logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Domnişoara Christina'' (1992 şi 2013)

Image

Nuvela fantastică "Domnişoara Christina", scrisă de Mircea Eliade şi publicată pentru prima oară în anul 1936, de Editura "Cultura Naţională" din Bucureşti, a stat la baza a două filme omonime româneşti: primul a fost realizat pentru televiziune, în 1992, în regia lui Viorel Sergovici; al doilea a fost realizat pentru marele ecran, în 2013, în regia lui Alexandru Maftei.

 


Acţiunea se petrece în anii '30, la un conac situat într-o pădure din Câmpia Dunării, pe moşia familiei Moscu. Pictorul bucureştean Egor Paşchievici este invitat de domnişoara Sanda (fiica cea mare a doamnei Moscu), la conacul familiei sale. El remarcă atmosfera sinistră a proprietăţii, care pare lăsată în paragină, doamna Moscu are un comportament bizar, iar sora Sandei, Simina, care are nouă ani, are un comportament erotic precoce. Un alt invitat la conac este profesorul arheolog Nazarie. Ambii musafiri observă ciudăţeniile din jurul lor şi realizează că acel conac era bântuit de fantoma/spiritul domnişoarei Christina, sora mai mare a doamnei Moscu, care fusese ucisă în timpul Răscoalei de la 1907. Trupul femeii nu fusese îngropat şi a dispărut, iar oamenii din zonă susţineau că ea s-ar fi transformat în "strigoi". În salonul conacului exista un portret în mărime naturală al domnişoarei Christina.

 



Prezenţa spiritului domnişoarei Christina se face simţită, influenţând comportamentul surorii, doamna Moscu, şi al nepoatelor Sanda şi Simina. Fantoma apare în visul lui Egor şi îi spune că îl va iubi "cum niciodată n-a fost iubit vreun muritor" şi că va veni la el în fiecare noapte. După această primă apariţie în vis, Sanda începe să se simtă rău, iar starea ei se agravează după a doua apariţie a Christinei în visul lui Egor. Acesta se logodeşte cu Sanda, sperând că astfel Sanda va fi protejată de influenţa malefică a fantomei.

 



A treia apariţie a Christinei este reală, ea apare lângă Egor, dar în clipa în care acesta, ţinând-o în braţe, simte pe mână sângele din rana care, de fapt, a ucis-o pe Chistina, o respinge cu brutalitate. Ea rosteşte un blestem în timp ce Egor fuge din cameră, răsturnând o lampă cu petrol, care provoacă incendierea conacului. Oamenii din sat se adună la locul incendiului, iar Egor merge împreună cu ei în conac, unde distruge portretul domnişoarei Christina, apoi străpunge locul inimii Christinei cu un fier, îndeplinind un ritual de distrugere a strigoilor. Acest gest, prin care spiritul Christinei moare definitiv, provoacă şi moartea Sandei şi a Siminei, care erau "posedate" de spiritul Christinei, în timp ce mama acestora şi sora Christinei, doamna Moscu, îşi pierde minţile. Egor şi profesorul Nazarie privesc conacul în flăcări.

 



Filmul este realizat în 1992 de regizorul Viorel Sergovici după un scenariu semnat de acesta în colaborare cu Adriana Rogovschi şi Florica Gheorghescu, coloana sonoră aparţinându-i compozitorului Adrian Enescu. Distribuţia a reunit actorii Adrian Pintea (rolul Egor), Dragoş Pâslaru (rolul Nazarie), Irina Petrescu (rolul doamnei Moscu), Mariana Buruiană (rolul Christina), George Constantin (rolul doctorului), Raluca Penu (rolul Sanda), Medeea Marinescu (rolul Simina), Julieta Strâmbeanu Weigel, Daniela Cornea, Claudia Nicolau, Cornel Medvedov. Filmul a fost produs de Televiziunea Română (Departamentul Film Teatru) în colaborare cu Editions de L'Herne - Paris, fiind o coproducţie româno-franceză. Filmările au fost realizate cu sprijinul Academiei Române la Muzeul Ţăranului Român, conform site-ului cinemagia.ro.

 



Ecranizarea lui Viorel Sergovici a obţinut patru premii UNITER în anul 1992: premiul pentru cel mai bun film de ficţiune, premiul pentru imagine film de ficţiune realizat în tehnică video, premiul pentru scenografie şi premiul pentru montaj electronic.

 



În 2013, a avut loc premiera filmului "Domnişoara Christina" regizat de Alexandru Maftei, după un scenariu semnat de regizor, Adrian Istrătescu Lener şi Raluca Durbacă. Pelicula a fost prezentată în iunie 2013 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), iar premiera în cinematografe a avut loc în noiembrie acelaşi an. Filmul a fost produs şi distribuit de Abis Studio, conform site-ului regizorului, https://alexandrumaftei.com/.

 



Din distribuţie au făcut parte actorii Tudor Aaron Istodor (rolul Egor), Anastasia Dumitrescu (rolul Christina), Ioana Anastasia Anton (rolul Sanda), Maia Morgenstern (rolul doamna Moscu), Ovidiu Ghiniţă (rolul Nazarie), Ioana Sandu (rolul Simina), Ioan Andrei Ionescu (rolul doctorului), Daria Puşa, Răzvan Hîncu, Toma Cuzin, Paul Fister, Despina Stănescu, Corneliu Jipa. Filmările au avut loc în vara anului 2011, în Bucureşti, Dofteana (judeţul Bacău) şi Dobrogea, menţionează site-ul https://alexandrumaftei.com/.

 



Criticul de film Magda Mihăilescu scria, într-o cronică din 2013, că "Alexandru Maftei a fixat corect, în planul fantasticului, insinuarea şi apoi instalarea de-a dreptul a celei care a fost Domnişoara Christina în existenţa familiei sale şi a oaspeţilor".

 



"Doamna Moscu (Maia Morgenstern), presupusă a fi locuită de dispărută, mănâncă lacom, urât, 'cât pentru doi'. Sanda (Ioana Anastasia Anton), fiica cea mare, bolânzeşte şi cam atât, din momentul în care dragostea pentru Egor (Tudor Aaron Istodor), pictorul venit în vizită, îi este 'furată' de mătuşa Christina (Anastasia Dumitrescu). Fiica cea mică, Simina (Ioana Sandu), comunică direct cu absenta-atât-de prezentă, este prima care îi pronunţă numele, care o readuce pe nemuritoare printre muritori şi transmite veşti. Fetiţa este drăgălaşă, prea drăgălaşă, îi lipseşte de multe ori micul diabolism al celei care ştie mai multe, pentru că are acces privilegiat. Ea îl iniţiază pe Egor, până la apariţia Chistinei", conform site-ului http://aarc.ro/.

 



Totodată, Magda Mihăilescu aminteşte de "apariţia rău prevestitoare a ţânţarilor, ca o pânză între cer şi pământ, semn al tributului de sânge".

 



"Eliade explică, în 'Memorii', impulsul din care s-a întrupat 'Domnişoara Christina': 'După atâţia ani de literatură realistă, mă simţeam din nou atras către fantastic. Mă obseda o poveste al cărei personaj principal era o tânără moartă cu treizeci de ani în urmă. Aparent, ar fi vorba de un strigoi, dar nu voiam să reiau nici tema folclorică atât de populară la noi şi la vecinii noştri, dar nici motivul romantic al strigoiului, (gen Lenore). (...) Dar mă fascina drama tristă şi fără ieşire a mortului tânăr care nu se poate desprinde de pământ, care se încăpăţânează să creadă în posibilitatea comunicării concrete cu cei vii, sperând chiar că se poate iubi şi să fii iubit aşa cum iubesc oamenii, în modalitatea lor încarnată'. Cineastul îl contrazice, într-o oarecare măsură. Şi totuşi, este vorba despre un strigoi, atâta timp cât fata moartă, care bântuie suflarea conacului, a alimentat, deja, circulaţia legendei prin comunitatea satului", scrie criticul de film, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

Regizorul Alexandru Maftei mărturisea, la premiera filmului: "Pentru mine a fost o mare provocare adaptarea acestei nuvele pentru cinema. Lucrurile s-au întâmplat în timp, încercând să pătrund din ce în ce mai adânc în miezul ţesăturii de gânduri şi stări pe care le aveau personajele şi care erau foarte frumos descrise în carte, am încercat să intrăm în toată atmosfera asta (...)", notează site-ul tvr.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

Afisari: 87

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei