DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra.
De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actriței a fost pronunțat de încă trei ori la nominalizările Academiei americane de Film: în 1995 și 2002, pentru roluri secundare în 'The Madness of King George' și 'Gosford Park', iar în 2010, pentru rolul principal interpretat în 'The Last Station'.
Autobiografia actriței intitulată 'In the Frame: My Life in Words and Pictures' a fost publicată în Marea Britanie și SUA, prima ediție fiind lansată în 2007, conform paginii oficiale www.helenmirren.com.
S-a născut sub numele Lydia Petrovna Mironova, într-o familie cu trei copii. Tatăl său, Vasili Petrovici Mironoff, de origine rusă, lucra la Filarmonica din Londra. Mai târziu, Vasili Mironoff, a cărui familie făcea parte din aristocrația rusă, a schimbat legal numele de familie în 'Mirren', menționează www.biography.com.
"Arthur"
Deși a fost atrasă din copilărie de lumea teatrului, părinții au trimis-o să studieze la un liceu catolic, în Southend-on-Sea. Datorită unui profesor de engleză din instituție, a fost selectată în trupa Teatrului Național de Tineret, când avea 18 ani. La 20 de ani, o juca pe Cleopatra în tragedia 'Antoniu și Cleopatra', interpretarea facilitându-i selecția în compania de teatru Royal Shakespeare. Rolurile care au urmat - Castiza (1966), Cressida (1968) și Lady Macbeth (1974) - i-au adus atributul de 'Regina sexului din Stratford' ('The Sex Queen of Stratford').
Se lansează în lumea filmului odată cu rolul jucat în producția 'Age of Consent' (1969), regizată de Michael Powell, amintește site-ul www.helenmirren.com. De atunci, a interpretat numeroase personaje renumite, în producții precum 'Caligula' (1979), 'Excalibur' (1981), 'Calendar Girls' (2003), 'Hitchcock' (2012) și a intrat în pielea reginelor Elisabeta I, Charlotte și Elisabeta a II-a, precum și a împărătesei Ecaterina cea Mare.
Cariera în film a prins contur ca o extensie a interpretărilor de pe scena de teatru. Rolul din filmul 'Cal' (1984) i-a adus actriței distincția pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Cannes și premiul Academiei Britanice (BAFTA).
Pe micul ecran, Helen Mirren s-a remarcat în rolul detectivului Jane Tennison din serialul 'Prime Suspect', care a început în 1992. Până în 2006, când s-a încheiat difuzarea serialului, Hellen Mirren primise trei premii BAFTA și un premiu Emmy pentru acest rol. A continuat să strălucească și pe scena de artă dramatică, fiind nominalizată la premiile Tony pentru rolurile din 'A Month in the Country' (1995) și 'Dance of Death' (2002).
"Anna"
Prima nominalizare la premiile Oscar a venit în 1995, pentru interpretarea reginei Charlotte în 'The Madness of King George'. Acest rol a fost recompensat cu premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes. În 1997, Helen Mirren a primit Globul de Aur pentru rolul din 'Losing Chase'.
Șirul de premii care a urmat i-a adus actriței recunoaștere și din partea Casei regale, astfel că, în 2003, Helen Mirren a primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).
"Winchester"
Interpretarea reginei Elisabeta a II-ea în producția 'The Queen' a reprezentat punctul culminant al carierei, actrița primind Oscarul, Globul de Aur și premiul BAFTA. Și pentru interpretarea reginei Elisabeta I, în miniseria difuzată de HBO în 2005, a fost recompensată cu Globul de Aur și un premiu Emmy. În 2010, a urmat a patra nominalizare la premiile Academiei și încă una la Globurile de Aur pentru rolul din filmul biografic despre Lev Tolstoi - 'The Last Station'.
Numele actriței a fost din nou anunțat, în 2014, în rândul nominalizărilor la Globul de Aur, pentru rolul din comedia 'The Hundred-Foot Journey'. Între timp, s-a întors la regina Elisabeta a II-a, în spectacolul de pe Broadway 'The Audience', rol pentru care, în iunie 2015, a fost distinsă cu primul premiu Tony.
În 2015, a jucat rolurile Maria Altman în 'Woman In Gold' și Hedda Hopper în 'Trumbo', pentru ambele fiind nominalizată la Globurile de Aur. În 2018, a apărut în 'Winchester: Casa spiritelor', 'The Leisure Seeker' și 'Spărgătorul de nuci și cele patru tărâmuri'.
"Red"
Anul 2019 a însemnat apariția pe micul ecran în serialul 'Ecaterina cea Mare' difuzat de HBO, rol care i-a adus încă o nominalizare la Globurile de Aur. Pe marele ecran, a jucat în 'Berlin, I Love You', 'Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw' și 'The Good Liar', menționează www.imdb.com.
A primit, în februarie 2020, distincția onorifică Ursul de Aur la Festivalul Internațional de la Berlin.
În 2021, a înregistrat un album alături de colegul său, actorul Damian Lewis, pentru a marca a 95-a aniversare a monarhului britanic, informa Reuters. 'The Music of Kings & Queens' conține muzică ce a fost compusă de Debbie Wiseman, cu Mirren și Lewis în postura de naratori ai istoriei Marii Britanii de-a lungul a 12 monarhi, de la William Cuceritorul până la Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron în anul 1952. Albumul a fost lansat în luna iunie.
Helen Mirren a primit, în 2022, premiul pentru întreaga carieră din partea Sindicatului Actorilor Americani (Screen Actors Guild, SAG) în cadrul celei de-a 28-a ediții anuale a Screen Actors Guild Awards.
"Red"
În februarie 2024, actrița a rupt în bucăți un discurs generat de inteligența artificială în timp ce se afla pe scenă pentru a primi un premiu onorific la gala American Cinematheque Awards, informa revista Variety. După ce actorul Harrison Ford, alături de care Helen Mirren a jucat în 'Mosquito Coast' și '1923', i-a înmânat un premiu pentru întreaga carieră la gala organizată la Beverly Hilton din Los Angeles, vedeta britanică a început să citească discursul de acceptare a trofeului, care era scris pe o coală de hârtie.
"State of Play"
'Doamnelor și domnilor, stimați invitați și dragi prieteni, mă simt profund onorată să mă aflu astăzi în fața dumneavoastră și să accept acest premiu extraordinar. Să fiu premiată pentru o viață dedicată meseriei de actriță este un privilegiu dincolo de cuvinte', a spus ea, folosind o tonalitate dramatică. 'În primul rând, vreau să-mi exprim recunoștința față de industrie și față de persoanele care m-au sprijinit pe parcursul acestei călătorii incredibile. A fost o viață plină de pasiune, de provocări și, mai presus de toate, de o dragoste nețărmurită pentru arta de a spune povești', a continuat actrița britanică. 'Iar asta a fost scrisă de inteligența artificială', a adăugat Helen Mirren, înainte de a începe să rupă discursul și să lase bucățile de hârtie să cadă pe scenă. Gestul ei a fost întâmpinat cu aplauze și ovații din partea publicului.
Din 1997, este căsătorită cu regizorul american Taylor Hackford. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 iulie
Este a 207-a zi a anului 2025. Au mai rămas 158 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 56 m și apune la 20 h 48 m. Luna răsare la 07 h 28 m și apune la 21 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Retrospectiva evenimentelor interne 21-25 iulie 2025
Vizita oficială a președintelui Nicușor Dan în Austria, vizita oficială la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe, Oana Țoiu, precum și cina de lucru a premierilor României și Ungariei la Palatul Victoria sunt câteva dintre cele mai relevante evenimente pentru actualitatea internă în intervalul 21-25 iulie 2025.
Săptămâna europeană 21-25 iulie 2025
Liderii Uniunii Europene și ai Japoniei s-au întâlnit la Tokyo, cu prilejul celui de-al 30-lea summit între cele două părți. La Beijing, a avut loc cea de-a 25-a reuniune nivel înalt între Uniunea Europeană și China. Comisia Europeană a adoptat foaia de parcurs și acțiunile de referință care vor fi implementate până în 2027 p
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Între zilele de 25 și 27 iulie, se desfășoară Festivalul Sighișoara Medievală, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXX. Programul evenimentului include parade cu domnițe și cavaleri, spectacole interactive, muzică medievală, dansuri și ateliere pentru toate vârstele. Pe scena amplasată în Piața Cetății vor urca artiști pr
Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală (25-27 iulie)
Între zilele de 25 și 27 iulie 2025, se derulează cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Programul include parade solemne de domnițe și cavaleri, dansuri exuberante, muzică medievală și concerte folk, potrivit primariasighisoara.ro. 'În Cetatea Sighișoarei, timp de t
25 iulie - Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (ONU)
Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluția A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. Acest eveniment global reprezintă o bună oportunitate de a evidenția impactul tragic și profund al înecului asupra familiilor și comunităților și de a oferi soluții salvatoare pe