logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Orașul Bușteni va avea o Organizație de Management al Destinației; evenimentul de constituire - luni, 31 martie

Imagine din galeria Agerpres

Constituirea Organizației de Management al Destinației - OMD Bușteni, care va avea loc luni, 31 martie, printr-o colaborare între sectorul public și cel privat, reprezintă o oportunitate de a promova orașul Bușteni ca o destinație turistică de referință, dar și de accesa fonduri europene pentru a dezvolta localitatea și a face comunitatea 'mai unită și prosperă'.

'Luni, 31 martie, vom avea evenimentul de constituire a OMD Bușteni. Sperăm să fie de bun augur pentru comunitatea noastră și să facem lucruri bune și frumoase în acest oraș în parteneriat cu Primăria, care și-a exprimat interesul să susțină această inițiativă. Ne-am dori ca în planul de strategie al OMD-ului să implicăm niște proiecte cu fonduri europene, pentru că este foarte important să modernizăm pârtia de schi, care nu a mai fost modernizată de foarte mulți ani. Mai avem câteva obiective în oraș ce pot fi modernizate cu fonduri europene, se pot face lucruri noi, în așa fel încât să putem și noi să creștem așa cum sunt celelalte orașe din jurul nostru, pentru că din punct de vedere al peisajului stăm mult mai bine', a declarat antreprenorul Florin Staicu, administrator al Păstrăvăriei Bușteni.

Acesta a atras atenția asupra unei probleme care persistă de ani de zile - infrastructura rutieră - și care afectează serios zonele turistice din această zonă.

'O mare problemă este cea legată de infrastructura rutieră, din cauza căreia suferim cu toții pe Valea Prahovei. Trebuie făcut ceva pentru că oamenii care vin la noi și ne vizitează suferă foarte mult deoarece stau mult un trafic, vin nervoși, nu mai au răbdare, sunt încărcați negativ și atunci trebuie să identificăm soluții în parteneriat și cu primăriile și cu Consiliul Județean să se facă lucruri, pentru a înlesni venirea turiștilor la noi pe Vale. Într-adevăr în Sinaia se ajunge mai ușor, dar Bușteni, Azuga, Predeal au un mare handicap din cauza acestei infrastructuri precare', a avertizat Staicu.

Proiectele primordiale care vor fi susținute prin OMD Bușteni vizează activitățile turistice și activitățile conexe turismului. 'Partea de infrastructură cu siguranță nu se încadrează la implementare prin OMD, dar în momentul în care OMD-ul poate să implementeze niște proiecte cu fonduri europene, care sunt cu până la 100% finanțare, modernizând niște obiective sau dezvoltând altele noi, pui presiune pe autorități, pe Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) să vină să facă lucruri: să modernizeze infrastructura. Ei și-au manifestat interesul, pentru că sunt și membri cu 35% în acest OMD și atunci au tot interesul să facem front comun ca să putem dezvolta comunitatea. Ei au departamente și se consideră cei mai buni, dar și noi suntem buni în ceea ce facem. În momentul în care ai de-a face cu mai mulți oameni în jurul tău, aduni 40 - 50 de persoane, fiecare are o opinie, fiecare are o experiență, iar într-o structură organizată banii vor fi transparenți și nu mai poți să faci ce vrei cu ei', a adăugat antreprenorul din Bușteni.

Nu în ultimul rând, el a susținut că aceste OMD-uri sunt 'puțin și prost mediatizate', oamenii nu știu de ele și nici ce importanță au pentru comunitate, iar UAT-urile sunt încă reticente în a intra în astfel de organizații din cauza banilor.

'Oamenii care vin să adere la această inițiativă trebuie să înțeleagă ce câștigă și ce obligații au. Să știți că ministerul a fost foarte deschis și ne-a dat tot concursul să ne înființăm. De la suma de 30.000 euro - bugetul inițial pentru înființarea OMD - a scăzut la 10.000 de euro. Nu te mai obligă să-i pui la început, te lasă 12 luni să faci rost de banii aceștia, poți să te constitui fără să ai manager de OMD. Adică după ce te constitui 12 luni de zile, omul se poate pregăti. Autoritățile au venit cu niște facilități pentru a putea înființa mai multe OMD în țară. UAT-urile acum trebuie să înțeleagă importanța acestora. UAT ca să facă un proiect cu fonduri europene trebuie să asigure cofinanțare, iar aceasta pune o presiune pe buget, dar dacă vii cu proiecte cu care poți să te duci pe grant 75-80%, poate chiar 100% prin OMD, cine are de câștigat? Are de câștigat UAT și inclusiv comunitatea', a explicat Florin Staicu.

La rândul său, Mihai Văsii, un alt antreprenor din Bușteni, care a pus pe picioare cu ajutorul fondurilor europene o platformă mobilă modulară pentru intervenții de urgență, a subliniat că, prin constituirea OMD Bușteni, se pot accesa mult mai ușor proiectele finanțate din fonduri europene pentru a dezvolta orașul Bușteni.

'Noi, antreprenorii din comunitate, dorim să ne unim și împreună să dezvoltăm și să promovăm orașul Bușteni ca o destinație turistică la nivel național în primul rând, după care urmează și la nivel internațional. Împreună putem accesa fonduri europene pentru a dezvolta orașul Bușteni și a face din comunitatea noastră o comunitate unită și prosperă. Ne dorim foarte mult să dezvoltăm domeniul schiabil al orașului Bușteni, să înființăm noi pârtii de schi, trasee de mountain bike și alte obiective turistice care să atragă turiștii din țară și din întreaga lume. (...) Noi avem posibilitatea de a construi pârtii la altitudini de peste 1.600 metri, munții noștri ne permit să dezvoltăm astfel de pârtii pe culmile Bucegilor. Pentru vară avem deja un traseu pentru sanie, dar avem și trasee de bicicletă', a punctat acesta.

Antreprenorul a atras atenția asupra prezenței urșilor în localitățile montane, o problemă veche, dar încă nerezolvată, însă consideră că după înființarea Organizației de Management a Destinației Turistice Bușteni, împreună cu autoritățile, se vor găsi soluții.

'Problema cu urșii încă nu am rezolvat-o, dar sperăm că împreună cu autoritățile și după înființarea OMD Bușteni să găsim soluții și să ne putem implica. Autoritățile au foarte multe lucruri de rezolvat, dar venim și noi cu inițiativă privată, cu management privat și atunci sperăm să rezolvăm și această problemă', a menționat Mihai Văsii.

În acest context, el a menționat avantajele înființării unei OMD pentru comunitate și pentru UAT.

'OMD este foarte importantă pentru că adună toți acești oameni, îi pune împreună, ne și cunoaștem, dar și facem lucruri împreună. UAT este partener cu noi, are 35% din OMD, iar din taxa de stațiune, de promovare, virează către OMD un anumit procent. Pot să vireze 70% sau 100%. Și aici chestia este legată de bani, pentru că preferă să-i cheltuie pe altceva. Primăria, de exemplu, când accesează un proiect, trebuie să-și bugeteze la începutul anului banii pentru proiectele europene, însă OMD nu trebuie să facă acest lucru, nefiind instituție publică, și atunci poate accesa mult mai multe proiecte. Eu zic că acesta este un mare avantaj. OMD scrie proiectul în momentul în care se aprobă, își asigură atunci partea de cofinanțare prin bănci sau prin contribuția membrilor, în schimb instituțiile publice, în momentul în care accesează fondurile, trebuie să aibă banii respectivi bugetați', a concluzionat antreprenorul Mihai Văsii.

Potrivit reprezentanților Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), în prezent sunt înregistrate doar 23 de OMD-uri locale și regionale, deși ar trebui să fie deja cel puțin 2.000 - 3.000, având în vedere că sunt vreo 6.000 de localități. Nici la nivel național nu a fost constituită o Organizație de Management al Destinației - OMD Național, cum de altfel nici Capitala României nu are o astfel de organizație, deși a încasat anul trecut peste 5 milioane de euro din promovare turistică, a precizat recent președintele ANAT, Alin Burcea.

ANAT, în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova (APDT Prahova) și cu Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov, a organizat săptămâna trecută un eveniment de promovare dedicat stațiunilor montane 'Redescoperă Valea Prahovei'. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 492

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 01-04-2025 18:33

Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca

Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr

Economic 01-04-2025 18:00

Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)

România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț

Economic 01-04-2025 17:03

Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației

Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î

Economic 01-04-2025 16:34

Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei

Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc

Economic 01-04-2025 15:09

Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta

Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței

Economic 01-04-2025 14:45

Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire

Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

Economic 01-04-2025 14:31

Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație

Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer

Economic 01-04-2025 14:24

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre

Economic 01-04-2025 14:17

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo

Economic 01-04-2025 14:15

ASF: Finanțarea cu peste 96 milioane lei a proiectului de transformare digitală a instituției cu fonduri europene a fost aprobată

Finanțarea proiectului de transformare digitală a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), a fost aprobată, a anunțat marți instituția. 'Digitalizarea ASF constituie una dintre

Economic 01-04-2025 13:39

Bende Sandor: Repornirea industriei nu se poate face fără energie

O repornire a industriei românești nu se poate face fără energie, iar relansarea economică a României și energia merg oarecum 'mână în mână', a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende

Economic 01-04-2025 13:37

Curtea de Conturi a României găzduiește cea de-a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței al INTOSAI

Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 1-2 aprilie 2025, la București, a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței (PAS ) al INTOSAI, conform unui comunicat de presă al instituției. Întâlnirea reunește reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (SAI) membre PAS din întreaga lume

Economic 01-04-2025 13:33

Șeful ANRE: Luăm în considerare eliminarea Avizului Tehnic de Racordare pentru o reducere a birocrației

Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. 'Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivel

Economic 01-04-2025 12:54

Burduja: Lucrăm la o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil și direcționarea sprijinului către acei consumatori după 1 iulie

România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând

Economic 01-04-2025 12:21

Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească (analiză)

Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special sectoarele care colaborează strâns cu piața americană, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, într-o analiză. 'În contextul actual al relațiilor comerciale