logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Scriitorul Alexandre Dumas - fiul

Image

Scriitorul Alexandre Dumas - fiul, fiul natural al marelui scriitor Alexandre Dumas, s-a născut la 27 iulie 1824, la Paris. Copilăria sa a fost una tristă, petrecută la internat de la vârsta de 9 ani până la 17 ani, iar sănătatea a fost una fragilă. Cu toate acestea a fost un elev strălucit. La vârsta de 21 de ani a reuşit să acumuleze o datorie imensă de 50.000 de franci. Neavând o pregătire anume, a început să scrie literatură.

La început a scris versuri, apoi o o colecţie de poezii - ''Peches de jeunesse'' (1845), care nu l-a făcut cunoscut, apoi a încercat cu o piesă de teatru - ''Le Bijou de la reine'', interpretată pentru prima dată la Teatrul Hôtel de Castellane, în 1855. În perioada care a urmat a călătorit în Spania cu tatăl său a cărui influenţă se va regăsit în romanul pe care l-a publicat în 1846, intitulat ''Les Aventures de quatre femmes et d'un perroquet'', potrivit www.etudier.com.

În 1848, a scris romanul ''La Dame aux camellias'' (''Dama cu camelii''), care a avut un mare succes. ''Dama cu camelii'' reprezintă una din cele mai deosebite producţii literare, în care, pe lângă corespondenţa personajului principal cu prototipul din realitate, intervin şi elemente autobiografice. Romanul este o scriere profundă în care autorul a trăit intens emoţiile şi sentimentele pe care le împrumută personajului Armand Duval. Opera prezintă dragostea sinceră dintre doi tineri, Marguarite Gautier şi Armand Duval, iar acţiunea are loc la Paris. Marguarite Gautier este o curtezană cu un trecut acceptat de societate dar respins de falsa moralitate. Încercarea lor de a-şi găsi fericirea, retrăgându-se în singurătate, este sortită eşecului. Intervenţia tatălui lui Armand duce la terminarea relaţiei dintre Armand şi Marguarite. Sănătatea acesteia, care deja suferea de tuberculoză, se înrăutăţeşte. Pe patul de moarte, aceasta îi dezvăluie lui Armand adevăratul motiv pentru care a redevenit curtezană.

Alexandre Dumas - fiul a fost mereu preocupat de starea moravurilor din vremea sa şi de mijloacele necesare schimbării lor. Romanele sale s-au aflat, în bună măsură, sub influenţa literaturii timpului, în special a celei romantice: personajele sunt imitaţii şterse ale eroilor romantici, fie declasaţi care îşi duc viaţa sub semnul unui ''blestem'', fie fiinţe deosebite, se arată în prefaţa volumului ''Dama cu camelii'', scrisă de Paul Miclău. În egală măsură, în romanele sale se regăsesc şi unele elemente realiste, sociale, vicii date în vileag, defecte ale aristocraţiei şi burgheziei, iar autorul apare ca un apărător al familiei care combate adulterul şi lipsa de preocupări serioase. De asemenea, îşi arată simpatia faţă de cei căzuţi din cauza unei organizări sociale defectuoase.

În 1866, a publicat romanul ''L'Affaire Clemenceau'', în care reflectă atât experienţa din teatru a scriitorului, cât şi evoluţia generală a literaturii franceze şi prezentarea obiectivă a realităţii. Între romanele şi piesele lui Alexandre Dumas - fiul există o strânsă legătură, primele piese fiind influenţate de romantismul romanelor, treptat însă recurgând la o metodă de creaţie personală. Printre operele care mai conţin elemente romantice, cu personajele stăpânite de pasiuni puternice, amintim ''La Dame aux perles'' (1853), ''Sophie Printemps'' (1853), ''La Vie a vingt ans'' (1854).

În piesa ''Le Demi-Monde'' (1855), autorul dă dovadă de măiestrie în descrierea moravurilor ''lumii de mijloc'', a celor declasaţi ca urmare a greşelilor de conduită morală. În piesa ''La Question d'argent'' (1857), acesta critică goana după bogăţie. Lucrarea reflectă realităţile vremii când speculaţiile financiare au căpătat o mare amploare, iar goana după bogăţii cuprinsese pături foarte largi. Au urmat piesele ''Le Fils naturel'' (1858), ''Un pere prodique'' (1859), ''L'Ami des Femmes'' (1864), ''Les Idees de Madame Aubray'' (1867), ''L'Etrangere'' (1876), ''Francillon'' (1887).

De-a lungul perioadei în care a scris, Alexandre Dumas - fiul a luptat pentru a explica izvoarele sociale ale decăderii moravurilor, pentru adoptarea unor reforme practice de înlăturare a unor rânduieli potrivnice naturii omului în general şi a celor năpăstuiţi în special. Spre finele vieţii, dramaturgul nu mai este stăpânit de acelaşi zel, piesele sale devenind din ce în ce mai complicate şi neverosimile.

S-a stins din viaţă la 27 noiembrie 1895, la Marly-le-Roi, departamentul Yvelines, regiunea Île-de-France. AGERPRES (Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 82

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc