REZERVAŢII NATURALE: Lacul cu nuferi din Băile Felix


Staţiunea Băile Felix este parte a comunei Sânmartin din judeţul Bihor, situată la 6 km de municipiul Oradea. Aflată în câmpia Crişurilor la o altitudine de aproximativ 150 metri, staţiunea are un climat continental moderat de şes, cu ierni blânde şi veri temperate cu influenţă mediteraneană, conform volumului "Monografia Judeţului Bihor", colecţia "Judeţele ţării" (Editura Sport-Turim, 1979).
Tonifiantă şi tămăduitoare, apa termală ocroteşte şi menţine în viaţă de mii de ani cea mai reprezentativă specie a florei locale: nufărul termal. Gingaşa floare trăieşte în rezervaţia naturală Pârâul Peţa, situat la poalele dealului Şomleu. Peţa izvorăşte în locul numit "ochiul ţiganului" şi colectează apa mai multor izvoare termale. Pe cel mai bogat dintre acestea s-a format Lacul Peţa cu o suprafaţă de 4.100 metri pătraţi. Având o temperatură de 25-30 grade Celsius, apele sale sunt un mediu optim pentru "Nymphaea Lotus Thermalis", cea mai miraculoasă manifestare a naturii în rezervaţia Peţei, scrie site-ul localităţii Sânmartin, https://sanmartin.ro/.
Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA - Rezervaţia de lotuşi de la Băile Felix, judeţul Bihor
Nufărul termal a găsit condiţii prielnice în apa caldă şi nămolul lacului, fiind o specie relictară ce a supravieţuit din perioada terţiară datorită microclimei create de apa termală. Lotusul termal a fost însoţit în decursul erelor geologice de o specie de melc, iar astăzi este declarat monument al naturii. Tot în Lacul Peţa, printre nuferi, poate fi văzută roşioara lui Racoviţă, o subspecie endemică de peşte, care s-a adaptat la temperaturi de 30-34 grade Celsius, notează site-ul https://sanmartin.ro/.
Aici, într-un microclimat unic în Europa datorită izvoarelor termale, cresc specii rare de nuferi/lotuşi - precum Nufărul alb (Nymphaea Alba), Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera), Nufărul termal (Nymphaea lotus var. Thermalis).
Nufărul alb (Nymphaea Alba) este o plantă erbacee, perenă, ocrotită prin lege, din familia nimfeaceelor (Nymphaeaceae), răspândită în Europa (inclusiv în România), Caucaz, Siberia, Asia Centrală. În România este o specie rară. Nufărul alb preferă apele de adâncime relativ mică, de circa 30-150 centimetri. Frunzele sale verzi au o formă circulară caracteristică şi pot atinge diametrul de 30 centimetri. Înflorirea începe în prima decadă a lunii iunie, conform site-ului https://www.lotustherm.ro/.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO/ARHIVA - Lacul cu nuferi din Băile Felix, 1997
Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera) are flori asemănătoare, dar se deosebeşte prin forma frunzei. Lotusul Sacru se înalţă deasupra apei, în timp ce nufărul pluteşte pe apă. Tulpinile sunt lungi, conţin aer şi reuşesc să străbată nivelul apei pentru a-şi desface la suprafaţa ei frunzele ce stau răsucite ca sulurile de papirus. Frunzele sunt verzi, de formă circulară şi au diametrul de până la 60 centimetri. Florile cu diametrul de până la 20-25 centimetri se ridică deasupra apei, sunt parfumate şi au culoare roz sau alb. Ele se deschid dimineaţa şi se închid seara, iar după aproximativ cinci zile se scutură. Cercetătorii din domeniul biologiei au descoperit că lotusul reglează temperatura florilor, menţinând-o între 30-35 grade Celsius atunci când cea a mediului scade către 10 grade Celsius. O altă însuşire aparte a lotusului este longevitatea seminţelor şi puterea lor de germinare după perioade îndelungate. Înflorirea are loc în intervalul aprilie-octombrie.
Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA - Rezervaţia de lotuşi de la Băile Felix, judeţul Bihor, 1989
Nufărul termal (Nymphaea lotus var. Thermalis) este o specie de nufăr care trăieşte doar în zona Băilor 1 Mai, la 2 km de Băile Felix. Specia a fost descoperită în anul 1789 de botanistul P. Kitaibel, iar numele l-a primit ceva mai târziu, în 1908, când J. Tuzson i-a dat această denumire deoarece se aseamănă cu nufărul de Nil. Datorită unicităţii ei (este singurul areal unde se întâlneşte această specie), Nymphaea lotus var. Thermalis a fost declarată, din 1931, monument al naturii, în urma demersurilor profesorului Alexandru Borza. Scăderea nivelului apei din Lacul Peţa a determinat acţiuni de salvare a nufărului termal, care s-au finalizat în 2015 cu mutarea primelor plante în Rezervaţia Naturală "Lacul cu Nuferi" din Băile Felix. Acestea s-au adaptat la noul mediu şi se intenţionează popularea unui întreg bazin exclusiv cu acest frumos exemplar. Nufărul termal apare pe oglinda apei din aprilie până la sfârşitul lui octombrie. Florile de nufăr îşi desfac în amurg petalele alb-gălbui, iar dimineaţa, între orele 10-12, când temperatura apei urcă până la 34 de grade Celsius, florile se închid în aşteptarea serii, precizează site-ul https://www.lotustherm.ro/.
Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA - Rezervaţia de lotuşi de la Băile Felix, judeţul Bihor, 1989
Apa termală care adăposteşte Nymphaea lotus var. Thermalis este prielnică şi melcilor din specia Melanopsis, dar şi broaştelor ţestoase şi peştilor exotici, specii care pot să trăiască doar în ape calde, notează volumul "Monografia Judeţului Bihor", colecţia "Judeţele ţării", Editura Sport-Turim, 1979.
Cel mai spectaculos este Lotusul de India, având flori roz care trăiesc doar câteva zile şi care ulterior sunt înlocuite de o capsulă lemnoasă în care sunt depozitate seminţele plantei. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactor Arhiva Foto: Mihaela Tufega, Elena Bălan, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda, Adrian Dădârlat)
Explicaţie foto deschidere: Lacul cu nuferi din Băile Felix, 1997
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază