logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Săptămâna europeană 21-25 iulie 2025

Imagine din galeria Agerpres

Liderii Uniunii Europene și ai Japoniei s-au întâlnit la Tokyo, cu prilejul celui de-al 30-lea summit între cele două părți. La Beijing, a avut loc cea de-a 25-a reuniune nivel înalt între Uniunea Europeană și China. Comisia Europeană a adoptat foaia de parcurs și acțiunile de referință care vor fi implementate până în 2027 pentru a pune bazele unei viitoare piețe europene de 'credite pentru natură'. Comisia Europeană s-a declarat 'profund preocupată' de 'regresul grav' al Ucrainei în materie de luptă împotriva corupției, după votul deputaților ucraineni privind funcționarea a două instituții naționale anticorupție. Reprezentanții guvernelor Uniunii Europene l-au numit pe Alexander Kornezov (Bulgaria) judecător în cadrul Curții de Justiție. Acestea sunt câteva dintre cele mai importante teme care au vizat activitatea instituțiilor Uniunii Europene în perioada 21-25 iulie 2025.


Consiliul
Liderii Uniunii Europene și ai Japoniei au convenit, la 23 iulie, cu prilejul celui de-al 30-lea summit între cele două părți, asupra unor noi inițiative pentru întărirea cooperării în materie de securitate economică, apărare și comerț, în contextul incertitudinii asupra politicilor SUA privind taxele vamale și a creșterii influenței economice și a puterii militare a Chinei, conform agenției Kyodo.
Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au transmis, într-o declarație comună emisă după summitul de la Tokyo, că vor lansa o 'Alianță Japonia - UE pentru competitivitate', care are drept scop cooperarea în domeniul asigurării securității economice și stimularea industriilor celor două părți. Liderii s-au angajat să extindă Dialogul economic la nivel înalt între UE și Japonia care se desfășoară la nivel ministerial pentru a-și alinia mai bine strategiile în contextul în care fac eforturi pentru a-și consolida lanțurile de aprovizionare cu materiale-cheie.


Grecia, țară membră a Uniunii Europene, a avertizat, la 23 iulie, statul vecin Turcia, care nu face parte din blocul comunitar, că i-ar putea bloca accesul la fondul european pentru finanțarea achizițiilor militare SAFE (Security Action for Europe), dacă nu garantează că armele pe care le-ar achiziționa cu împrumuturile din acest fond nu vor avea ca destinație folosirea lor într-un eventual atac asupra Greciei, conform AFP. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, la 23 iulie, că țara sa nu va permite Turciei să participe la inițiativa SAFE a Uniunii Europene dacă această țară continuă să amenințe Grecia și să-i conteste acesteia suveranitatea în Marea Egee.
'Este nevoie de unanimitate (în rândul statelor UE) pentru ca o țară terță să înceapă negocierile' în vederea participării la programul SAFE, a subliniat premierul Mitsotakis, făcând astfel aluzie la un posibil veto al Greciei împotriva includerii Turciei în acest program. Inițiativa SAFE constă în punerea la dispoziție a unor împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru investiții și achiziții militare realizate de state membre ale UE și de state terțe eligibile pentru a lua parte la acest program.


La 24 iulie, la Beijing, a avut loc cea de-a 25-a reuniune la nivel înalt între Uniunea Europeană și China, la care au participat președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțiți de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, care s-au întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping și ulterior cu premierul țării gazdă, Li Qiang, potrivit unui comunicat al Consiliului. Acest summit a marcat a 50-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză.

Președintele chinez Xi Jinping le-a transmis liderilor UE că Beijingul și Bruxellesul trebuie să consolideze încrederea reciprocă, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut 'soluții reale' pentru relațiile bilaterale aflate într-un 'moment crucial', conform AFP. La rândul său, premierul chinez Li a specificat că relațiile țării sale cu UE trebuie să fie definite corect ca parteneriat, iar cooperarea trebuie să fie nota dominantă, potrivit agenției Xinhua.

Potrivit comunicatului Consiliului, summitul 'a fost o oportunitate pentru lideri de a discuta relația bilaterală în toate aspectele, precum și provocările globale și geopolitice. UE a subliniat importanța pe care o acordă în continuare acestei relații și și-a reiterat angajamentul de a aprofunda dialogul cu China și de a întări cooperarea pentru a răspunde provocărilor globale comune, cum ar fi schimbările climatice. UE a insistat că aprofundarea angajamentului trebuie să conducă la progrese concrete pe probleme de interes comun și la o colaborare mai productivă pentru o relație economică echilibrată și reciproc avantajoasă, bazată pe echitate și reciprocitate. Liderii au convenit că UE și China împărtășesc responsabilitatea de a susține ordinea internațională bazată pe reguli și de a aborda provocările globale. Ei și-au reiterat angajamentul de a colabora pentru a apăra multilateralismul.'

În calitate de copreședinte al summitului, alături de oficialii Uniunii Europene, Costa și Ursula von der Leyen, în Marea Sală a Poporului din Beijing, Li a apreciat că, în cei 50 de ani de relații diplomatice, legăturile între China și Uniunea Europeană s-au dezvoltat în general constant, cu rezultate benefice tangibile pentru popoarele respective.

Prim-ministrul a afirmat că istoria demonstrează de multe ori că respectul, înțelegerea și deschiderea reciproce duc la o cooperare fără probleme în avantajul ambelor părți, în timp ce distanțarea și perturbările în relații blochează cooperarea și îi afectează pe cei implicați.

Li a subliniat că UE și China au interese comune extinse și nu au niciun conflict fundamental. 'În această situație internațională schimbătoare și turbulentă, este cu atât mai important pentru China și UE, două forțe majore și două piețe majore ale lumii, să se angajeze într-o cooperare strânsă', a mai spus oficialul chinez, adăugând că aceasta nu este doar opțiunea naturală pentru dezvoltarea celor două părți, ci și o aliniere cu așteptările comunității internaționale, potrivit Xinhua.


Comisia Europeană
La 23 iulie, Comisia Europeană a adoptat foaia de parcurs și opt acțiuni de referință care vor fi implementate până în 2027 pentru a pune bazele unei viitoare piețe europene de 'credite pentru natură', prin avansarea unor instrumente care vor fi stimulente pentru cei care protejează mediul și care au ca scop creșterea investițiilor private în tranziția verde, conform agenției ANSA. Comunicarea adoptată de Comisie estimează că finanțarea necesară pentru biodiversitate este de 65 miliarde de euro anual. Foaia de parcurs debutează anul acesta prin crearea unui grup de experți care va îndruma dezvoltarea tehnică și legată de reglementări, contribuind la definirea criteriilor, a metodologiilor și a mecanismelor de guvernanță pentru aceste piețe verzi. Experții vor fi selectați după data de 10 septembrie. Comisia Europeană va evalua, de asemenea, cererea și oferta de credite pentru natură și va desemna până în 2027 un proiect pilot comun finanțat din fondurile existente ale UE.

La 22 iulie, Comisia Europeană s-a declarat 'profund preocupată' de 'regresul grav' al Ucrainei în materie de luptă împotriva corupției, după un vot al deputaților ucraineni care anulează independența a două instituții anticorupție, conform AFP și Reuters. 'Sunt profund preocupată de votul de astăzi din Rada', a postat pe platforma X comisarul european pentru extindere, Marta Kos. 'Anularea unor măsuri cheie care protejau independența Biroului național anticorupție reprezintă un regres grav', a mai transmis Marta Kos. Respectarea 'statului de drept rămâne în centrul negocierilor de aderare' a Ucrainei la UE, a adăugat Marta Kos. Parlamentul Ucrainei a votat la data de 22 iulie (263 de voturi pentru, 13 împotrivă și 13 abțineri ) în favoarea subordonării activităților Biroului național anticorupție și Parchetului anticorupție (SAPO) procurorului general, subordonat la rândul său președintelui.


