Consiliul European de vară; pe agendă: Ucraina, Orientul Mijlociu, apărarea UE (26-27 iunie 2025)

Consiliul European de vară se reunește la Bruxelles, la 26-27 iunie 2025, pentru a discuta, în principal, despre provocările geo-economice și evoluțiile în curs din Ucraina și Orientul Mijlociu. Apărarea și securitatea europeană, migrația, Republica Moldova sunt, de asemenea, alte subiecte pe ordinea de zi, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Cu privire la Ucraina, liderii Uniunii vor discuta modalitățile de sprijinire în continuare a eforturilor de pace, împreună cu partenerii, inclusiv exercitând mai multe presiuni asupra Rusiei, pentru a accepta un armistițiu semnificativ și pentru a demonstra o voință autentică de negociere. De asemenea, vor aborda și calea Ucrainei către aderarea la UE. Pe site-ul Consiliului European se reamintește că, până în prezent, UE a furnizat Ucrainei aproape 150 de miliarde de euro, inclusiv 50,8 miliarde de euro sub formă de sprijin militar.
Liderii Uniunii vor aborda și cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu, în special situația umanitară din Gaza și escaladarea periculoasă care amenință să destabilizeze regiunea. Cu privire la războiul Iran-Israel, Uniunea a apreciat, la 14 iunie 2025, că Iranului nu trebuia să i se permită achiziționarea armei nucleare. 'Nu trebuia să i se permită niciodată să achiziționeze o armă nucleară și își exprimă îngrijorarea în legătură cu raportul recent al AIEA pe baza căruia Consiliul guvernatorilor al AIEA a constatat că Iranul nu își respectă obligațiile juridice în materie de garanții nucleare în temeiul TNP. Cu toate acestea, o securitate durabilă se construiește pe cale diplomatică, nu prin acțiuni militare.', se arată într-un comunicat al Consiliului UE din 14 iunie 2025.
Cu privire la apărarea și securitatea europeană, pe site-ul Consiliului se arată că Uniunea accelerează eforturile de consolidare a pregătirii sale în materie de apărare, pentru a face față provocărilor imediate și viitoare. La ultima reuniune a Consiliului European, liderii au solicitat accelerarea tuturor aspectelor lucrărilor pentru intensificarea pregătirii Europei în materie de apărare până în 2030. Liderii UE sunt așteptați totodată să monitorizeze lucrările în curs de dezvoltare a capabilităților de apărare și de consolidare a industriei de apărare a UE, precum și rezultatul summitului NATO din 24 iunie, de la Haga pentru statele membre care sunt, de asemenea, aliați NATO, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Migrația și întărirea securității la frontierele externe rămân priorități-cheie pentru Consiliul European. La reuniune, liderii vor analiza concluziile anterioare și vor analiza progresele înregistrate din perspectiva contribuțiilor președintelui Comisiei din scrisoarea sa.
Referitor la Republica Moldova, liderii UE vor aborda și procesul de aderare a țării la UE, în perspectiva primului summit UE-Republica Moldova, care va avea loc la Chișinău pe 4 iulie 2025. În acest sens, UE reafirmă susținerea fermă a suveranității, integrității teritoriale, rezilienței și dezvoltării economice a Republicii Moldova.
***
Anterioara reuniune formală a Consiliului Europeană a avut loc la 20 martie 2025, când liderii UE au discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, competitivitate, apărarea europeană, următorul Cadru Financiar Multianual, migrație, oceane, multilateralism și Balcanii de Vest. Liderii din țările membre au reafirmat faptul că, sub rezerva dreptului UE, activele Rusiei ar trebui să rămână blocate până când Rusia își va înceta războiul și va despăgubi Ucraina pentru daunele cauzate de acest război. În context, UE și-a menținut abordarea referitoare la realizarea 'păcii prin forță', care necesită ca Ucraina să se afle în cea mai puternică poziție posibilă, conform https://www.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.
Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul 'concluziilor', adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii de către această instituție.
Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.
Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfășoară și reuniuni informale sau extraordinare ale șefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declarație decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis
Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, p
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu