logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/Păun: România este afectată în măsura în care vecinătatea cu zona de conflict ridică îngrijorare investitorilor

Imagine din galeria Agerpres

România este afectată de războiul din Ucraina în măsura în care acesta stârnește îngrijorarea investitorilor și agențiilor de rating, care nu văd întotdeauna cu ochi buni vecinătatea cu zonele de conflict, susține Cristian Păun, profesor universitar de economie.

'Acest război ne afectează în măsura în care prezența acestui conflict la frontierele noastre ridică puțină îngrijorare investitorilor și agențiilor de rating, care nu văd întotdeauna cu ochi buni această vecinătate cu zone de conflict. Printre indicatorii cu care se evaluează riscul unei țări intră și această vecinătate cu zone de conflict', a declarat pentru AGERPRES Cristian Păun.

În ceea ce privește relațiile comerciale cu Ucraina, acestea nu erau foarte avansate înainte de război, Ucraina fiind în afara UE, susține Păun care menționează, totodată, că țara vecină a fost mai degrabă un concurent pentru România pe piețele non-UE.

'Relațiile noastre comerciale cu Ucraina nu erau foarte avansate, Ucraina fiind în afara UE. (...) Ucraina este mai degrabă un concurent pentru noi pe piețele non-UE, pe care oricum nu avem o prezență foarte puternică. Nu aveam înainte, nu avem nici acum. Mă refer la piețele din zona Orientului Mijlociu pentru cereale sau cele din sud-estul Asiei. Din acest punct de vedere nu am fost foarte afectați', a menționat Cristian Păun.

Potrivit acestuia, România a oferit ajutor militar care a constat mai degrabă în căști, echipamente, nefiind decisive pentru război, cu excepția sistemului Patriot.

'Am oferit ceva ajutor, să-i spunem militar, dar mai degrabă ajutorul militar a fost în căști, în echipamente, nu neapărat sofisticate sau decisive pentru război, cu excepția acelui sistem Patriot pe care l-am cedat, dar pentru care noi vom primi în compensare un alt sistem. Prin comparație cu ce au făcut alte țări, ajutorul nostru nu a fost conform potențialului economic al României și importanței pe care o are această țară pentru România, având în vedere elementul de securitate regională pe care îl oferă în prezent, opunându-se agresiunii arbitrare pe care a făcut-o Rusia', a mai spus profesorul de economie.

În opinia sa, România se află într-o situație complicată la trei ani de război în ceea ce privește poziția Statelor Unite față de regiune și Ucraina.

'La trei ani de război, din păcate, noi suntem într-o situație destul de complicată, având în vedere poziția Statelor Unite vizavi de regiune și de Ucraina. Cred că ar trebui să facem mai mult pentru securitatea noastră. Cred că ar trebui să insistăm mai mult pe parteneriatul cu Uniunea Europeană în materie de securitate - și cred că ar trebui să fim puțin mai serioși în relația noastră cu Ucraina când vine vorba de ajutorul real pe care am putea să-l dăm acestei țări, pentru că dacă lucrurile merg într-o anumită direcție, s-ar putea să nu fie foarte bine nici pentru noi', a mai spus Cristian Păun.

El și-a exprimat speranța că România va avea un rol în reconstrucția Ucrainei, acesta fiind stabilit în funcție de ajutorul material oferit Ucrainei în perioada războiului.

'Sperăm că vom avea un rol în reconstrucția Ucrainei, deși acest rol va fi stabilit în funcție de ajutorul material pe care l-a primit Ucraina în această perioadă de război. Noi am dat mai puțin. Probabil că vom primi și mai puțin din ceea ce înseamnă partea de reconstrucție a Ucrainei, care va reveni în bună măsură Uniunii Europene, acesta fiind un argument în plus pentru a fi totuși mai consistenți și mai prezenți cu ajutor material în această țară. În general ar trebui să luăm partea victimelor în orice formă de agresiune, iar din punctul meu de vedere, aici vorbim despre o victimă pe care ar trebui să o susținem, să o ajutăm. Nu de alta, dar dacă agresorul câștigă, s-ar putea ca următoarea victimă să fim noi sau cei din jurul nostru', a adăugat Cristian Păun.

În opinia sa, România ar trebui să adopte o poziție tranșantă cu privire la războiul din Ucraina și să fie de partea Europei.

'La nivel politic, noi nu am avut o poziție foarte tranșantă. Cred că ar trebui să încetăm cu această poziție duplicitară și să adoptăm o poziție tranșantă cu privire la acest conflict - să fim de partea Europei cu care ar trebui să colaborăm. N-ar mai trebui să fim atât de alunecoși, lipsiți de verticalitate. În acest moment, interesul nostru este să rămânem cu toată forța și determinarea de partea Ucrainei, nu să fim duplicitari sau, cu atât mai rău, să luăm partea Rusiei într-un astfel de conflict. Această verticalitate înseamnă inclusiv asumarea directă a unor ajutoare mult mai consistente și mult mai vizibile și, evident, declarații publice articulate pe acest subiect, așa cum o fac alte țări din regiune (...) Din punct de vedere economic, noi am avut niște cheltuieli, poate nu în măsura în care ar fi trebuit să le avem, având în vedere că Ucraina este un vecin pe care ar trebui să ne bazăm mai mult, inclusiv ca element de securitate regională. Noi am avut niște cheltuieli de asistență pentru populația care a fugit din teatrul de război. Nu au rămas foarte mulți ucraineni în România. Cei mai mulți au folosit România într-o rută de tranzit, dar am oferit un ajutor, cel puțin temporar, pentru cei care au plecat de acolo', a adăugat Cristian Păun. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 148

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-02-2025 20:14

ANPC: Amenzi de 485.000 lei în unități de alimentație publică din incinta spitalelor și la chioșcuri din apropierea acestora

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de 485.000 de lei, până în acest moment, în mai multe unități de alimentație publică din incinta spitalelor și la chioșcuri din apropierea acestora. 'În cadrul acțiunii naționale de control, demarată sub coordonarea președintelui Autorității Naționale pentru Pro

Economic 24-02-2025 19:54

Ordin al șefului ANPC pentru controale la cantinele din spitale în perioada 24 - 26 februarie

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a emis luni un Ordin potrivit căruia, în perioada 24 - 26 februarie, se vor realiza controale la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice și private. 'În vederea verificării respectării

Economic 24-02-2025 18:35

Valentin Ștefan: Vom continua să colaborăm cu partenerii ucraineni pentru a aduce ajutor concret, cât va fi necesar

Poșta Română a fost și va rămâne un partener de încredere al colegilor noștri din Ucraina și vom continua să colaborăm pentru a aduce ajutor concret, atâta vreme cât va fi necesar, a declarat directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan. 'Poșta Română, prin solidaritatea angajaților săi, a fost și va răm&ac

Economic 24-02-2025 18:19

Salarizarea personalului și administrarea taxelor locale, printre deficiențele identificate în misiunile de audit la nivelul comunelor

Salarizarea personalului, modul de atribuire și de administrare al contractelor de prestări servicii și achiziții publice și administrarea impozitelor și taxelor locale se numără printre principalele deficiențe identificate în misiunile de audit desfășurate la nivelul comunelor, potrivit președintelui Curții de Conturi, Mihai Busuioc. Ac

Economic 24-02-2025 16:58

Reportul la categoria I la Loto 6/49 a depășit patru milioane de euro

Reportul la categoria I la Loto 6/49 a ajuns la peste 20,25 milioane de lei (peste 4,06 milioane de euro), la Noroc este în joc un report cumulat de peste 12,75 milioane de lei (peste 2,56 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 11,83 milioane de lei (peste 2,37 milioane de euro), a anunțat, luni, Loteria Română.

Economic 24-02-2025 16:23

Daraban (CCIR): România are nevoie de proiecte economice comune cu state aparținând G20

România are nevoie de proiecte economice comune cu state aparținând G20, a declarat, luni, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o întâlnire cu ambasadoarea Statelor Unite Mexicane în România, Amparo Erendira Anguiano Rodriguez. 'CCIR și-a exprimat în nenumărate r&ac

Economic 24-02-2025 16:07

Hanga: Trebuie să ne gândim că vom avea și noi o cotă de contribuție la sumele pentru reconstrucția Ucrainei

Înainte de a ne gândi la ce beneficii ar putea avea România de pe urma participării la acțiunea de reconstrucție a Ucrainei va trebui să ne gândim că vom avea și noi o cotă de contribuție la sumele care se vor cheltui pentru reconstrucția acestei țări, a declarat, luni, președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, la un eveniment de specialita

Economic 24-02-2025 15:09

Precup: Ne dorim să stăm la masă cu cele mai bogate țări din lume,fiind parte din OECD

Faptul că România a stat la masă cu cele mai bogate țări din Uniunea Europeană a fost un factor foarte pozitiv pentru țara noastră, care acum își dorește să stea la masă cu cele mai bogate țări din lume, fiind parte din OECD, a afirmat, luni, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria prim-ministrului. 'Un an plin de provocări (2025 - n

Economic 24-02-2025 14:48

UCRAINA-TREI ANI DE RÃZBOI/România poate deveni o platformă logistică uriașă de pe care să plece investiții către Ucraina (consultant)

Procesul de reconstrucție al Ucrainei va genera o afacere de peste 500 de miliarde de dolari, iar România poate deveni o platformă logistică uriașă de pe care să plece aceste investiții, însă avem nevoie de o legislație specială care să favorizeze dezvoltarea de parcuri industriale, să atragă capitalul străin și să impulsioneze mai ales zona logistică, susține co

Economic 24-02-2025 14:12

Nanu (MF): Dobânzile sus la care ne împrumutăm sunt rezultatul unor politici bugetare super relaxate

Dobânzile ridicate la care se împrumută statul sunt rezultatul unor politici bugetare super relaxate, a declarat, luni, directorul general din Ministerul Finanțelor (MF), Ștefan Nanu, la 'Forumul investitorilor - 2025: Provocările și oportunitățile anului', eveniment organizat de Ziarul Bursa. 'Prețurile la care se împrumută statu

Economic 24-02-2025 13:14

ASF: Activele totale ale sistemului de pensii private au depășit pragul de 9% din PIB în 2024

Piața pensiilor private din România a ajuns, la finalul lui 2024, la active totale de 156,4 miliarde de lei, în creștere cu 19% față de sfârșitul anului 2023, depășind pragul de 9% din PIB, a anunțat luni Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 'Performanța consemnată de fondurile de pensii private confirmă solidita

Economic 24-02-2025 12:08

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 150,9 miliarde lei, în decembrie

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 150,9 miliarde lei, la finalul lunii decembrie 2024, în creștere cu 19% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2023, potrivit statisticii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 'Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au rea

Economic 24-02-2025 11:49

Fondurile de pensii facultative, creștere cu 17%, la nivelul lunii decembrie

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,55 miliarde de lei, la finalul lunii decembrie 2024, în creștere cu 17% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 'Cele mai multe investiții au fost efectuate local (

Economic 24-02-2025 11:20

Bursa de la București evolua mixt după prima oră de tranzaționare

Bursa de Valori București (BVB) evolua mixt după prima oră de la debutul ședinței de luni, iar valoarea tranzacțiilor se cifra la 9,61 milioane de lei (1,93 milioane de euro). Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,11%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai