logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Implementarea programului e-Proprietatea va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar și al creditării (specialist)

Imagine din galeria Agerpres

Implementarea programului e-Proprietatea, care introduce impozitarea pe baza valorii reale de piață a proprietăților, va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar și al creditării ipotecare, este de părere Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite.

''Prin reevaluarea activelor imobiliare conform valorilor de piață, unii proprietari se vor confrunta cu taxe mai mari, ceea ce ar putea determina o parte dintre ei să-și vândă imobilele pentru a evita costurile fiscale ridicate. Acest lucru va genera o creștere a ofertei de locuințe și ar putea duce la o corecție a prețurilor, făcând piața mai accesibilă pentru cumpărători'', explică Valentin Anghel, într-o analiză remisă marţi AGERPRES.

Potrivit acestuia, această tendință ar putea stimula cererea de credite ipotecare, deoarece prețurile mai competitive vor atrage mai mulți cumpărători dornici să investească în proprietăți rezidențiale.

''Faptul că evaluările oficiale ale proprietăților vor reflecta mai precis realitatea pieței este un aspect benefic pentru bănci. Acest lucru va reduce riscurile asociate creditării, deoarece valoarea garanțiilor imobiliare va fi mai bine corelată cu prețurile reale'', a adăugat el.

În opinia lui Anghel, transparența adusă de programul e-Proprietatea poate spori încrederea în piața imobiliară și poate determina instituțiile financiare să adopte o abordare mai favorabilă în privința condițiilor de creditare.

Dacă reevaluările de piață vor duce la ajustări de prețuri în anumite segmente, există șansa ca actualii proprietari să poată beneficia de refinanțări avantajoase, consideră acesta.

''Dacă prețurile scad și dobânzile rămân competitive, vom vedea o tendință de refinanțare a creditelor ipotecare, ceea ce poate reduce costurile lunare pentru mulți proprietari'', a susținut Anghel.

Simultan, prețurile mai accesibile ar putea stimula tinerii să investească în prima lor locuință, contribuind la o creștere a cererii pentru credite ipotecare. Astfel, băncile ar putea adapta ofertele de creditare pentru a atrage noi clienți în acest context.

''Ne putem aștepta la produse financiare mai flexibile, cum ar fi creditele ipotecare cu dobânzi mai avantajoase pentru anumite categorii de clienți sau pachete personalizate pentru locuințe eficiente energetic'', afirmă specialistul.

Piața imobiliară europeană oferă exemple relevante despre impactul unor astfel de reforme. De exemplu, în Spania, numărul de ipoteci constituite a crescut cu 11,2% în 2024, pe fondul scăderii ratelor dobânzilor și al creșterii accesibilității la finanțare Astfel, competiția între bănci și ajustările de prețuri au contribuit la menținerea unui acces rezonabil la credite ipotecare, chiar și într-un context economic volatil.

''Dacă ne uităm la piețele din vestul Europei, vedem că reducerea incertitudinii privind valoarea imobilelor a stimulat accesul la credite ipotecare și a creat oportunități pentru cumpărători. Un efect similar este posibil și în România. Programul e-Proprietatea ar putea transforma piața imobiliară din România, crescând transparența, echilibrând prețurile și facilitând accesul la creditare ipotecară. Pentru cei care doresc să cumpere o locuință sau să refinanțeze un credit existent, acest program poate aduce multiple beneficii. Important este ca băncile și consumatorii să fie pregătiți să navigheze această schimbare cu informații clare și decizii bine fundamentate'', a concluzionat Valentin Anghel.

Anghel este directorul general al AVBS Broker de Credite. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 175

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 25-02-2025 15:13

Avrămescu (ASF): Atunci când vorbim despre reforma statului, ea trebuie privită ca o măsură pe termen lung

Reforma statului trebuie privită ca o măsură pe termen lung și nu ca una pompieristică, în care 'să tăiem' este la modă, susține prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Gabriel Avrămescu. 'Avem câteva momente extrem de importante anul acesta. Primul dintre ele va fi probabil în luna mai

Economic 25-02-2025 14:42

MIPE lansează în 2025 finanțări de aproape 2,4 miliarde euro pentru educație și locuri de muncă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat 38 de linii de finanțare în cadrul Programului Educație și Ocupare, cu o valoare totală de aproximativ 2,4 miliarde euro. Potrivit unui comunicat al MIPE, remis marți AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas major pentru oricine vrea să învețe, să-și găsească un

Economic 25-02-2025 14:09

Consiliul Concurenței: Trebuie realizate investiții și restructurate tarifele pentru a crește atractivitatea porturilor fluviale românești

Infrastructura feroviară are nevoie de investiții semnificative pentru a fi dezvoltată, iar tarifele trebuie restructurate, pentru a utiliza eficient porturile și pentru a valorifica potențialul de transport fluvial, mai ieftin și mai puțin poluant, conform unui studiu realizat de Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) din cadrul Consiliului Concurenței.

Economic 25-02-2025 14:04

Hunedoara: Conducerea Complexului Energetic Valea Jiului neagă o posibilă externalizare a termocentralei Paroșeni

Conducerea Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) a negat, marți, unele informații vehiculate în spațiul public referitoare la o posibilă externalizare a termocentralei Paroșeni, care folosește cărbunele extras din minele aflate în proces de închidere și ecologizare. Reacția conducerii CEVJ a apărut în contextul în care Sindica

Economic 25-02-2025 13:53

Livrările de locuințe noi au scăzut cu 15% la nivel național și cu 20% în București, în 2024 (analiză)

Livrările de locuințe noi au scăzut cu 15% la nivel național și circa 20% în București, în timp ce cererea a crescut cu 7% în 2024, potrivit raportului anual Colliers. Conform sursei citate, accesul tot mai dificil la finanțare și costurile ridicate ale materialelor de construcție frânează dezvoltările viitoare, amplifi

Economic 25-02-2025 13:34

RetuRO caută furnizori de transport care vor asigura fluxul logistic al ambalajelor din cadrul SGR

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a lansat licitația pentru selectarea furnizorilor de transport care vor asigura fluxul logistic al ambalajelor din cadrul SGR, a anunțat, marți, compania. Licitația se va desfășura în perioada 25 februarie - 17 martie 2025, data limită pentru primirea ofertelor. 

Economic 25-02-2025 13:25

ANPC: Cuburi de gheață contaminate la un operator economic; amendă de 30.000 de lei și oprirea temporară a utilizării aparatului de gheață

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat operatorul economic Premier Restaurants SRL cu o amendă de 30.000 lei, după ce reprezentanții autorității au constatat, în urma prelevării analizelor microbiologice, cuburi de gheață contaminate cu enterococi intestinali și bacterii coliforme, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Economic 25-02-2025 12:26

Hanga (BVB): Cea mai importantă realizare a anului 2024 este numărul de 226.000 de conturi deschise la bursă

Cea mai importantă realizare a anului 2024 este numărul de 226.000 de conturi deschise la bursă și o rată de creștere de aproximativ 10.000 -15.000 pe trimestru, a declarat, marți, președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, la cea de-a 12-a ediție a BVB Awards 2025 - ceremonia anuală de premiere a performanțelor de pe piața de capital din anul anterior

Economic 25-02-2025 11:05

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au scăzut cu 1,2% în ianuarie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au scăzut în luna ianuarie 2025 cu 1,2% față de luna anterioară, până la nivelul de 624,836 miliarde lei, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 9% (3,8% în termeni reali), informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Depozitele

Economic 25-02-2025 10:58

Zborul TAROM RO273 București - Atena - București din 28 februarie va fi anulat; pasagerii, rerutați pe alte curse

Zborul TAROM RO273 București - Atena - București din 28 februarie va fi anulat din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Grecia, iar compania aeriană va reruta pasagerii pe alte curse, a anunțat marți operatorul aerian. ''Greva controlorilor de trafic aerian din Grecia, care va dura aproape 24 de ore, anunțată între 27

Economic 25-02-2025 10:48

BNR: Soldul creditului neguvernamental a scăzut în ianuarie cu 0,6%

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în luna ianuarie 2025 cu 0,6% față de decembrie 2024 (-1,5% în termeni reali), până la nivelul de 418,63 miliarde lei, conform datelor publicate marți de Banca Națională a României. Creditul în lei, cu o pondere de 69,8% în volumul

Economic 25-02-2025 10:44

Bursa de la București a deschis pe verde ședința de marți

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în creștere ședința de marți, iar rulajul se cifra la 3,64 milioane de lei (731.451,05 euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 032%, iar indicele BET

Economic 25-02-2025 09:43

Raiffeisen Bank România a încheiat 2024 cu un profit net în valoare de 1,67 miliarde lei

Raiffeisen Bank România a încheiat 2024 cu active de peste 82 miliarde lei, un avans de 17% față de anul anterior, și un profit net în valoare de 1,67 miliarde lei, conform unui comunicat de presă al băncii. ''Am crescut sistematic numărul de clienți înrolați digital și avem rezultate remarcabile în zona p

Economic 25-02-2025 08:45

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale dă startul proiectului ''Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale''

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale dă startul proiectului ''Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale'', cel mai mare proiect de incluziune socială finanțat cu bani europeni, care va sprijini peste 450.000 de persoane vulnerabile din mediul rural. Conform unui