O PERSONALITATE PE ZI: Aviatorul Charles Lindbergh

''Viaţa de aviator mi s-a părut ideală. A implicat pricepere. A adus aventură. Se folosea de cele mai recente evoluţii ale ştiinţei. Inginerii mecanici erau legaţi de fabrici şi de planşe de desen, în timp ce piloţii se bucură de libertatea vântului până în întinsul cerului. Au fost momente în avion când părea că am scăpat de mortalitate pentru a privi pământul ca un Dumnezeu.'', spunea Charles A. Lindbergh în 1927, conform biografiei publicate pe site-ul www.charleslindbergh.com.
Aviatorul american Charles Augustus Lindbergh a efectuat primul zbor solo fără escală peste Oceanul Atlantic în perioada 20-21 mai 1927. Şi alţi piloţi traversaseră Atlanticul, dar Lindbergh a fost primul care a realizat acest lucru singur şi fără oprire. Reuşita lui Lindbergh i-a adus imediat renumele internaţional. Presa l-a numit "Lucky Lindy" şi "Vulturul singuratic". Americanii şi europenii l-au idolatrizat pe tânărul timid şi zvelt şi l-au copleşit cu onoruri.
''Ca responsabil cu îngrijirea avionului lui Charles Lindbergh, 'Spirit of St. Louis', aflat la Smithsonian Institution's National Air and Space Museum, am crezut că lui Lindbergh i-a venit ideea să zboare peste Atlantic, fără oprire, de unul singur, după ce a citit în presă o ştire despre încercarea eşuată a faimosului pilot francez Rene Fonck, din septembrie 1926. Lindbergh, un pilot al poştei aeriene americane, care făcea curse regulate între St. Louis şi Chicago, visa la lucruri mai mari. El şi-a făcut, pe cont propriu, un plan de cucerire a Atlanticului, găsind sprijin financiar şi un constructor de avioane dispus să facă un aeroplan întocmai după indicaţiile lui. Un pilot necunoscut din Vestul Mijlociu concurând împotriva celor mai mari nume din aviaţie, Lindbergh a ieşit triumfător din încercările la care competitorii lui au eşuat, creând una dintre cele mai cunoscute şi de impact poveşti din istoria Americii...'', a explicat F. Robert van der Linden, preşedinte şi responsabil aeronave cu destinaţie specială la Aeronautics Division National Air and Space Museum Smithsonian Institution din Washington DC, citat în cartea ''Lindbergh. Povestea unui şoricel zburător'', de Torben Kuhlmann, Editura Corint, 2016.
Charles Augustus Lindbergh s-a născut la 4 februarie 1902, la Detroit. A crescut la o fermă de lângă Little Falls, Minnesota. Tatăl lui Lindbergh era avocat şi a fost membru al congresului american din Minnesota între 1907 şi 1917. În copilărie, Lindbergh a demonstrat că are abilităţi de mecanică. La vârsta de 18 ani, a intrat la Universitatea din Wisconsin pentru a studia ingineria. Cu toate acestea, Lindbergh era mai interesat de noul domeniu al aviaţiei decât de şcoală. După doi ani, a părăsit şcoala pentru a deveni actor ambulant - făcea cascadorii la târguri, potrivit www.charleslindbergh.com.
În 1924, Lindbergh s-a înrolat în armata Statelor Unite, astfel încât să poată fi antrenat ca pilot de rezervă în serviciul aerian al armatei. În 1925, a absolvit şcoala de pregătire de zbor din cadrul armatei, lângă San Antonio, fiind cel mai bun pilot din clasa sa. După ce Lindbergh şi-a încheiat antrenamentul în armată, Robertson Aircraft Corporation din St. Louis l-a angajat să efectueze zboruri pentru poştă între St. Louis şi Chicago. Şi-a câştigat reputaţia de pilot prudent şi capabil, notează biografia publicată pe site-ul amintit.
