logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Avrămescu (ASF): Atunci când vorbim despre reforma statului, ea trebuie privită ca o măsură pe termen lung

Imagine din galeria Agerpres

Reforma statului trebuie privită ca o măsură pe termen lung și nu ca una pompieristică, în care 'să tăiem' este la modă, susține prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Gabriel Avrămescu.

'Avem câteva momente extrem de importante anul acesta. Primul dintre ele va fi probabil în luna mai. Vom mai avea încă o reașezare în zona geopolitică, în ceea ce se va întâmpla în Ucraina. Și de aceea cred că ar trebui să ne uităm la provocările care ne așteaptă în primul și în primul rând pe plan local. Și aici vorbesc de o serie de aspecte care au monopolizat agenda publică și primul dintre ele: vorbim despre reforma statului așa cum o așteptăm cu toții. Doar că atunci când vorbim despre reformă, ea trebuie privită nu ca o măsură pompieristică, ea trebuie privită ca o măsură pe termen lung. Trebuie să vorbim de planuri pe următorii ani, planuri așezate, planuri care să evalueze foarte bine impactul acestor măsuri și nu doar să intrăm într-o retorică populistă în care și pentru că e la modă: să tăiem, să tăiem, să tăiem', a declarat, marți, Gabriel Avrămescu.

Acesta a precizat că acum este și momentul de reașezare a relației dintre autorități și companii, precum și de întărirea încrederii între acestea.

'Cred că este un moment de reașezare a relației dintre autorități și companii, e nevoie de întărirea încrederii între companii și autorități și de ce nu, cred că mai mult ca oricând, este nevoie să oprim dezbinarea care în momentul de față macină societatea românească. Știm cu toții că o națiune dezbinată nu e o națiune puternică și tocmai de aceea, pentru a avea o economie puternică, avem nevoie de o națiune puternică, avem nevoie de încredere unii în alții', a spus Gabriel Avrămescu, la cea de-a 12 ediție a BVB Awards 2025 - ceremonia anuală de premiere a performanțelor de pe piața de capital din anul anterior.

El a afirmat că instituția a schimbat în ultimul an modalitatea de abordare a relației dintre ASF, mediul de afaceri și piață de capital, încercând să manifeste 'o mai mare deschidere'.

'Am încercat să manifestăm o mai mare deschidere. Să nu mai trăim ca într-un fel de cetate asediată și în care am închis obloanele și ne apărăm cu toate posibilitățile sau toate armele. Cred că e momentul ca această deschidere să continue. Și nu spun lucruri mari. Bine, când vorbim despre digitalizare, deja digitalizarea a devenit un laitmotiv al statului, dar ca măsură concretă, noi am făcut un prim pas, am depus un proiect la sfârșitul anului trecut de 20 de milioane de euro, tocmai pentru a digitaliza și pentru a asigura o comunicare mult mai eficientă și corectă între Autoritate și partenerii noștri instituționali și cei din piață', a transmis prim-vicepreședintele ASF.

În opinia sa, ASF a reușit să facă 'în liniște' o reformă, pe fundamente corecte din punct de vedere al eficienței economice, pe care va putea crește în anii următori.

'De asemenea, nu știu, poate nu intrăm în această retorică, în ultimul an de zile, chiar dacă am auzit în continuare în spațiul public că există acest mesaj, am reușit în liniște o reformă. Nu mai există contract colectiv de muncă în Autoritate. Așa că în momentul de față acea epopee a celor 16 salarii a dispărut, cu toate riscurile pe care ni le-am asumat. Până la urmă atunci când ești conducător de instituție, de companie, e normal să ai parte și de reclamații, să nemulțumești și să existe un astfel de val, dar cu toate astea noi am făcut. Că a fost bine, că n-a fost bine, vom vedea în perioada următoare. Dar din punct de vedere al eficienței economice avem o reducere cu aproape 15% a cheltuielilor de personal. Asta înseamnă că vom avea fundamente corecte pe care vom putea crește în anii următori', a mai spus Gabriel Avrămescu.

Acesta a adăugat că ASF cu sprijinul Băncii Naționale a Moldovei și Institutul de Studii Financiare a deschis o filială în Republica Moldova pentru a asigura acces la educație financiară și pentru a asigura în Republica Moldova o piață care să poată să fie dezvoltată ulterior. În opinia sa, este extrem de important pentru România o astfel de prezență în Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, prim-vicepreședintele ASF a atras atenția că este nevoie de un program de educație financiară și un plan concret de măsuri pentru a reglementa toate provocările de pe piața bursieră și din zona de cripto.

'Cred, de asemenea, că va trebui să fim foarte atenți la ceea ce se va întâmpla la aceste provocări în zona de cripto. Sunt foarte mulți investitori pe bursa de valori, dar în partea de cripto dacă nu greșesc, din ultimele noastre date avem undeva la 600.000 de IP-uri. Tocmai de aceea, cred că e nevoie de o acțiune concertată, a noastră, a dumneavoastră, și aici știu că împreună cu Banca Transilvania vom încerca să dezvoltăm un program de educație financiară, pentru că nu am văzut o prezență atât de mare, să fim atât de vizibili, nici noi ca autoritate, nici bursa de valori pe rețelele sociale. În schimb am văzut tot felul de fin-fluenceri care recomandă tot felul de investiții și tot felul de direcții, că vorbim de cripto, că vorbim de burse, oameni care de cele mai multe ori nu au un background corespunzător care să poată să asigure o astfel de încredere și transparență. Și cred va fi nevoie să ne așezăm cu toții la masă, să gândim un plan concret de măsuri pentru a reglementa și aceste chestiuni', a mai spus prim-vicepreședintele ASF, Gabriel Avrămescu. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 334

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac

Economic 01-05-2025 11:15

CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025

Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d

Economic 01-05-2025 11:09

Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață

De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe

Economic 30-04-2025 18:50

Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară

Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie

Economic 30-04-2025 17:37

Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.

Economic 30-04-2025 16:40

Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis

Economic 30-04-2025 16:20

Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai

Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o

Economic 30-04-2025 15:46

PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)

Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ

Economic 30-04-2025 15:25

ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani

Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele

Economic 30-04-2025 14:49

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo

Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2