logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Sf. Nicolae din Bari, Italia

Image

Catedrala Sf. Nicolae din Bari a fost construită la sfârşitul secolului al XI-lea, ca loc de adăpostire şi venerare a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, sărbătorit la 6 decembrie. Sfântul Nicolae a trăit în secolul al IV-lea şi a fost arhiepiscop al Mirei, un port al provinciei Lycia, din partea răsăriteană a Imperiului roman, astăzi în Turcia. După ce a trecut la Domnul, moaştele sale au fost venerate în catedrala oraşului. Dar la 9 mai 1087, la câţiva ani după schisma din 1054, care a separat Apusul catolic de Răsăritul creştin ortodox, cavalerii cruciaţi au adus trupul Sfântului Nicolae la Bari, unde se află şi astăzi, adăpostit de cripta monumentalei Basilici San Nicola, potrivit http://voceadiasporei.mitropolia.eu/.

În secolul al III-lea, Bari era un port înfloritor al regiunii Peucezia, care ocupa partea centrală a Apuliei (astăzi Puglia). După ce a rezistat invaziei greceşti, Bari a fost cucerit de romani şi a dobândit statutul de "municipium". În 870 a fost cucerit de bizantini, devenind principalul centru din punct de vedere politic, militar şi comercial din întregul Imperiu Roman de Răsărit. Dominaţia bizantină a luat sfârşit în 1071 când au venit normanzii şi au transformat oraşul din punct de vedere arhitectonic, construind biserici, pieţe şi palate.


Bazilica clasică în stil romanic este situată în vechea cetate fortificată, ocupată cândva de Curtea Catapanului (guvernatorul Calabriei şi Apuliei în timpul împăraţilor bizantini), notează http://www.around.bari.it/basilica-di-san-nicola/.

Catedrala Sf. Nicolae este structura principală din cadrul cetăţii San Nicola, care cuprinde o serie de alte clădiri construite de-a lungul timpului: Biserica San Gregorio, cea mai veche biserică sfinţită din oraş; o mănăstire; Biblioteca şi Arhivele bazilicii care păstrează documente şi pergamente de o valoare istorică excepţională; Centrul de Studii "San Nicola"; Portico dei Pellegrini sau Porticul Pelerinilor (complet dispărut în urma lucrărilor de restaurare din anii 1950) situat în zona în care se află, în prezent, Şcoala Gimnazială "San Nicola"; Muzeul "San Nicola", inaugurat la 6 februarie 2010, care expune unele dintre cele mai preţioase piese din Arhiva şi Trezoreria bazilicii.

 


Timp de sute de ani, ziduri solide, fortificate, au înconjurat Cetatea Sf. Nicolae pentru a proteja zona. Existau trei porţi de acces, prin Via Palazzo, Arcul Angevin şi Via Vanese. Bazilica este înconjurată de trei pieţe care au fost interconectate în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în secolul trecut. Aceste lucrări au modificat semnificativ amenajarea spaţiilor. Accesul principal în piaţa din faţă se făcea prin vechea "Via Francigena", care astăzi corespunde străzii Palazzo di Citta. Acest drum era un străvechi traseu al pelerinilor către Bazilica Sf. Nicolae, devenind astfel un punct de întâlnire între Est şi Vest.

Stareţul Elias a fost cel care a ordonat construirea criptei destinată adăpostirii rămăşiţelor sfântului. Lucrările au început în 1087 şi s-au încheiat în 1089 o dată cu sfinţirea ei de către Papa Urban al II-lea. Construcţia bazilicii, pe de altă parte, a început cu succesorul lui Elias, stareţul Eustache. A fost sfinţită la 22 iunie 1197. Înainte de sfârşitul secolului al XIX-lea, edificiul suferise modificări periodice care i-au alterat aspectul iniţial, dar nu şi integritatea. La începutul secolului al XX-lea însă, Ministerul Justiţiei şi Cultelor a inaugurat sezonul "Marilor restaurări" (1925-1934), care a dat bazilicii aspectul actual.

 


Bazilica Sf. Nicolae este construită din piatră de calcar, cu două turnuri masive scunde care încadrează faţada principală: Torre del Catapano (Turnul lui Catapan) în dreapta şi Torre della Milizia (Turnul Miliţiei) în stânga; acesta din urmă este mai scund şi realizat într-un mod diferit. Faţada exterioară prezintă pilaştri proeminenţi şi trei portaluri de acces şi reflectă diviziunea internă tripartită a naosului. Portalul central este cel mai mare dintre cele trei şi este bogat sculptat cu elemente simbolice puternice, care evocă imaginea victoriei lui Hristos asupra întunericului păgânismului, aşa cum se poate observa din decoraţiunile de tip arhivoltă, sculptura înfăţişând un sfinx pe vârful pridvorului proeminent şi boii care susţin coloanele octogonale care stau de ambele părţi ale portalului. Ferestrele simple şi duble poziţionate pe mai multe ordine, fereastra rotundă situată central, în partea superioară a faţadei, precum şi logiile oarbe adânci cu câte şase arcade de-a lungul laturilor de diferite lungimi ale clădirii atenuează aspectul auster romanic.

Planul interior al bisericii este în cruce latină (în formă de T, cu transeptul plasat la capătul navei) şi împărţit longitudinal în trei nave prin coloane şi stâlpi. Un tavan frumos din lemn acoperă nava centrală şi încadrează picturi bogat ornamentate ale pictorului Carlo Rosa (1613-1678). Altarul mare se află la capătul navei centrale, baldachinul de deasupra depăşindu-l în vechime, fiind cel mai vechi din Apulia (secolul al XII-lea). Absida adăposteşte "Scaunul lui Elias", o construcţie realizată din marmură (sfârşitul secolului al XI-lea - începutul secolului al XII-lea). Decorul în formă de mozaic din jurul tronului prezintă o scriere arabă a cuvântului "Allah", interpretat de unii ca dovadă a meşteşugului multietnic folosit la realizarea sa.

 


Alte opere de artă remarcabile: în absida stângă, un tablou datând din a doua jumătate a secolului al XV-lea, atribuit lui Vivarini (pictor veneţian care a lucrat în Apulia), înfăţişând o conversaţie sacră între Sf. Iacob şi Sf. Ludwig, pe de o parte, şi Sf. Nicolae şi Sf. Petru pe de altă parte; în centru stă Fecioara Maria cu Pruncul; în transeptul drept se află "Altarul de argint" (1319-1684), donat în 1319 de ţarul Serbiei Uros II Milutin pentru a acoperi mormântul Sfântului din criptă. În 1684, Bazilica a comandat lui Domenico Marinelli şi Ennio Avitabile, doi artişti napolitani, reconstrucţia altarului în stilul baroc dominant al perioadei; în absida dreaptă: tripticul (1451) realizat de pictorul grec Andreas Ritzos (1421-1492) foarte activ în multe oraşe italiene. Maica Domnului este înfăţişată aici între Sfântul Nicolae, în dreapta, şi Sfântul Ioan Evanghelistul, în stânga. În bazilică se mai află şi mormântul Bonei Sforza, ducesă de Bari şi regină a Poloniei (sfârşitul secolului al XVI-lea) fiind aşezat în spatele tronului episcopului, între două figuri feminine, reprezentând Bari şi Polonia, şi două imagini ale sfinţilor Nicolae şi Stanislau.

Două scări largi pornind de pe culoarele laterale coboară spre cripta care adăposteşte moaştele Sfântului Nicolae, dar şi două altare, unul dedicat ritului catolic, iar celălalt ritului ortodox. Bazilica Sf. Nicolae a rămas o destinaţie importantă de pelerinaj de-a lungul secolelor pentru credincioşi din toată lumea. Cripta prezintă o serie de capiteluri, toate diferite. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.around.bari.it

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei