PERSONALITATEA ZILEI: Caricaturistul Jim Davis

Caricaturistul american Jim Davis este cunoscut mai ales ca fiind creatorul benzilor desenate care îl au ca personaj principal pe Garfield, o pisică tigrată portocalie, sardonică, leneșă, iubitoare de lasagna și care urăște ziua de luni. Apărut în 1978, motanul Garfield a devenit o senzație mondială: este una dintre cele mai difuzate benzi desenate din istorie, potrivit https://www.britannica.com/.
James Robert 'Jim' Davis, caricaturist, scenarist și producător de televiziune, s-a născut la 28 iulie 1945, lângă Marion, Indiana. A crescut la o mică fermă de vite Angus - cu multe pisici - în Fairmount, alături de fratele său mai mic, Dave. Scutit de muncile agricole din pricina astmului, el și-a găsit refugiul în desen.
A urmat cursurile Liceului Fairmount, pe care l-a absolvit în 1963, apoi pe cele ale Universității Ball State din Muncie, unde s-a specializat în artă și afaceri, absolvind în 1967.
După facultate, intenționa să devină caricaturist profesionist pentru ziare. În 1969, Davis a fost angajat ca asistent de Tom K. Ryan (1926-2019), creatorul benzii desenate 'Tumbleweeds'. Astfel, din 1969 până în 1978, Davis a lucrat ca artist asistent la banda desenată western 'Tumbleweeds' (1965-2007), al cărei protagonist era laconicul cowboy Tumbleweeds, un bărbat care se mulțumea să se lase purtat de val prin viață, notează și https://www.imdb.com/.
Realizând fundaluri, borduri și detalii pentru Ryan, Davis a dobândit cunoștințe valoroase pe care le-a folosit pentru a-și crea propria bandă desenată, 'Gnorm Gnat'. Gnorm era o insectă care făcea lucruri amuzante, însă cum ziarele nu credeau că o insectă era un personaj principal bun, Jim Davis a decis să adopte o altă abordare, conform https://indianahistory.org/.
A studiat îndeaproape benzile desenate publicate de alte persoane, încercând să afle ce anume le-a făcut populare. Și-a dat seama că existau mai multe benzi desenate de succes cu câini, dar niciuna cu pisici, iar o pisică drept personaj central, pentru Davis, părea o strategie de marketing bună, așa că a decis să creeze o bandă desenată despre o pisică de companie. Astfel a luat naștere renumitul Garfield, o pisică portocalie și morocănoasă numită după bunicul lui Davis, James Garfield Davis (care, la rândul său, a fost numit după președintele american James Garfield).
Garfield a debutat pe 19 iunie 1978, în 41 de publicații din Statele Unite, din orașe precum Boston, Chicago și Dallas, fiind prima lucrare a lui Davis care a avut o distribuție atât de largă. La începutul lunii octombrie a acelui an, Chicago Sun-Times a anulat banda desenată. Peste 1.300 de cititori au protestat împotriva acestei decizii și au cerut revenirea motanului portocaliu în paginile ziarului. Garfield s-a întors pe 16 octombrie, după o pauză de două săptămâni, cu o bandă desenată specială, creată de Davis pentru ziar. Banda desenată îl înfățișa pe Garfield plângând, dat afară din redacția ziarului, înainte de a fi primit înapoi după o serie de apeluri telefonice prin care i se cere revenirea.
Garfield, care a avut mult mai mult succes decât se aștepta Davis, a devenit mai mult decât o simplă bandă desenată.
În 1981, Davis a fondat compania Paws, Inc., pentru a gestiona drepturile de licențiere pentru banda desenată și personajele acesteia. Acordurile de comercializare și licențiere au dus la apariția jucăriilor și a hainelor cu tematică Garfield, a serialelor de televiziune, a filmelor, a jocurilor video și a unei game largi de alte produse și accesorii. Baloanele Garfield au devenit un element de bază al Paradei de Ziua Recunoștinței de la Macy's.
În 1987, jucăriile Garfield pentru geamurile mașinilor au devenit un fenomen cultural masiv în Statele Unite. Davis, mereu antreprenor, plănuise să realizeze o jucărie Garfield cu velcro, care să se lipească de perdele, imitând o felină tipică ce distruge draperiile. Compania a atașat accidental ventuze la prototip. Davis a comercializat jucăria oricum, iar decorațiunile Garfield pentru geamurile mașinilor au proliferat.
În 1994, Davis, prin Paws, Inc., a achiziționat toate drepturile asupra benzilor desenate Garfield publicate anterior de la United Feature Syndicate. Davis a fost unicul proprietar al seriei de benzi desenate din 1994 până în 2019. Paws, Inc. a fost achiziționată în 2019 de conglomeratul media Viacom, iar drepturile asupra benzii desenate 'Garfield' și a comercializării acesteia la nivel global au fost transferate către Nickelodeon, una dintre filialele Viacom. Ca parte a acordului, Davis a continuat să supravegheze producția benzii desenate.
Franciza Garfield a dat naștere unor seriale TV și filme pentru care Davis a fost creator, scenarist și producător. Jim Davis a înregistrat un succes extraordinar cu Garfield pe micul și pe marele ecran.
Serialul de animație 'Garfield and Friends' a rulat timp de șapte sezoane (1988-1994) pe CBS.
Filmul din 2004 'Garfield: The Movie' i-a avut în rolurile principale pe Bill Murray în rolul lui Garfield, pe Breckin Meyer în rolul lui Jon și pe Jennifer Love Hewitt în rolul lui Liz. Aceeași distribuție a realizat o continuare în 2006, intitulată 'Garfield: A Tail of Two Kitties'.