Curtea de Justiție a Uniunii Europene
Reprezentanții guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene l-au numit, la 23 iulie, pe Alexander Kornezov (Bulgaria) judecător în cadrul Curții de Justiție pentru un mandat care se încheie la 6 octombrie 2030, potrivit unui comunicat transmis pe portalul consilium.europa.eu. Această numire face parte din reînnoirea parțială a componenței Curții de Justiție, având în vedere că mandatele a 13 judecători au expirat la 6 octombrie 2024. Decizia va intra în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Reporteri Fără Frontiere
Organizația Reporteri fără Frontiere face apel la o 'trezire europeană' în fața 'amenințărilor' la adresa audiovizualului public din Europa, sugerând, în special, impozitarea platformelor digitale pentru finanțarea acestuia, potrivit unui raport publicat la 21 iulie, conform AFP. 'Alegerea lui Donald Trump și suprimarea anunțată a audiovizualului extern american au evidențiat ofensiva condusă de o serie de forțe politice împotriva posturilor publice de radio și televiziune din întreaga Europă', afirmă directorul general al RSF, Thibaut Bruttin, în preambulul raportului. 'Preluarea, tăierea finanțărilor și chiar desființarea acestora devin puncte frecvente pe ordinea de zi', a mai subliniat Thibaut Bruttin. Organizația Reporteri fără Frontiere a salutat măsura care va intra în vigoare, la 8 august, stipulată într-un articol din Legea europeană privind libertatea mass-media care impune obligații statelor membre în ceea ce privește independența editorială și finanțarea audiovizualului public. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu)

Afisari: 148

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-07-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 27-07-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.

Documentare 27-07-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie

Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-07-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa

Documentare 26-07-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)

Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe

Documentare 26-07-2025 08:30

Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)

La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională

Documentare 26-07-2025 08:00

26 iulie - Ziua Arhivelor Militare

În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is

Documentare 26-07-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989) 

Documentare 26-07-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie

Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu

Documentare 26-07-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 iulie

Este a 207-a zi a anului 2025. Au mai rămas 158 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 56 m și apune la 20 h 48 m. Luna răsare la 07 h 28 m și apune la 21 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 25-07-2025 16:08

Retrospectiva evenimentelor interne 21-25 iulie 2025

Vizita oficială a președintelui Nicușor Dan în Austria, vizita oficială la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe, Oana Țoiu, precum și cina de lucru a premierilor României și Ungariei la Palatul Victoria sunt câteva dintre cele mai relevante evenimente pentru actualitatea internă în intervalul 21-25 iulie 2025.

Documentare 25-07-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Între zilele de 25 și 27 iulie, se desfășoară Festivalul Sighișoara Medievală, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXX. Programul evenimentului include parade cu domnițe și cavaleri, spectacole interactive, muzică medievală, dansuri și ateliere pentru toate vârstele. Pe scena amplasată în Piața Cetății vor urca artiști pr

Documentare 25-07-2025 09:00

Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală (25-27 iulie)

Între zilele de 25 și 27 iulie 2025, se derulează cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală. Programul include parade solemne de domnițe și cavaleri, dansuri exuberante, muzică medievală și concerte folk, potrivit primariasighisoara.ro. 'În Cetatea Sighișoarei, timp de t

Documentare 25-07-2025 08:30

25 iulie - Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (ONU)

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului (World Drowning Prevention Day), declarată în aprilie 2021 prin rezoluția A/RES/75/273 a Adunării Generale, este organizată anual la 25 iulie. Acest eveniment global reprezintă o bună oportunitate de a evidenția impactul tragic și profund al înecului asupra familiilor și comunităților și de a oferi soluții salvatoare pe