logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Rata ocupării în rândul femeilor este printre cele mai mici din Europa (Infografic)

Image

România are una dintre cele mai mici rate ale ocupării pe piaţa muncii din rândul statelor Uniunii Europene, atât în cazul femeilor (45,4%), cât şi al bărbaţilor (62,7%), dar în cazul femeilor rata ocupării este printre cele mai mici din Europa, iar diferenţa de gen printre cele mai ridicate, de aproximativ 17 procente, potrivit unui Infografic Monitorul Social, care citează date Eurostat din 2022.

Potrivit sursei citate, acest lucru reflectă faptul că, la nivelul populaţiei aflate la vârsta activă în muncă în România, mai puţine femei decât bărbaţi lucrează oficial.

 



Pentru comparaţie, cea mai mare rată ocupării în rândul femeilor se află în Olanda (68,1%), alături de Estonia (67%), Suedia (65,9%) şi Danemarca (65%). Conform datelor de la Eurostat, tendinţe similare se păstrează şi în rândul ocupării bărbaţilor, cele mai mari valori fiind înregistrate de ţările din Europa de Vest şi de Nord.

"Rata ocupării calculată diferenţiat pe genuri este relevantă în peisajul complet al distribuţiei egalităţii de gen de pe piaţa muncii. Participarea activă la viaţa de muncă este influenţată de politicile de protecţie socială şi de egalitate de gen care asigură accesul egalitar al bărbaţilor şi femeilor pe piaţa forţei de muncă", arată raportul.

Datele obţinute din sondajele Institutului European pentru Egalitate de Gen - EIGE (2022) pe tema egalităţii de gen în munca neplătită explorează distribuţia timpului petrecut zilnic cu activităţile neplătite din gospodărie.

"De ce este relevantă diviziunea de gen a muncii domestice atunci când vorbim despre accesul egalitar pe piaţa muncii? Timpul petrecut cu munca din gospodărie schimbă rata participării active pe piaţa muncii şi alegerile viitoare de carieră. Modelul tradiţional al diviziunii de gen în viaţa personală de familie atribuie femeilor un rol de îngrijitor principal al persoanelor dependente, cum sunt copii, persoanele vârstnice, sau persoanele cu dizabilităţi", se menţionează în Infografic.

Atunci când vine vorba despre câştigarea venitului principal şi avansarea în carieră, bărbaţilor le este atribuit un rol pasiv în gospodărie. Acest lucru se poate observa în datele EIGE, unde femeile din România au cea mai rată a frecvenţei timpului petrecut cu munca neplătită din gospodărie, adică îngrijire, gătit, curăţenie, spălarea rufelor dar cu sarcini care ţin de mentenanţa casei şi de planificarea activităţilor din gospodărie, relevă sursa citată.

În 2022, conform EIGE, 87% dintre femeile din România declarau că s-au implicat zilnic în muncă domestică, la polul opus aflându-se Germania cu 49% şi Luxemburg cu 54%. Diferenţa mare dintre femei şi bărbaţi în privinţa participării zilnice la munca din gospodărie plasează România cu mult peste media statelor Uniunii Europene, alături de ţările din Europa Centrală şi de Est, Bulgaria şi Ungaria, unde diferenţele dintre femei şi bărbaţi sunt de peste 25%.

Potrivit sursei citate, în corelaţie cu o rată preponderent mică a ocupării femeilor, datele întăresc ipoteza diviziunii tradiţionale de gen care plasează femeia în poziţia de îngrijitor principal al familiei şi bărbatul în poziţia de aducător de venit.

"Ce ne spune rata ocupării atunci când o analizăm împreună cu diferenţele de gen în plata salarială? Conform datelor Eurostat din 2022, România se plasează pe un loc fruntaş în rândul statelor Uniunii Europene, cu una dintre cele mai mici diferenţe de gen în plata salarială, de doar 4,5%, alături de Italia (4,3%) şi Belgia (5%), dar la mare distanţă faţă de ţările vestice unde este recunoscută rata ridicată a diferenţei în salarizarea bărbaţilor şi femeilor. Spre exemplu, ne putem referi la cazul Germaniei care prezintă o diferenţă de 17,7% în salarizarea bărbaţilor şi femeilor care au un contract de muncă. Comparativ cu România care are o rată mică a ocupării, rata Germaniei este corelată cu o rată ridicată a ocupării în rândul bărbaţilor, de 71,7%, respectiv a femeilor, de 63,4%", se mai precizează în raport.

Rata negativă a diferenţelor de gen în salarizare înseamnă că, în medie, femeile au câştiguri salariale similare cu cele ale bărbaţilor. "Însă, datele trebuie interpretate cu scepticism atunci când rata ocupării femeilor este mult mai mică decât cea a bărbaţilor, cum este în cazul României. Conţinutul muncii şi sectorul de activitate al femeilor sunt adesea diferite de cele ale bărbaţilor. Spre exemplu, ierarhizarea poziţiilor din cadrul organizaţiilor influenţează nivelul salarizării. În cazul bărbaţilor, dacă ne uităm la sectoarele de activitate înalt calificate, cum sunt industria tehnologică, IT sau inginerie, bărbaţii ocupă, în medie, locuri de muncă care sunt mai bine plătite întrucât aceştia se regăsesc în funcţii de conducere mai mult decât femeile", arată cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social.

La polul opus, femeile ocupă poziţii care, în general, sunt mai slab remunerate, în sectoare de activitate precum serviciile de îngrijire, curăţenie, hoteluri şi restaurante, comerţ cu amănuntul sau servicii alimentare. Nu îl ultimul rând, multe femei aleg locuri de muncă cu contracte de muncă flexibilă, cu timp parţial sau prin telemuncă din cauza responsabilităţilor pe care acestea le au în gospodărie şi în creşterea copiilor.

Rata ocupării femeilor şi bărbaţilor pe piaţa muncii, timpul alocat muncilor domestice neremunerate şi diferenţele salariale au fost indicatorii analizaţi în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung. Acesta oferă o imagine de ansamblu şi asupra inegalităţilor de gen pe piaţa muncii din România în comparaţie cu alte state europene.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 25-02-2025 16:23

Ministrul Agriculturii: La sfârșitul lunii aprilie ar trebui să fim cu utilajele pe Canalul Siret-Bărăgan

Creditele de angajament prevăzute în acest an pentru infrastructura principală de irigații, inclusiv pentru Canalul Siret-Bărăgan, se ridică la 2,8 miliarde de lei, iar pentru cele 41 de amenajări aflate în lucru mai avem un miliard de euro, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. &#

Economic 25-02-2025 15:49

Bursa de Valori București a premiat performerii anului bursier 2024

Bursa de Valori București (BVB) a acordat marți, în cadrul celei de-a 12-a ediții BVB Awards, 20 de premii pentru rezultatele obținute în 2024 de către companiile listate, companiile de brokeraj, fondurile de pensii private și de investiții și jurnaliști, conform unui comunicat de presă al Bursei. Evenimentul care a adus în p

Economic 25-02-2025 15:33

ICI București a prezentat proiecte de cercetare și dezvoltare în domenii cheie, în cadrul întâlnirii cu ministrul Finanțelor

Reprezentanții Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București au prezentat, marți, în cadrul întrevederii cu ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, proiectele de cercetare și dezvoltare în domenii cheie precum securitatea cibernetică, inteligența artificială și blockchain, a anunțat instituția. Conform sursei c

Economic 25-02-2025 15:32

Popa (BNR): Este important să avem și o piață de capital dezvoltată, dar și o piață bancară de asemenea dezvoltată

Capitalul trebuie să curgă nu doar din depozite în credite, ci și din economisire în companii private care creează locuri de muncă și de aceea este important să avem și o piață de capital dezvoltată, dar și o piață bancară de asemenea dezvoltată, consideră Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR)

Economic 25-02-2025 15:13

Avrămescu (ASF): Atunci când vorbim despre reforma statului, ea trebuie privită ca o măsură pe termen lung

Reforma statului trebuie privită ca o măsură pe termen lung și nu ca una pompieristică, în care 'să tăiem' este la modă, susține prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Gabriel Avrămescu. 'Avem câteva momente extrem de importante anul acesta. Primul dintre ele va fi probabil în luna mai

Economic 25-02-2025 14:42

MIPE lansează în 2025 finanțări de aproape 2,4 miliarde euro pentru educație și locuri de muncă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat 38 de linii de finanțare în cadrul Programului Educație și Ocupare, cu o valoare totală de aproximativ 2,4 miliarde euro. Potrivit unui comunicat al MIPE, remis marți AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas major pentru oricine vrea să învețe, să-și găsească un

Economic 25-02-2025 14:09

Consiliul Concurenței: Trebuie realizate investiții și restructurate tarifele pentru a crește atractivitatea porturilor fluviale românești

Infrastructura fluvială are nevoie de investiții semnificative pentru a fi dezvoltată, iar tarifele trebuie restructurate, pentru a utiliza eficient porturile și pentru a valorifica potențialul de transport fluvial, mai ieftin și mai puțin poluant, conform unui studiu realizat de Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) din cadrul Consiliului Concurenței.

Economic 25-02-2025 14:04

Hunedoara: Conducerea Complexului Energetic Valea Jiului neagă o posibilă externalizare a termocentralei Paroșeni

Conducerea Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) a negat, marți, unele informații vehiculate în spațiul public referitoare la o posibilă externalizare a termocentralei Paroșeni, care folosește cărbunele extras din minele aflate în proces de închidere și ecologizare. Reacția conducerii CEVJ a apărut în contextul în care Sindica

Economic 25-02-2025 13:53

Livrările de locuințe noi au scăzut cu 15% la nivel național și cu 20% în București, în 2024 (analiză)

Livrările de locuințe noi au scăzut cu 15% la nivel național și circa 20% în București, în timp ce cererea a crescut cu 7% în 2024, potrivit raportului anual Colliers. Conform sursei citate, accesul tot mai dificil la finanțare și costurile ridicate ale materialelor de construcție frânează dezvoltările viitoare, amplifi

Economic 25-02-2025 13:34

RetuRO caută furnizori de transport care vor asigura fluxul logistic al ambalajelor din cadrul SGR

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a lansat licitația pentru selectarea furnizorilor de transport care vor asigura fluxul logistic al ambalajelor din cadrul SGR, a anunțat, marți, compania. Licitația se va desfășura în perioada 25 februarie - 17 martie 2025, data limită pentru primirea ofertelor. 

Economic 25-02-2025 13:25

ANPC: Cuburi de gheață contaminate la un operator economic; amendă de 30.000 de lei și oprirea temporară a utilizării aparatului de gheață

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat operatorul economic Premier Restaurants SRL cu o amendă de 30.000 lei, după ce reprezentanții autorității au constatat, în urma prelevării analizelor microbiologice, cuburi de gheață contaminate cu enterococi intestinali și bacterii coliforme, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Economic 25-02-2025 12:26

Hanga (BVB): Cea mai importantă realizare a anului 2024 este numărul de 226.000 de conturi deschise la bursă

Cea mai importantă realizare a anului 2024 este numărul de 226.000 de conturi deschise la bursă și o rată de creștere de aproximativ 10.000 -15.000 pe trimestru, a declarat, marți, președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, la cea de-a 12-a ediție a BVB Awards 2025 - ceremonia anuală de premiere a performanțelor de pe piața de capital din anul anterior

Economic 25-02-2025 12:02

Implementarea programului e-Proprietatea va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar și al creditării (specialist)

Implementarea programului e-Proprietatea, care introduce impozitarea pe baza valorii reale de piață a proprietăților, va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar și al creditării ipotecare, este de părere Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite. ''Prin reevaluarea activelor imobiliare conform valorilor

Economic 25-02-2025 11:05

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au scăzut cu 1,2% în ianuarie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au scăzut în luna ianuarie 2025 cu 1,2% față de luna anterioară, până la nivelul de 624,836 miliarde lei, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 9% (3,8% în termeni reali), informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Depozitele

Economic 25-02-2025 10:58

Zborul TAROM RO273 București - Atena - București din 28 februarie va fi anulat; pasagerii, rerutați pe alte curse

Zborul TAROM RO273 București - Atena - București din 28 februarie va fi anulat din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Grecia, iar compania aeriană va reruta pasagerii pe alte curse, a anunțat marți operatorul aerian. ''Greva controlorilor de trafic aerian din Grecia, care va dura aproape 24 de ore, anunțată între 27