logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Guvern

Șeful Cancelariei Prim-Ministrului: Susținerea competitivității operatorilor economici și societății, prioritate pentru parcurgerea tranziției verzi

Cancelaria Prim-Ministrului susține obiectivele Guvernului de a realiza parcurgerea tranziției verzi având drept coordonată importantă susținerea competitivității operatorilor economici și societății, a afirmat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan Radu Oprea, la reuniunea Comitetului Interministerial pentru Schimbări Climatice (CISC), desfășurată astăzi, la Palatul Victoria.

În cadrul întâlnirii CISC a fost analizat Planul de priorități pentru 2025 în domeniul combaterii schimbărilor climatice, stabilit în funcție de relevanța și impactul acțiunilor asumate de instituțiile reprezentate în acest format de lucru.

'Sub coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului vom duce la îndeplinire aceste priorități de ordin financiar, legislativ și administrativ pentru că scopul nostru comun este să avansăm agenda verde a României care, pentru oameni înseamnă un mediu mai curat, iar pentru companii, continuarea activității în condiții de competitivitate economică și ecologică', a afirmat Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

Continuarea finanțării prin schema de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferență pentru proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile, respectiv energie eoliană onshore și solară fotovoltaică se regăsește între priorități. Finanțată din Fondul pentru Modernizare, această schemă de ajutor de stat în valoare totală de 3 miliarde de euro a fost lansată în cursul anului trecut în scopul creșterii și consolidării capacității României de a produce energie din surse regenerabile. Anul acesta va fi lansată a doua licitație în cadrul acestui mecanism de finanțare.

Elaborarea și aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind finanțarea bateriilor de stocare aferente sistemelor montate, precum și asigurarea finanțării multianuale pentru activități orientate către educația pentru protecția mediului, desfășurate în cadrul Programului național 'Săptămâna verde', se află, de asemenea, pe agenda priorităților CISC.

În ceea ce privește prioritățile de ordin legislativ și administrativ sunt avute în vedere: continuarea Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic; demersuri pentru revizuirea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC); elaborarea Strategiei Naționale a Hidrogenului și a Planului de Acțiune pentru implementare.

De asemenea, specialiștii din ministere lucrează la pregătirea punerii în aplicare la nivel național a unor regulamente europene în domeniul combaterii efectelor schimbărilor climatice și al tranziției verzi, precum NZIA, cel privind bateriile și deșeurile din baterii, NET ZERO Industry.

Pe agenda priorităților se află și Planul Social pentru Climă, aferent Fondului Social pentru Climă. Acest proiect, care va contribui la o tranziție echitabilă din punct de vedere social, prin abordarea impactului social al includerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri și de transportul rutier, este supus unei ample consultări publice de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Aceste priorități asumate de CISC au în vedere parcurgerea tranziției verzi în beneficiul cetățenilor și economiei.

Tot în cadrul reuniunii CISC au fost prezentate noutățile la nivelul grupurilor de lucru care își desfășoară activitatea sub egida Comitetului și au fost stabilite prioritățile pentru perioada următoare. Este vorba despre grupurile de lucru pentru implementarea regulamentelor NZIA, cel privind reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic, privind asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice, captarea, utilizarea și stocarea de carbon și lanțuri valorice pentru producția și transportul biometanului.

Informații suplimentare:

Comitetul Interministerial privind Schimbările Climatice (CISC), înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 563/28 aprilie 2022, are rolul de a stabili prioritățile în materie de schimbări climatice și tranziție verde, de a propune soluții tehnice și a facilita adoptarea și implementarea măsurilor cu caracter trans-sectorial.

Afisari: 172

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].