Filmul de animație din 2024 'The Garfield Movie' i-a prezentat pe Chris Pratt în rolul lui Garfield și pe Samuel L. Jackson în rolul tatălui lui Garfield, printre alți actori notabili.
În 2002, 'Garfield' a devenit cea mai difuzată bandă desenată din lume, apărând în 2.570 de ziare diferite din mai multe țări și având un public estimat de 263 de milioane de cititori.
Pe lângă Garfield, Davis a încercat să facă și alte benzi desenate. În 1986, a creat o bandă desenată destinată în special tinerilor cititori, numită 'U.S. Acres', a cărei vedetă era porcul Orson. Banda desenată a debutat în martie 1986 în 505 ziare, fapt fără precedent la acea vreme. Cu toate acestea, banda desenată nu a avut același succes ca personajul Garfield și a rulat doar trei ani. Personajele din 'U.S. Acres' au apărut în serialul de televiziune 'Garfield and Friends', unde au avut o durată mai lungă decât banda desenată în sine.
Sursa foto: archive.org
În 2000, Davis și colaboratorul său frecvent Brett Koth au lansat o nouă bandă desenată, având la bază personajul de jucărie 'Mr. Potato Head'. Banda desenată, care nu a avut un succes deosebit, s-a încheiat în 2003.
Creatorul lui Garfield a obținut numeroase premii, inclusiv premii Emmy - pentru cel mai bun program de animație în 1985, 1986 și 1989. A primit patru premii de la National Cartoonists Society: premiul pentru cea mai bună bandă desenată în 1981 și 1985, premiul Elzie Segar (numit după creatorul lui Popeye) în 1985 și premiul Reuben în 1989. A fost inclus în Licensing International Hall of Fame în 1993. În 2016 a primit premiul Inkpot la Comic-Con din San Diego. În 2006, Davis s-a alăturat corpului didactic al Universității Ball State ca profesor asociat.
Deși piața benzilor desenate a scăzut în secolul XXI, popularitatea motanului morocănos al lui Davis nu a scăzut niciodată, peripețiile lui Garfield fiind urmărite de admiratori din lumea întreagă, inclusiv din România. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Garfield/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 iulie - Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată anual la 28 iulie, are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, indică site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), www.who.int.
CITATUL ZILEI
''Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate să fie limitată fără să fie pierdută''. - Thomas Jefferson (Thomas Jefferson to James Currie, January 28, 1786, ''The Thomas Jefferson Papers at the Library of Congress: Series 1: General Correspondence. 1651 to 1827'', Library of Congress, http://hdl.loc.gov/loc.mss/mtj.m
28 iulie - Ziua Națională a Ambulanței din România
Ziua Națională a Ambulanței din România este marcată, anual, la 28 iulie, dată la care, în 1906, a apărut prima ''Salvare'' din București, din inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 febr
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 iulie
Ortodoxe Sf. Ap. și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, dintre cei 70; Sf. Cuv. Pavel de la Xiropotamu Greco-catolice Sf. diac. ap. Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Romano-catolice Sf. Victor I, pp. m. Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calend
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 iulie
Este a 209-a zi a anului 2025. Au mai rămas 155 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 09 h 50 m și apune la 22 h 35 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
CITATUL ZILEI
'Nu poți pretinde altora să aibă sentimentul datoriei până nu-ți cunoști propriile tale obligații.' (F. Wedekind) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iulie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza Duminica a 7-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 7 dR. Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată Romano-catolice Duminica a 17-a de peste an Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia și îns., m.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iulie
Este a 208-a zi a anului 2025. Au mai rămas 157 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 08 h 41 m și apune la 22 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Psihanalistul Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung, reprezentant al psihanalizei și al psihologiei analitice, ce a influențat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta și, desigur, psihanaliza - domeniul în permanentă evoluție -, s-a născut la 26 iulie 1875, la Kesswil, în cantonul elvețian din Thurgau, scrie autoa
DOCUMENTAR: Actrița Helen Mirren împlinește 80 de ani (26 iulie)
Actrița Helen Mirren, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât și marele ecran și televiziunea, s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii pentru interpretările impresionante, inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producția 'The Queen', în 2007. Numele actrițe
Conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială, la Shanghai (26-29 iulie)
La 26 iulie, la Shanghai, la World Expo Exhibition & Convention Center, începe timp de trei zile conferința mondială și reuniunea la nivel înalt privind inteligența artificială (WAIC), unul dintre cele mai mari evenimente de profil la nivel internațional care își propune să promoveze avansul tehnologic, accelerarea industrială, cooperarea internațională
26 iulie - Ziua Arhivelor Militare
În fiecare an, la 26 iulie este marcată Ziua Arhivelor Militare. Încă de la înființarea Armatei Române moderne s-au evidențiat demersuri incipiente privind depozitarea și păstrarea documentelor militare. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii is
CITATUL ZILEI
'Lașul nu luptă: numai provoacă. Nu mi-e frică decât de lași.' (H. de Montherlant) ('Reflecții și maxime', Editura Științifică și Enciclopedică, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel; Sf. Sfințit Mc. Ermolae; Sf. Mc. Paraschevi din Roma Greco-catolice Sf. m. Ermolau, Ermip și Ermocrat; Sf. m. Paraschiva Romano-catolice Ss. Ioachim și Ana; Bartolomea Capitanio, călug. Sfântul Cu