În 1919, un proprietar de hotel din New York, pe nume Raymond Orteig, a anunţat că oferă 25.000 de dolari primului aviator care urma să zboare fără escale de la New York la Paris. Mai mulţi piloţi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în timp ce concurau pentru premiul Orteig. Până în 1927, nimeni nu revendicase premiul. Lindbergh credea că ar putea câştiga dacă ar avea avionul potrivit. El a convins nouă oameni de afaceri din St. Louis să-l ajute să finanţeze costul unui avion. A ales compania Ryan Aeronautical din San Diego pentru a produce un avion special, iar el a participat la proiectare. Lindbergh a numit avionul "Spirit of St. Louis". Pe 10-11 mai 1927, Lindbergh a testat avionul, zburând de la San Diego la New York City, cu o escală peste noapte în St. Louis. Zborul a durat 20 de ore şi 21 de minute, un record transcontinental.
Pe 20 mai, Lindbergh a decolat cu Spirit of St. Louis de la Roosevelt Field, lângă New York City, la ora 7:52. A aterizat pe Le Bourget Field, lângă Paris, pe 21 mai la ora 22:21, ora Parisului (17:21, ora din New York). Mii de oameni s-au adunat să-l ovaţioneze. Charles Lindbergh zburase mai mult de 3.600 de mile (5.790 de kilometri) în 33 de ore şi 30 de minute.
Zborul eroic al lui Lindbergh a încântat oamenii din întreaga lume. A fost onorat cu premii, festivităţi şi parade. Preşedintele Calvin Coolidge i-a oferit lui Lindbergh Medalia de Onoare a Congresului şi Crucea Distinguished Flying.
În 1927, Lindbergh a publicat ''We'' (Noi), o carte despre zborul său transatlantic. Titlul se referă la Lindbergh şi avionul său.
Lindbergh a plecat în zbor într-un turneu de trei luni la nivel naţional, care a cuprins 49 de state, 92 de oraşe, şi a presupus susţinerea a 147 de discursuri, pentru a încuraja iniţiativele aviatice în numele Fondului Daniel Guggenheim pentru Promovarea Aeronauticii. A convins familia Guggenheim să sprijine experimentele profesorului de fizică Robert H. Goddard, care au dus mai târziu la dezvoltarea rachetelor, a sateliţilor şi a călătoriilor în spaţiu. Lindbergh a lucrat şi pentru mai multe companii aeriene.
Înainte ca Japonia să atace Pearl Harbor, în 1941, Lindbergh s-a opus public implicării americane voluntare în Al Doilea Război Mondial, atrăgând numeroase critici pentru convingerile sale. După atacul de la Pearl Harbor, a încercat să se reînroleze, dar cererea i-a fost refuzată.
În aprilie 1944, Lindbergh a mers în zona de război din Pacific, îndeplinind funcţia de consilier în Armata şi Marina Statelor Unite. Deşi era civil, a zburat în aproximativ 50 de misiuni de luptă. Lindbergh a dezvoltat, de asemenea, tehnici de control pentru croazieră care au crescut capacităţile avioanelor de luptă americane.
A îndeplinit apoi funcţiile de consilier tehnic şi pilot de testare pentru Ford Motor Company şi United Aircraft Corporation.
După război, Lindbergh s-a retras din atenţia publicului. A fost consultant al şefului de stat major al Forţelor Aeriene ale SUA. Preşedintele Dwight D. Eisenhower a restabilit comisia lui Lindbergh şi l-a numit general de brigadă în Forţele Aeriene în 1954. A lucrat şi pentru Pan American World Airways, acordând consiliere aeriană cu privire la achiziţionarea de transporturi cu reacţie şi, în cele din urmă, a ajutat la proiectarea avionului Boeing 747.
În 1953, Lindbergh a publicat ''The Spirit of St. Louis'', o relatare extinsă a zborului său transatlantic din 1927. Cartea a câştigat un premiu Pulitzer în 1954, la categoria ''Biografie sau autobiografie americană care le prezintă oamenilor servicii patriotice şi altruiste, ilustrate printr-un exemplu eminent'', potrivit https://www.pulitzer.org/.
A murit la 26 august 1974, în locuinţa sa din insula Maui. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc