logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Anda Călugăreanu, actriţă şi interpretă de muzică uşoară şi folk

Image

Anda Călugăreanu (pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu), interpretă de muzică uşoară şi folk, actriţă plină de farmec şi, totodată, o parteneră minunată pentru colegii ei de scenă, s-a născut la 24 octombrie 1946, la Bucureşti, potrivit site-ului CineMagia, https://www.cinemagia.ro/.

 


A urmat cursurile Liceului ''Dimitrie Cantemir'' din Bucureşti şi a făcut parte din trupa de teatru a acestui liceu. A dat de mai multe ori examen de admitere la IATC, reuşind în cele din urmă în anul 1984. A fost studentă la clasa actorului Mihai Mălaimare.

 


Atunci când, la vârsta de 17 ani, Anca Miranda Călugăreanu s-a prezentat la o preselecţie pentru un post de solistă la unul dintre ansamblurile Armatei, celebrul comedian Mircea Crişan i-a remarcat talentul nativ şi vocea deosebită, potrivit https://www.radioromaniacultural.ro/. Tot Mircea Crişan a determinat-o să-şi schimbe numele în Anda Călugăreanu. La început a cântat sub îndrumarea compozitoarei Camelia Dăscălescu, apoi a absolvit cursurile de Artă Dramatică ale Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, potrivit aceleiaşi surse.

 



Anda Călugăreanu a debutat în 1965 alături de formaţia ''Sincron'' condusă de Cornel Fugaru, moment din care a început ascensiunea sa în muzica uşoară. Talentul ei avea să fie apreciat de acum de realizatori de marcă ai unor emisiuni de televiziune, precum Alexandru Bocăneţ şi Tudor Vornicu. A cântat şi pe scena Festivalului de la Mamaia, alături de nume mari ale muzicii uşoare de atunci, prilej cu care a lansat câteva şlagăre.

 


În 1968, obţine Premiul I la Festivalul prieteniei de la Berlin, locul I la Festivalul Polbit de la Budapesta, şi Premiul III la Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor de la Sofia.

 


A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediţia a II-a (1969), unde a luat menţiune. La Festivalul de muzică uşoară românească Mamaia - ediţia a VII-a (1972) a obţinut premiul de popularitate precum şi o menţiune specială pentru interpretare. În perioada 7-12 iulie 1972, Anda Călugăreanu, alături de Dida Drăgan şi Marina Voica participă din partea României la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Cântecului de la Knokke, indică https://www.radioromaniacultural.ro/.

 

 

 

 Festivalul 'Cerbul de Aur' Brasov, editia din anul 1969.

Foto: (c)  CORNEL MOCANU/  AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA




A format împreună cu actorii Dan Tufaru şi Florian Pittiş un trio muzical, care, în regia lui Alexandru Bocăneţ, a fost unul dintre punctele de atracţie ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii. Rămân celebre, de asemenea, cupletele cu Toma Caragiu, precum cele din cadrul emisiunii ''Călătorie Muzicală'', difuzată la televiziune în noaptea Revelionului 1972/1973. În anii '80 a mai apărut în emisiuni de divertisment la televiziune alături de artişti precum Dem Rădulescu, Horaţiu Mălăele sau Mitică Popescu.

 



La un moment dat a renunţat la muzica uşoară, şi a trecut la muzica folk, pe care o îndrăgea enorm. A particpat la recitaluri de muzică şi poezie, colaborând cu Florian Pittiş, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea. A compus ea însăşi cântece pe versurile unor poeţi consacraţi şi a participat la numeroase festivaluri, efectuând, de asemenea, turnee în ţară şi în străinătate.

 


Dintre piesele celebre interpretate de Anda Călugăreanu amintim: ''N-am noroc'', ''Beng, beng'', ''Seara'', ''Noi, nu!'' ''O portocală'', ''Cântec'', ''Te-aş ruga'', ''Cu viaţa nu glumi'', ''Să ai un plop'', ''Micul prinţ'', ''Prin nopţi tăcute'', ''Poveste de iarnă'', ''Cheamă-mă!'', ''Nu te mai gândi'', ''Dacă am trăi de două ori'', ''Nu mai imita'', ''Mâna să-mi fie curată'', ''Cu umerii goi'', ''Cum ninge''.

 


Anda Călugăreanu a jucat şi în numeroase piese pe scena Teatrului Mic.Talentul ei a fost apreciat de actriţa Leopoldina Bălănuţă, care o distribuie în musicalul ''Meşterul Manole'' (1977). În anii '80 susţine spectacole de muzică şi poezie pe scena Teatrului Mic, alături de Leopoldina Bălănuţă şi de Mitică Popescu. În 1984 este distribuită, tot la Teatrul Mic, în spectacolul ''Mitică Popescu'', un musical semnat de Nicu Alifantis după piesa cu acelaşi nume de Camil Petrescu, în care joacă alături de actorul Mitică Popescu. A fost distribuită, de asemenea, în filme precum "Bietul Ioanide" (1979), "Stop-cadru la masă" (1980), "O zi la Bucureşti" (1986). În 1987 i-a fost editat la Casa de discuri ''Electrecord'' un LP intitulat ''Anda''.

 


A fost căsătorită de două ori, prima dată cu actorul Dan Tufaru, având împreună cu acesta o fiică, Ioana.

În 1990 Anda Călugăreanu apărea în emisiunea pentru copii ''Club Anda'', iar în 1991 a efectuat turnee în Canada şi în SUA. În 1992 a efectuat ultimul său turneu, în Israel, iar la revenirea în ţară era deja grav bolnavă.

 



Anda Călugăreanu a încetat din viaţă la 15 august 1992, în urma unei boli necruţătoare. A fost înmormântată în Cimitirul Bellu.AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: cinemagia.ro

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc