logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Cumpăr dog arlechin'' (1997)

Image

Comedia "Cumpăr dog arlechin" de Ştefan Dimitriu, în regia lui Dan Puican, a avut premiera la Teatrul Naţional Radio în 1997, avându-l în rolul principal pe actorul Radu Beligan, potrivit blogului scriitorului, http://stefandimitriu.blogspot.com/.

Piesa a mai fost jucată, sub titlul "Când ai s-o cunoşti pe Luiza", în anul 1988, la sala "Odeon", în cadrul Cenaclului de dramaturgie al revistei "Teatrul", în interpretarea actorilor Costel Gheorghiu, Iuliana Ciugulea şi Bogdan Stanoevici, în regia lui Tudor Mărăscu.

În 1998, regizorul Dinu Cernescu a realizat o adaptare pentru televiziune a piesei, cu actorul Ion Lucian în rolul principal. "Un renumit profesor psihiatru doreşte să îi facă loc fiicei sale pe un post de medic pentru care mai există un pretendent...", notează site-ul http://teatru.tvr.ro/, în prezentarea piesei.

 


Ion Ionescu (interpretat de actorul Ion Lucian), este profesor doctor psihiatru şi... puţin excentric. El chiar a compus un "Marş" al psihiatrilor, în colaborare cu pacienţii lui. Din dorinţa de a-i face rost fiicei sale, Luiza, şi ea medic psihiatru, de un post anume - o specializare la Paris, profesorul găseşte un tânăr medic, Radu, căruia îi dă 2.000 de dolari pentru ca acesta să piardă concursul unde contracandidată era Luiza. Îl ia acasă, să stea de vorbă, iar Radu îi mărturiseşte că profesorul Zamora de la Iaşi a vrut să-l oprească la catedră, dar el a preferat să meargă la un dispensar din comuna Colţana. Totodată, îi spune şi că a aflat de la Zamora că îşi doreşte un pui de dog arlechin şi se oferă să i-l cumpere.

 

Profesorul Ionescu îl invită pe Radu să rămână peste noapte la el acasă, pentru a o cunoaşte pe Luiza. Când fata ajunge acasă, cei doi tineri stau de vorbă, Radu îi povesteşte că a primit de la tatăl ei 2.000 de dolari şi îi explică Luizei că are nevoie de aceşti bani pentru a trimite la Paris un copil cu leucemie. Ea e impresionată şi îi spune lui Radu că ar fi trebuit să-i ceară tatălui mai mulţi bani pentru a-l ajuta pe acel copil.

Cei doi participă la concursul pentru specializare la Paris, Radu îl câştigă, iar tatăl e nedumerit. Îi reproşează lui Radu că l-a înşelat, dar Luiza îi explică tatălui că e doar vina ei. "La concurs am scris pe 25 de pagini că îl iubesc pe Radu. De când l-am cunoscut, m-am schimbat.", spune ea. Radu îl anunţă pe profesor că deşi a câştigat concursul, nu va pleca la Paris, ci se va întoarce la dispensarul de la ţară. "Iar eu voi merge cu el!", adaugă Luiza.

Uimit, profesorul spune: "Eu sunt vinovat, am făcut cea mai tâmpită combinaţie din câte îmi puteam imagina,", dar Luiza îl contrazice: "E prima dată când o fantezie de-a ta a rodit atât de repede şi pe deplin. O să avem un copil."

Fata îi explică tatălui că din banii pe care i-a dat lui Radu, el nu a cumpărat puiul de dog arlechin, ci a trimis la tratament, la Paris, un copil care a fost salvat de leucemie. În final, Radu şi Luiza hotărăsc să rămână în oraş şi să locuiască împreună cu tatăl, iar profesorul îi anunţă că le va cumpăra un dog arlechin.

Din distribuţia piesei mai fac parte actorii Emilia Popescu şi Alex Jitea, precizează site-ul cinemagia.ro.

***

Scriitorul Ştefan Dimitriu s-a născut la 21 mai 1938, în comuna Ibăneşti, judeţul Vaslui. A absolvit Liceul "I.L. Caragiale" din Ploieşti, apoi Facultatea de limba şi literatura română din Bucureşti.

Debutul literar a fost cu poezia "Cântec de toamnă", publicată în ziarul "Flamura Prahovei", în 1957, apoi în 1962, în revista "Luceafărul", cu un grupaj de versuri. De-a lungul anilor, a publicat în revistele "Luceafărul", "România literară", "Tribuna", "Viaţa Românească", "Contemporanul", "Viaţa Studenţească", "Evenimentul", "Zig-Zag", "Terra Magazin" etc.

Debutul editorial l-a reprezentat volumul de proză scurtă "Drumuri ca-n palmă" (Editura Eminescu, 1971). A înfiinţat Editura "Românul" (1990-1993), unde, printre altele, au văzut lumina tiparului volumele: "Argotice" (o culegere de poezii inedite) de Nichita Stănescu, "Dragostea nu moare" de Maitreyi Devi, tradus pentru prima oară în limba română, "Nouăsprezece trandafiri" de Mircea Eliade. Este membru al Uniunii Scriitorilor, din anul 1978.

Alte creaţii teatrale sunt "Întâlniri în Marea Sarmatică", "Stilul smuls". Din opera tipărită amintim: "Trapez" (Editura Eminescu, 1972), "Ţara lui Skanderbeg" (Editura Sport-Turism, 1973), "Dealuri la Prut" (Editura Eminescu, 1977), "Tinereţea lui Bogdan Irava" (Editura Cartea Românească, 1987), "Turnul nebunilor" (Editura Evenimentul, 1993), "Steaua păguboşilor" (Editura C.D. PRESS, 2003), "Lasă zilei scârba ei" (Editura Vremea, 2009).

A făcut traduceri din literatura universală - "Freud: Viaţa, Omul, Opera" de Fr. Wittel (Editura Gramar, 1994), "Mierea târzie" de Evgheni Evtuşenko (Editura CD PRESS, 2006), "Să nu mori înainte de moarte" de Evgheni Evtuşenko (Editura CD PRESS, 2007).

A scris şi scenarii pentru filme documentare sau scurt metraje - "Zăpadă fierbinte", "Exerciţii de libertate", "În căutarea lui Bacovia", "Nichita sau feţele diamantului", "Întâmplări din revoluţie" etc, mai notează blogul scriitorului - http://stefandimitriu.blogspot.com/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.teatru.tvr.ro

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei