Tarifele vamale ale lui Trump apasă pedala de frână a industriei auto; tarife reciproce la orizont (analiză)

Anunțul de săptămâna trecută al președintelui Donald Trump privind introducerea, din data de 2 aprilie, a unor tarife vamale de 25% pentru automobilele și principalele componente importate a provocat o undă de șoc în industria mondială a automobilelor, cu posibile implicații grave pentru producătorii europeni, este de părere analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
În plus, Trump a anunțat aceeași dată - sfârșitul zilei de 2 aprilie - ca fiind ''ziua eliberării'', prin introducerea de tarife vamale reciproce universale care se vor aplica națiunilor ce percep taxe pe exporturile americane, promițând tarife de aceeași valoare, iar România ar putea fi și ea pe această listă, se arată într-o analiză realizată de Bogdan Maioreanu.
În 2024, SUA au importat cu 1,2 trilioane de dolari mai multe bunuri decât au exportat, iar acest lucru este o sursă de frustrare pentru președintele american. Dar pe 2 aprilie, fiecare țară va primi un număr care reprezintă, în opinia secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, tarifele lor vamale.
''Pentru unele țări, ar putea fi destul de scăzute. Pentru unele țări, ar putea fi destul de mari'', a declarat Bessent, într-un interviu, citat în analiză.
Potrivit analizei, România este una dintre țările care contribuie la deficitul comercial al Statelor Unite. Potrivit US Census Bureau, furnizorul de date statistice guvernamentale, în 2024, SUA a importat din România bunuri în valoare de 3,77 miliarde de dolari și a exportat doar de 1,35 miliarde de dolari, ceea ce a condus la un deficit de 2,4 miliarde de dolari. Deși cifra poate părea mare, este departe de cele mai mari deficite pe care le are SUA. La sfârșitul anului 2024, China produce de departe cel mai mare deficit comercial al SUA, cu peste 295 miliarde de dolari, urmată de Mexic (172 miliarde de dolari), Vietnam (124 miliarde de dolari), Irlanda (86 miliarde de dolari), Germania (85 miliarde de dolari), Taiwan (74 miliarde de dolari), Japonia (69 miliarde de dolari), Coreea de Sud (66 miliarde de dolari) și Canada (63 miliarde de dolari).
''Rămâne de văzut cum vor fi aplicate aceste tarife reciproce. Dar, cu siguranță, industria auto se pregătește să primească în următoarele două zile impactul în forță al tarifelor vamale la importurile de automobile anunțate la sfârșitul săptămânii trecute'', menționează Maioreanu.
SUA rămâne a doua cea mai mare piață pentru exporturile de vehicule noi din UE, după Regatul Unit. Dar și 9% din exporturile de vehicule din SUA au mers către UE. În termeni de valoare, SUA a reprezentat 22% din piața de export a UE în 2024. UE a exportat în SUA, în 2024, autoturisme și camioane ușoare (sub 5 tone), în valoare de 39 de miliarde de euro sau aproximativ 750 000 de unități, potrivit ACEA.
Industria auto germană este una dintre cele mai afectate de aceste tarife vamale. Companii precum Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz exportă volume semnificative către piața americană. Grupul VW vinde cele mai multe mașini în SUA, urmat de BMW și Mercedes. Producătorii italieni de automobile de lux se vor confrunta de asemenea cu provocări semnificative. Ferrari a anunțat deja creșteri de prețuri la unele modele, ca răspuns direct la tarifele vamale. Alte mărci italiene din cadrul grupului Stellantis (care include Fiat și Chrysler) vor fi, de asemenea, afectate, deși în grade diferite, în funcție de amprenta lor de producție în SUA. Producătorii auto francezi, în principal prin intermediul Stellantis (care include Peugeot, Citroen, dar și Jeep, Dodge și camionetele Ram), se vor confrunta și ei cu presiuni deoarece Stellantis produce doar 57% din stocurile sale în SUA. Astfel, o parte substanțială a vehiculelor lor este vulnerabilă la noile tarife.
România poate fi afectată indirect datorită exporturilor sale de componente pentru producătorii auto germani și francezi, atrage atenția analistul eToro.
Tarifele vor avea un impact și asupra industriei auto nord-americane, unde aproximativ 40% din piesele pentru mașinile americane provin din Mexic și 10% din Canada.
''Aproximativ 60% din automobilele fabricate în SUA utilizează piese importate, conform cercetării băncii de investiții Berstein. Analistul Mark Delaney de la Goldman Sachs a declarat că prețurile mașinilor importate ar putea crește între 5.000 și 15.000 de dolari (4.600 - 13.800 de euro), în funcție de vehicul. Chiar și modelele asamblate în SUA ar putea înregistra creșteri ale costurilor între 3.000 și 8.000 de dolari (2.800 - 7.400 de euro) din cauza utilizării de componente de proveniență străină. În plus, lanțurile de aprovizionare integrate din America de Nord, care implică mai multe treceri ale frontierelor pentru componente din Mexic sau Canada, vor fi grav perturbate. Chiar și Tesla, - cea mai deținută acțiune de investitorii români de pe platforma eToro - în ciuda faptului că producția sa este localizată în SUA, și se estimează că între 60 și 70% din componente sunt fabricate acolo, a menționat impactul tarifelor lui Trump ca fiind 'greu de ignorat''', conform analizei.
Tarifele vamale ale lui Donald Trump ar putea, de asemenea, să amâne planurile americanilor de a cumpăra mașini noi. Iar acest lucru ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor pentru mașinile second-hand, mai relevă analiza.
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca
Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr
Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)
România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț
Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației
Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î
Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei
Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc
Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta
Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței
Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire
Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație
Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer
Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul
Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre
Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo
ASF: Finanțarea cu peste 96 milioane lei a proiectului de transformare digitală a instituției cu fonduri europene a fost aprobată
Finanțarea proiectului de transformare digitală a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), a fost aprobată, a anunțat marți instituția. 'Digitalizarea ASF constituie una dintre
Bende Sandor: Repornirea industriei nu se poate face fără energie
O repornire a industriei românești nu se poate face fără energie, iar relansarea economică a României și energia merg oarecum 'mână în mână', a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende
Curtea de Conturi a României găzduiește cea de-a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței al INTOSAI
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 1-2 aprilie 2025, la București, a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței (PAS ) al INTOSAI, conform unui comunicat de presă al instituției. Întâlnirea reunește reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (SAI) membre PAS din întreaga lume
Șeful ANRE: Luăm în considerare eliminarea Avizului Tehnic de Racordare pentru o reducere a birocrației
Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. 'Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivel
Burduja: Lucrăm la o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil și direcționarea sprijinului către acei consumatori după 1 iulie
România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând
Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească (analiză)
Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special sectoarele care colaborează strâns cu piața americană, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, într-o analiză. 'În contextul actual al relațiilor comerciale