DOCUMENTAR: 100 de ani de la naşterea marelui violonist Ion Voicu (8 octombrie)

Ion Voicu s-a născut pe 8 octombrie 1923, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. Şi-a început pregătirea muzicală la doar şase ani.
Când avea 4-5 ani, aşa cum a povestit mai târziu, Ion Voicu îşi dorea să primească o vioară, lucru care s-a şi întâmplat. În prima zi în care a avut instrumentul în mână, copilul a reprodus toate melodiile pe care le cunoştea, iar mama sa, impresionată, şi-a dat seama de talentul său. La 14 ani, Ion Voicu a dat examen la Academia de Muzică, unde a intrat direct în anul 5. A absolvit în 3 ani, în 1940, cursurile pentru cei 7 ani, potrivit site-ului romania-muzical.ro.
A fost elev al renumitului profesor George Enacovitch, violonist şi compozitor.
Debutând pe scena Ateneului Român la 18 ani, Ion Voicu a fost remarcat de George Enescu, care, impresionat de talentul său, îi acordă lecţii private. După câştigarea premiului "Enescu-Menuhin" în 1946, violonistul pleacă pentru a-şi aprofunda studiile mai întâi în Elveţia, apoi în Rusia, la Conservatorul Ceaikovski unde îl are ca profesor un alt mare maestru al viorii, David Oistrah, potrivit www.clasic.radio.
Timp de un deceniu, între 1972 şi 1982, Ion Voicu a fost directorul Filarmonicii "George Enescu", perioadă în care instituţia a colaborat cu mari solişti şi dirijori ai lumii: Sergiu Celibidache, Yehudi Menuhin, Hepzibah Menuhin, Arthur Rubinstein.
De-a lungul carierei sale extraordinare, Ion Voicu a susţinut sute de concerte pe diferite meridiane - la Paris, New York, Londra, Roma, Viena, Tokio, Berlin, iar înregistrările sale l-au făcut cunoscut în întreaga lume.
A concertat, de asemenea, în cele mai cunoscute săli: Royal Festival Hall, Royal Albert Hall, Wigmore Hall - Londra, Grosses Festspielhaus - Salzburg, Konzert Haus Musikverein - Viena, Kongres Halle - Berlin, Carnegie Hall - New York, Bunka Kaikan - Tokyo, Teatro Colon - Buenos Aires, Teatro a la Scala, Salle Pleyel, Salle Gaveau, Palais de Chaillot - Paris, Dome Hall - Hanovra, Beethoven Hall - Bonn, Tchaikowski Hall, Conservatori Hall - Moscova etc.
Celebre orchestre cu care Ion Voicu a colaborat: Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Philarmonia Orchestra - Londra, Halle Orchestra - Manchester, Royal Liverpool Philharmony, Het Residentie Orchestra - Haag, Suisse Romande, Tokyo Philharmony, Cincinnati, Los Angeles, Baltimore, Seatle, Houston Symphony Orchestra, Bavarian Radio Orchestra - Munich, Dresden Philarmonie, Orchestra "Mozarteum", Canadian Symphony Orchestra, Grand Orchestre de la RTV Belge, Orquesra Pasdeloup - Paris, Orquesra Simfonica Brasiliera, Gewandhaus - Leipzig ş.a.
În acest timp, numele său a fost menţionat în numeroase publicaţii de specialitate, atât în România cât şi în străinătate, iar experienţa sa artistică a fost valorificată prin prezenţa sa în calitate de membru în juriile concursurilor J. Thibaud - Paris, P.I. Ceaikovski - Moscova, Bach - Leipzig, Carl Flesch - Londra, Jean Sibelius - Helsinki, face cunoscut site-ul clasic.radio.
Ion Voicu a primit numeroase premii, medalii şi distincţii străine, printre care Medalia "Eugene Ysaye" şi "Medalia de Aur" a Academiei Franceze, al cărui membru a fost. I s-a acordat, în ţară, distincţia de Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti şi Diploma de Onoare a Ministerului Culturii. Statul român i-a dat în folosinţă o vioară "Stradivarius", fabricată în 1702, care a aparţinut lui Joseph Joachim.
S-a stins din viaţă la 24 februarie 1997.
Un concert dedicat celebrării centenarului 'Ion Voicu' va avea loc duminică, 8 octombrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român.
Violoniştii Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu şi pianista Sânziana Mircea se numără printre soliştii care vor urca pe scenă cu acest prilej. Alături de cei trei virtuozi îşi mai dau concursul violoniştii Florin Ionescu-Galaţi, Simina Croitoru, Maria Marica, Theodor Alex Gheoghe şi pianiştii Corina Ibănescu, Gabriel Gîţan şi Mădălin Voicu Jr., potrivit unui comunicat al Filarmonicii "George Enescu".
De asemenea, începând cu data de 21 august 2023 Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Ion Voicu. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.clasic.radio
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î