logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

JO 2020: România la Jocurile Olimpice de vară din 2000

Imagine din galeria Agerpres

La Jocurile Olimpice de vară de la Sydney, din anul 2000, România a ocupat locul 11 în clasamentul pe medalii, cu 11 medalii de aur, 6 de argint şi 9 de bronz, conform cosr.ro.

Delegaţia României a numărat 156 de sportivi, dintre care 76 de bărbaţi şi 80 de femei, care au concurat la 15 sporturi.

Gimnastica românească şi-a afirmat, încă o dată, valoarea incontestabilă. La feminin, echipa compusă din Andreea Răducan, Simona Amânar, Maria Olaru şi Claudia Presecan s-a clasat pe primul loc, aducând cuvenita medalie de aur.

 

Foto: (c) ANDREI POPA / ARHIVA ISTORICĂ AGERPRES


 

La individual compus, podiumul a fost monopolizat de ţara noastră, cu Andreea Răducan pe cea mai înaltă treaptă, Simona Amânar pe locul al doilea şi Maria Olaru pe cel de-al treilea.

Medalia Andreei Răducan a fost retrasă, însă, după terminarea concursului, când Comitetul Olimpic Internaţional a anunţat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanţă interzisă la vremea respectivă. În seara de dinaintea concursului, la recomandarea medicului echipei, gimnasta luase două pastile de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei şi tusei, care avea în compoziţie această substanţă. În ciuda apelurilor înaintate de Andreea, de echipa română de gimnastică şi de Federaţia Română de Gimnastică şi în pofida faptului că s-a dovedit că respectiva substanţă nu avea cum să o avantajeze pe sportivă, decizia de a o descalifica pe gimnasta româncă a rămas finală.

În aceste condiţii, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan, din China, a primit medalia de bronz. Gimnastele românce au declarat deschis că medalia de aur la individual compus îi aparţine de drept Andreei şi au intenţionat să refuze medaliile noi în semn de protest. Au decis, însă, să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăţi clasificarea întregii delegaţii româneşti. Simona Amânar a spus despre medalia de aur: ''Nu am câştigat-o eu. A fost câştigată de Andreea şi îi aparţine Andreei''.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / ARHIVA ISTORICĂ AGERPRES

Sosirea lotului de gimnastică feminină


 

În afară de proba de individual compus, fetele noastre au mai câştigat două medalii de argint (Andreea Răducan - sărituri şi Maria Olaru - bârnă) şi una de bronz (Simona Amânar - sol).

Pentru prima oară în istoria sportului românesc, un gimnast devine campion olimpic. Este vorba de Marius Urzică, după o evoluţie excepţională la cal cu mânere.

Canotajul a adus delegaţiei româneşti încă trei medalii de aur, prin echipajele: Georgeta Damian - Doina Ignat (doi rame), Angela Alupei - Constanţa Burcică (dublu vâsle categorie uşoară) şi echipajul de opt rame cu cârmaci alcătuit din Georgeta Damian, Doina Ignat, Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Magda Dumitrache, Viorica Susanu, Ioana Olteanu, Elena Georgescu şi Elisabeta Lipă - aceasta din urmă aflată la a cincea participare olimpică.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / ARHIVA ISTORICĂ AGERPRES

Diana Mocanu, câştigătoarea a două medalii de aur la probele de 100 m spate şi 200 m spate.


 

La înot, tânăra Diana Mocanu, în vârstă de 15 ani, a uimit adjudecându-şi primele două medalii de aur, în probele de 100 şi 200 m spate, o premieră pentru nataţia românească.

Succesul la înot a fost completat de Beatrice Câşlaru, care a intrat în posesia medaliei de argint la 200 m mixt şi a medaliei de bronz la 400 m mixt.

Atletele noastre s-au impus prin Gabriela Szabo, medaliată cu aur la 5.000 m şi cu bronz la 1.500 m, Violeta Beclea-Szekely, care a obţinut argintul la 1.500 m şi Lidia Şimon, câştigătoare a medaliei de argint, în proba de maraton.

Canoea a fost încununată de succes prin medalia de aur câştigată de echipajul Florin Popescu - Mitică Pricop la C2, 1.000 m, precum şi prin bronzul dobândit de acelaşi echipaj la 500 m. Kaiacistele Sanda Toma, Mariana Limbău, Andreea Ioniţă, Elena Radu au cucerit, de asemenea, o medalie de bronz, la proba de K4, 500 m.

Scrima a adus delegaţiei noastre un titlu de campion olimpic, prin sabrerul Mihai Covaliu, iar boxul i-a adus medalia de argint sportivului Marian Simion şi pe cea de bronz fratelui său, Dorel Simion. Iulian Raicea a câştigat medalia de bronz la pistol viteză, iar Simona Richter a obţinut bronzul la judo.

Iată medaliile câştigate de sportivii români, potrivit cosr.ro:
AUR - Maria Olaru, Andreea Răducan, Loredana Boboc, Andreea Isărescu, Claudia Presecan, Simona Amânar, toate gimnastică artistică (echipa), Simona Amânar, gimnastică artistică (individual compus), Marius Urzică, gimnastică artistică (cal cu mânere), Damian Georgeta, Doina Ignat, Veronica Cochela, Maria Dumitrache, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Viorica Susanu, toate canotaj (8+1), Georgeta Damian, Doina Ignat, ambele canotaj (2 rame fără cârmaci), Angela Alupei-Tamaş, Constanţa Burcică, ambele la canotaj (2 vâsle), Diana Mocanu, înot (100 m spate, 200 m spate), Florin Popescu, Mitică Pricop, ambii kaiac-canoe (C2, 1.000 m), Gabriela Szabo, atletism (5.000 m), Mihai Covaliu, scrimă (sabie);

ARGINT - Lidia Şimon, atletism (maraton), Andreea Răducan, gimnastică artistică (sărituri), Maria Olaru, gimnastică artistică (individual compus), Marian Simion, box (cat. 71 kg), Violeta Beclea-Szekely, atletism (1.500 m), Beatrice Câşlaru, înot (200 m mixt);

BRONZ - Mariana Limbău, Elena Radu, Sanda Toma, Raluca Ioniţă, toate kaiac-canoe (K4, 500 m), Florin Popescu, Mitică Pricop, ambii kaiac-canoe (C2, 500 m), Oana Pantelimon, atletism (săritura în înălţime), Gabriela Szabo, atletism (1.500 m), Beatrice Câşlaru, înot (400 m mixt), Iulian Raicea, tir (pistol viteză), Simona Richter, judo (78 kg), Simona Amânar, gimnastică artistică (sol), Dorel Simion, box (67 kg). AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, redactor Arhivă foto: Mihaela Tufega, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Anda Badea)

 

În foto deschidere: Sosirea sportivilor români, participanţi la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney

 

Citeşte şi:

 

JO 2020: Jocurile Olimpice de vară din anul 2000 (Sydney)

 

Sursa foto: www.cosr.ro

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î