logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 21-25 iulie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Vizita oficială a președintelui Nicușor Dan în Austria, vizita oficială la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe, Oana Țoiu, precum și cina de lucru a premierilor României și Ungariei la Palatul Victoria sunt câteva dintre cele mai relevante evenimente pentru actualitatea internă în intervalul 21-25 iulie 2025.


AFACERI EXTERNE
21 iulie - Președintele Nicușor Dan a afirmat că NATO, UE și Marea Britanie confirmă că Rusia desfășoară în statele europene agresiuni de natură cibernetică, manipulare și dezinformare, adăugând că statul român trebuie să vină cu noi probe privind ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2024, pe măsură ce le descoperă.
22 iulie - Ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu, a avut prima vizită oficială la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Dorin Recean. Agenda discuțiilor a inclus chestiuni de actualitate privind procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, avansarea proiectelor bilaterale de cooperare (în energie, infrastructură, cultură și limba română), consolidarea stabilității și rezilienței Republicii Moldova, consolidarea legăturilor comerciale dintre cele două state și îmbunătățirea infrastructurii de trecere la frontieră. Ministrul Oana Țoiu a transmis angajamentul ferm al președintelui Nicușor Dan și al întregului Guvern al României pentru susținerea autorităților de la Chișinău în procesul de integrare europeană, în această perioadă esențială pentru viitorul european al Republicii Moldova.
23 iulie - Prim-ministrul Ilie Bolojan l-a primit la Palatul Victoria pe omologul său ungar, Viktor Orban, în contextul vizitei private pe care demnitarul ungar o efectuează în România. Cei doi demnitari au discutat, în cadrul unei cine de lucru, despre relațiile dintre România și Ungaria, punând accent pe proiecte concrete care pot aduce beneficii reale cetățenilor din ambele țări, indiferent de etnie. Discuțiile au vizat în principal creșterea schimburilor comerciale - care au depășit 13,3 miliarde de euro în 2024 - și dezvoltarea unor proiecte comune de infrastructură și interconectare. Premierul Ilie Bolojan a prezentat și direcțiile principale ale poziției României în UE, subliniind nevoia de unitate și solidaritate în fața provocărilor actuale.
24 iulie - Ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu, a atras atenția, într-un interviu acordat AGERPRES, că de multă vreme există un ''efort organizat'' al Federației Ruse de a încerca să vulnerabilizeze modelul de funcționare a Uniunii Europene.
25 iulie - Președintele Nicușor Dan a început o vizită oficială de două zile în Austria, la Salzburg, la invitația președintelui federal Alexander Van der Bellen. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, agenda vizitei mai cuprinde întâlniri cu cancelarul federal Christian Stocker și susținerea unui discurs în fața oamenilor de afaceri reuniți în cadrul Summitului Salzburg 2025.

'Vizita în Austria oferă ocazia dinamizării dialogului bilateral în plan politic, dar și economic, urmând a fi pus accentul pe creșterea investițiilor reciproce, pentru a răspunde mai bine nevoilor actuale de dezvoltare economică. Austria este, în prezent, unul din principalii investitori străini în România, cu prezențe semnificative în domenii-cheie precum energia, serviciile bancare, infrastructura, agricultura și este, totodată, și un important partener comercial', a evidențiat Administrația Prezidențială.

Pe agendă se află și aspecte legate de comunitatea românească din Austria, bine integrată în societatea locală, de cooperarea în domeniul afacerilor interne, educației și culturii, a precizat sursa citată. În discuții vor fi mai abordate temele de actualitate de pe agenda europeană, în principal propunerile Comisiei Europene privind Cadrul financiar multianual post-2027, migrația și sprijinul pentru procesul de extindere, atât cu statele din Balcanii de Vest, cât și cu Republica Moldova și Ucraina.


SOCIAL
21 iulie - Peste 66% dintre români consideră că fostul președinte Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun, relevă un sondaj realizat de INSCOP în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Comunist, care au efectuat o amplă cercetare sociologică dedicată nostalgiei după comunism.
22 iulie - Președintele Nicușor Dan s-a declarat 'îngrijorat profund' de rezultatele studiului prezentat de INSCOP. 'Faptul că două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un lider bun arată cât de fragilă este memoria noastră colectivă și cât de ușor pot fi manipulate percepțiile atunci când statul nu investește suficient în educație istorică, civică și în comunicarea onestă cu cetățenii. Pentru a păstra democrația vie și relevantă, trebuie să combatem ferm dezinformarea, să redăm oamenilor încrederea prin politici publice corecte și să construim o societate în care dreptatea, echitatea și dezvoltarea reală să fie resimțite de toți cetățenii. România nu poate construi un viitor solid privind înapoi cu iluzii. Avem datoria de a învăța din trecut, nu de a-l reînvia', a transmis președintele Nicușor Dan pe pagina sa de pe o rețea de socializare.


JUSTIȚIE
22 iulie - Curtea Constituțională a României a stabilit că Guvernul și-a angajat răspunderea asupra primului pachet de măsuri privind reducerea deficitului bugetar cu respectarea Legii fundamentale, întrucât a reglementat un domeniu omogen de relații sociale și a justificat urgența și necesitatea.
22 iulie - Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat că ar fi avertizat un hotel din Sinaia că urmează să efectueze un control în unitatea hotelieră respectivă.
23 iulie - Decizia privind eliberarea lui Cristian Popescu Piedone din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, semnată de premierul Ilie Bolojan, a fost publicată în Monitorul Oficial.
23 iulie - Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a participat la reuniunea informală a miniștrilor justiției din cadrul UE, eveniment care s-a desfășurat la Copenhaga, unde s-a discutat despre combaterea criminalității organizate și gestionarea problematicii familiilor infracționale.


APÃRARE
21 iulie - Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a participat la cea de-a 29-a reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina, prezidată de secretarul britanic al Apărării, John Healey, și ministrul german al Apărării, Boris Pristorius, în format online. În context, a fost evidențiată importanța Centrului de instruire F-16 din România, care sprijină pregătirea piloților români și a celor din statele aliate și partenere.
22 iulie - Ministrul Ionuț Moșteanu a avut o discuție video cu omologul său de la Kiev, Denis Șmîhal, context în care a reiterat 'angajamentul ferm al României de a sprijini Ucraina și deschiderea pentru aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul apărării'.
25 iulie - Ministrul Ionuț Moșteanu s-a întâlnit cu o delegație a Departamentului american al Apărării, condusă de adjunctul asistentului secretarului Apărării pentru politici europene și NATO, David Baker. Pe agenda discuțiilor bilaterale s-au aflat teme prioritare privind Parteneriatul Strategic România - SUA, cooperarea în cadrul NATO și situația de securitate din regiunea Mării Negre.


SÃNÃTATE
23 iulie - Un incendiu a izbucnit la Spitalul Clinic de Obstretică Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iași, la un generator electric din subsolul uneia dintre clădiri și s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați. Trei femei gravide, dintre care una aflată în travaliu, au fost preluate de echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Iași și au fost transportate la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie 'Elena Doamna' pentru a naște. Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a vizitat clădirea afectată de incendiu și a felicitat conducerea și echipa medicală a spitalului pentru reacția promptă.


CULTE
22 iulie - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Preafericitul Daniel a împlinit 74 de ani. Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, a fost rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. 'De ziua de naștere avem ocazia să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și este un bun prilej să ne aducem aminte de cei care ne-au născut și ne-au format', a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după slujba de Te Deum. La eveniment au fost prezenți președintele Nicușor Dan, președintele Senatului, Mircea Abrudean, dar și miniștri din Cabinetul Bolojan, printre aceștia numărându-se ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, ministrul Muncii, Florin Manole. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Afisari: 233

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu

Documentare 26-07-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 iulie

Este a 207-a zi a anului 2025. Au mai rămas 158 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 56 m și apune la 20 h 48 m. Luna răsare la 07 h 28 m și apune la 21 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 25-07-2025 14:07

Săptămâna europeană 21-25 iulie 2025

Liderii Uniunii Europene și ai Japoniei s-au întâlnit la Tokyo, cu prilejul celui de-al 30-lea summit între cele două părți. La Beijing, a avut loc cea de-a 25-a reuniune nivel înalt între Uniunea Europeană și China. Comisia Europeană a adoptat foaia de parcurs și acțiunile de referință care vor fi implementate până în 2027 p

Documentare 25-07-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Între zilele de 25 și 27 iulie, se desfășoară Festivalul Sighișoara Medievală, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXX. Programul evenimentului include parade cu domnițe și cavaleri, spectacole interactive, muzică medievală, dansuri și ateliere pentru toate vârstele. Pe scena amplasată în Piața Cetății vor urca artiști pr

Documentare 25-07-2025 09:00

Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală (25-27 iulie)

Între zilele de 25 și 27 iulie 2025, se derulează cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Programul include parade solemne de domnițe și cavaleri, dansuri exuberante, muzică medievală și concerte folk, potrivit primariasighisoara.ro. 'În Cetatea Sighișoarei, timp de t

Documentare 25-07-2025 08:30

25 iulie - Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (ONU)

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluția A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. Acest eveniment global reprezintă o bună oportunitate de a evidenția impactul tragic și profund al înecului asupra familiilor și comunităților și de a oferi soluții salvatoare pe