logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

Imagine din galeria Agerpres

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințarea accelerării dezastrelor și a conflictelor, indică site-ul oficial al ICOMOS, https://www.icomos.org/.

La Adunarea Generală a ICOMOS din 2023 de la Sydney, subiectul intitulat 'Patrimoniul rezistent la dezastre și conflicte - Pregătire, răspuns și recuperare' a fost selectat ca temă pentru Planul științific trienal 2024-2027. Primul an al planului - 2024 - s-a concentrat pe modul în care ICOMOS se poate poate pregăti pentru posibile dezastre, prin prevenirea și atenuarea pericolelor, îmbunătățirea rezilienței, precum și pregătirea pentru conflicte care amenință resursele de patrimoniu atât de prețuite.

În acest context, în 2025 se pune întrebarea: Cum se pot pregăti mai bine membrii și comitetele constitutive ale ICOMOS pentru aceste dezastre? Ce rol poate juca organizația în mod colectiv și de ce are nevoie pentru a fi eficientă în această activitate?

În urma celebrării celei de-a 60-a aniversări a Cartei de la Veneția în 2024, ICOMOS își va sărbători cea de-a 60-a aniversare în 2025. Al Doilea Congres al Arhitecților și Specialiștilor în Construcții Istorice, desfășurat la Veneția în 1964, a adoptat 13 rezoluții, prima fiind Carta Internațională pentru Conservarea și Restaurarea Monumentelor și Siturilor, cunoscută mai ales sub denumirea de 'Carta de la Veneția', și cea de-a doua, propusă de UNESCO, a fost crearea ICOMOS în 1965, potrivit https://www.icomos.org/.

Prin urmare, în 2025, manifestările prilejuite de Ziua internațională a monumentelor și a siturilor se vor concentra pe cei 60 de ani de acțiuni ICOMOS în legătură cu salvgardarea patrimoniului aflat sub amenințarea dezastrelor și conflictelor, precum și pe obiectivele sale viitoare în prevenirea, atenuarea, pregătirea, răspunsul în caz de urgență și recuperarea pe care specialiștii le pot lua pentru a proteja patrimoniul în perioade de criză. Activitățile Zilei internaționale a monumentelor și a siturilor din 2025 și recunoașterea muncii membrilor ICOMOS din ultimii 60 de ani se vor încheia cu Simpozionul Adunării Generale Anuale ICOMOS, ce va avea loc în Nepal, în perioada 13-19 octombrie 2025.

Organizații, instituții și ONG-uri, cu activități în domeniul patrimoniului, sunt, de asemenea, invitate să marcheze Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, sub tema generală 'Patrimoniul rezistent la dezastre și conflicte' și sunt încurajate să-și împărtășească experiențele, evenimentele, publicațiile și rezultatele discuțiilor cu membrii ICOMOS și cu Secretariatul Internațional. Această colaborare va ajuta la creșterea gradului de conștientizare și va ajuta la identificarea gamei largi de practici științifice și tradiționale din întreaga lume, care contribuie la protecția patrimoniului în circumstanțe extreme și extraordinare.

Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și-a consacrat activitatea în vederea conservării și protejării monumentelor, ansamblurilor și siturilor aparținând patrimoniului cultural. Este singura organizație non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar și a tehnicilor științifice, în vederea conservării patrimoniului arhitectural și arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internațională din 1964 privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor (Carta de la Veneția).

ICOMOS este o rețea de experți care beneficiază de schimbul interdisciplinar al membrilor săi, printre care se numără arhitecți, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri și urbaniști. Membrii ICOMOS contribuie la îmbunătățirea conservării patrimoniului, a standardelor și a tehnicilor pentru fiecare tip de proprietate de patrimoniu cultural: clădiri, orașe istorice, peisaje culturale și situri arheologice. În 2025, ICOMOS are peste 12.000 de membri în peste 130 de țări și teritorii, peste 250 de membri instituționali și peste 110 Comitete Naționale, peste 30 de Comitete științifice internaționale și grupuri de lucru, potrivit https://www.icomos.org/.

În timpul unui simpozion și a unei reuniuni a biroului ICOMOS Tunisia, desfășurate la Hammamet, pe 18 aprilie 1982, a fost sugerată ideea de a stabili, în fiecare an, o zi pentru a sărbători patrimoniul în întreaga lume. Aceasta s-a transformat în Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, Consiliul ICOMOS aprobând proiectul și oferind sfaturi practice rețelei ICOMOS cu privire la modul de organizare a sărbătorilor de 18 aprilie.

Data propusă, 18 aprilie, a fost adoptată de Conferința Generală UNESCO în cea de-a 22-a sesiune din 1983.

În 2001, președintele ICOMOS, Michael Petzet, și Consiliul ICOMOS au propus ca data de 18 aprilie să fie folosită de toate Comitetele ICOMOS pentru a atrage atenția asupra unui tip de patrimoniu cultural deosebit de amenințat. De atunci, un număr tot mai mare de Comitete organizează evenimente speciale pe 18 aprilie în fiecare an, Ziua internațională a monumentelor și a siturilor devenind o parte din ce în ce mai importantă a calendarului cultural. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, editor: Andreea-Gabriela Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere: Situl arheologic ”Sanctuarul Marilor Zei” (Hieron ton Megalon Theon), Samothraki, Grecia, 24 mai 2018.

Afisari: 602

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic

Documentare 03-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)

Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene

Documentare 03-05-2025 10:00

3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)

''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri

Documentare 03-05-2025 09:00

CITATUL ZILEI

''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 03-05-2025 08:52

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat

Documentare 03-05-2025 08:44

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai

Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 02-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham

Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,

Documentare 02-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)

Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des

Documentare 02-05-2025 09:00

2 mai - Ziua națională a tineretului

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul

Documentare 02-05-2025 08:00

2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)

Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a

Documentare 02-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 02-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.

Documentare 02-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai

Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz