și NN lansează asigurarea facultativă de locuință ING Home Protect, accesibilă 100% online din Home'Bank, ce oferă sprijin financiar atunci când casa și bunurile sunt afectate de evenimente neprevăzute și este nevoie de reparații. Conform unui comunicat al băncii, asigurarea ING Home Protect acoperă 24 de eveni

Economic 02-04-2025 14:59

Studiu: 61% dintre români declară că au fost ținta unor tentative de fraudă online

Un procent de 61% dintre români declară că au fost ținta unor tentative de fraudă online, deși 68% dintre românii din mediul urban se consideră bine informați și conștienți de riscurile asociate înșelătoriilor online, potrivit unui studiu recent. Conform cercetării Reveal Marketing Research, cele mai frecvente consecințe ale

Economic 02-04-2025 14:57

TPBI: Autobuzele liniilor 429, 432 și 433 vor opri pe aleile Complexului Comercial Militari

Traseele liniilor 429, 432 și 433 vor fi modificate, începând de joi, 3 aprilie 2025, astfel încât acestea să circule și pe aleile Complexului Carrefour Militari. Conform unui comunicat remis AGERPRES, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov a dispus această măsură pentru a asig

Economic 02-04-2025 14:30

Numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut cu 4.558, în primele 2 luni din 2025 (Ministerul Finanțelor)

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451, cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administrația p

Economic 02-04-2025 14:26

Bogdan Ivan a propus industriei IT&C înființarea unui grup de lucru de debirocratizare și de transformare digitală a României

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a propus reprezentanților industriei IT&C și conducătorilor de companii prezenți, miercuri, la ANIS International Summit 2025, înființarea unui grup de lucru de debirocratizare și de transformare digitală a României. El a precizat că aceeași prop

Economic 02-04-2025 14:24

Badea (BNR): România se află la un nivel semnificativ inferior mediei europene în privința intermedierii financiare

România se află la un nivel semnificativ inferior mediei europene în privința intermedierii financiare, fiind pe ultimul loc între economiile din Europa Centrală și de Est, la o distanță considerabilă față de restul regiunii, a afirmat, miercuri, Leonardo Badea, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

Economic 02-04-2025 14:16

Jianu (senator): Am depus o inițiativă legislativă care să susțină spiritul antreprenorial în grupa de vârstă 16-18 ani

O inițiativă legislativă care să susțină spiritul antreprenorial în grupa de vârstă 16-18 ani a fost depusă, în această săptămână, astfel încât tinerii din această categorie să poată crea o firmă, a afirmat miercuri senatorul Florin Jianu, fost președinte IMM România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Economic 02-04-2025 14:14

Transelectrica: Nu s-au înregistrat deteriorări de echipamente energetice la Rafinăria Petrotel Lukoil Ploiești în urma incidentului de miercuri

Funcționarea Rafinăriei Petrotel Lukoil Ploiești a fost afectată miercuri dimineața de un incident în zona Teleajen, județul Prahova, dar nu s-au înregistrat deteriorări de echipamente energetice, instalații ale rafinăriei și nici victime umane. Potrivit unui comunicat al Transelectrica, incidentul a condus la declanșarea mai multo

Economic 02-04-2025 13:55

Bolojan: Sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești

Sectorul IT&C a devenit un pilon esențial al economiei românești, cu peste 250.000 de profesioniști, o contribuție de aproape 8% din PIB și exporturi de servicii care depășesc zece miliarde de euro anual, a declarat președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis, miercuri, la un eveniment de specialitate, de către Dragoș Anastasiu, antrep