logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CETĂŢI: Situl arheologic Porolissum

Image

Situl arheologic Porolissum reprezintă unul dintre cele mai bine păstrate centre antice fortificate şi civile. Cuprinde vestigii preistorice şi dacice situate pe colina Măgura Moigradului, judeţul Sălaj, şi fortificaţii romane, valuri de pământ, şanţuri şi ziduri de apărare, două castre romane, aşezarea civilă a castrului mare, aşezarea civilă urbană (municipiul roman Porolissum), necropole romane, amfiteatru roman, precum şi două aliniamente de apeducte pe piloni cu o lungime de circa 300 de metri, indică site-ul dedicat https://porolissum.ro/istorie/. Aceste elemente de civilizaţie romană se reuneau în cadrul unui centru militar şi urban, fosta capitală a provinciei Dacia Porolissensis, care a fost organizată de împăratul Hadrian, potrivit unor surse în jurul anului 123 d. Hr. indică sursa citată.

Aşezarea dacică de la Măgura Moigrad, construită sub forma unei cetăţi, funcţiona înainte de cucerirea romană şi a continuat să existe şi după aşezarea administraţiei romane. Potrivit cercetărilor arheologice derulate de profesori cercetători şi arheologi de la Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca, şi de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău, au fost identificate elemente importante de atestare a aşezării umane într-o formă avansată de organizare şi cantităţi de material dacic ce au permis stabilirea pentru epocă, inclusiv cu aspecte ce ţin de natura cronologică, socială şi etnică, conform portalului specializat dedicat http://cronica.cimec.ro/, care face trimitere la Rapoarte preliminare de cercetare arheologică pentru perioada 1983-1992.

 


Potrivit Departamentului de Geologie al Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Măgura Moigradului din judeţul Sălaj, care se află în imediata apropiere a castrului roman de la Porolissum, reprezintă un corp magmatic alcătuit în cea mai mare parte din diorite cuarţifere, precum şi din andezite, spre părţile periferice. Corpul eruptiv datează din Sarmaţian, în urmă cu circa 12,4 milioane de ani, iar pe platoul din partea superioară a dealului au fost descoperite tezaure dacice din argint de podoabe sau monede, zonă fiind apreciată ca o întinsă şi prosperă aşezare dacică fortificată, indică pagina dedicată a instituţiei de pe o reţea de socializare (https://www.facebook.com/1752367961746518/posts/2149748562008454/).

 

 

Numeroase piese din perioada daco-romana, precum fibule, paftale, pinteni, resturi de arme sau monede, alături de cantităţi impresionante de cioburi ceramice, au fost descoperite recent de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie si Artă (MJIA) Zalău, în ceea ce ei apreciază că este cea mai mare cetate dacica din ţară, situată pe Măgura Moigradului, în imediata apropiere a castrului roman de la Porolissum. În imagine: fibula dacică, 04.11.2016.

Foto: (c)  SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO 


Municipiul roman Porolissum se întindea pe o suprafaţă de circa 30 de hectare, împrejmuit de ziduri de incintă, cu porţi principale de acces şi artere principale de circulaţie. Rolul acestei aşezări fortificate era reprezentat de apărarea principalei trecători de vale din nord vestul Daciei, o trecătoare cunoscută sub denumirea de Poarta Meseşană după denumirea Muntelui Meseş.

 

 

Castrul roman de la Porolissum din judeţul Sălaj, 02.06.1985.

Foto: (c)  MIHAI ALEXE/Arhiva istorică AGERPRES 


Identificarea arheologică a sitului a avut loc la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar de la începutul secolului XX au fost demarate cercetări arheologice care au continuat în perioada interbelică, potrivit https://porolissum.ro. În urma lucrărilor arheologice au fost evidenţiate aşezarea dacică de pe colina Măgura Moigradului, castrul mare roman, cu dimensiuni de circa 300 pe 240 metri aflat pe dealul Pomăt, castrul mic roman delimitat de 101 metri pe 90 de metri de pe dealul Citera, amfiteatrul, terasa sanctuarelor, sistemul defensiv roman, valuri, şanţuri de circa 8 kilometri lungime şi ziduri de apărare. În anul 1977 au fost demarate lucrările care au scos la iveală cele mai importante vestigii ale sitului.

 

 

Castrul roman de la Porolissum din judeţul Sălaj; clădire civilă din afara zidurilor castrului, 16.08.1989.

Foto: (c)   OVIDIU BOGDAN/Arhiva istorică AGERPRES  


La Porolissum se regăsesc toate elementele componente ale unei fortificaţii romane, ale unei aşezări civile amplasată lângă un castru (vicus militar) sau ale unui oraş roman cu toate elementele sale, respectiv forum, curia, macellum, ziduri de incintă, tramă stradală, porţi de intrare, vama imperiului sau o necropolă romană. Întreaga zonă cuprinde temple, casele de locuit, porţile castrului mare, principia castrului mare, amfiteatrul conservat integral, ziduri de incintă de la castrul mare. Aceste monumente sunt conservate, zona beneficiază de trasee amenajate, de tăbliţe indicatoare şi descrieri informative.

 

 

Castrul roman de la Porolissum din judeţul Sălaj; clădirea sacră,16.08.1989.

Foto: (c)   OVIDIU BOGDAN/Arhiva istorică AGERPRES 


Primele urme de locuire de pe Măgura Moigradului sunt încadrate perioadei neolitice, descoperirile făcând trimitere la orizontul de timp 4800-4500 î.Hr. Acestei perioade i-au fost atribuite câteva complexe de tip locuinţă sau groapă de provizii. Din epoca bronzului, respectiv 2500-1000 î. Hr., sunt descoperiri arheologice, respectiv vase ceramice şi un topor de bronz aflat în colecţia Muzeului din Zalău. Trecătoarea Poarta Meseşană şi apărarea acesteia a fost realizată de regatul dacic, statul dacic, în sistemul lor caracteristic, fortificaţiile fiind amplasate pe vârful dealurilor Poguior, Citera şi Măgura Moigradului. Dealul Citera are trei laturi abrupte, iar cea de-a patra reprezintă o şea de legătură aşezată la sud-vest spre dealul Pomet. Pe dealul Citera romanii au construit un castru pentru trupe auxiliare, indică portalul dedicat www.porolissum.ro. După câştigarea războaielor cu dacii, romanii au valorificat reţeaua de cetăţi dacice, îmbunătăţind sistemul de fortificaţii. În trecătoarea apărată de fortificaţia dacică de pe dealul Poguior, romanii au construit un castru cu dimensiunile de 80 x 65 m şi un zid de apărare care blochează întreaga trecătoare, iar peste cetatea dacică de pe dealul Citera a fost construit castrul pentru unitatea specială alcătuită din arcaşi palmyreni.

 

 

Castrul roman de la Porolissum din judeţul Sălaj; Via Principalis trecea prin faţa comandamentului militar,16.08.1989..

Foto: (c) OVIDIU BOGDAN/Arhiva istorică AGERPRES  


Descoperirile arheologice de pe Măgura Moigradului, reprezentând tezaure dacice din argint de podoabe sau monede, au atestat existenţa aşezării dacice preromane, iar, ulterior, lucrările de săpături arheologice, desfăşurate în cursul anilor 1938-39, 1940-41, 1958-1959, au evidenţiat necropola dacică de incineraţie. Aceste elemente atestă faptul că situl arheologic de pe Măgura Moigradului a fost o întinsă şi prosperă aşezare dacică fortificată, menţionează site-ul www.porolissum.ro.

 

 

 Castrul roman de la Porolissum din judeţul Sălaj; comandamentul militar,16.08.1989..

Foto: (c) OVIDIU BOGDAN/Arhiva istorică AGERPRES  


Prin eforturile extraordinare de excavare şi cercetare arheologică, derulate în ultimele decenii, şi însoţite de lucrări serioase de conservare, întregul sit arheologic de la Porolissum este unul dintre cele mai întinse muzee arheologice în aer liber din România. Întreaga zonă este pusă în valoare de factorii locali prin organizarea evenimentului - Festivalul Roman Porolissum, care atrage numeroşi vizitatori din toate colţurile ţării. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

 

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc