JO 2020: România la Jocurile Olimpice de vară din 1956

Jocurile Olimpice din 1956, de la Melbourne, au constituit pentru sportivii români prima afirmare în elita sportului olimpic. România a ocupat locul 12 în clasamentul general pe medalii, locul 9 în clasamentul medaliilor de aur şi 11 în ierarhia pe puncte, potrivit lucrării "România la Jocurile Olimpice" (Ed. Sport-Turism, 1986).
România a făcut pregătiri minuţioase în vederea deplasării sportivilor săi la Jocurile Olimpice de vară de la Melbourne, din 1956, şi, cu mult înaintea deschiderii ediţiei, o delegaţie românească a studiat la faţa locului condiţiile de concurs. Drept urmare, evoluţia sportivilor noştri s-a situat la un nivel net superior celorlalte participări.
La atletism, speranţele delegaţiei noastre se îndreptau cu precădere spre Iolanda Balaş, deţinătoarea recordului mondial la săritura în înălţime, cu 1,75 m. Însă, cu toate că a reuşit 1,67 m, a doua performanţă a concursului, ea s-a clasat numai pe locul cinci.
Românii au fost, însă, revelaţia probelor de kaiac-canoe. Vechea supremaţie a canadienilor, cehilor şi americanilor a fost trecută în umbră de concurenţii români. Trei dintre cele patru medalii de aur decernate la aceasta disciplină au revenit sportivii români.
Leon Rotman a devenit eroul acestor întreceri. Învingător în ambele probe individuale, Leon Rotman a atins o altă performanţă importantă: este primul român care a urcat de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în cadrul aceleiaşi ediţii. La rândul lor, Alexe Dumitru şi Simion Ismailciuc s-au impus în proba de C2 1.000 m, cucerind medalia de aur după o competiţie acerbă cu echipajele sovietic şi ungar. Locul patru, ocupat de kaiaciştii Mircea Anastasescu şi Stavru Teodorov în proba de 1.000 m, a completat excelenta evoluţie a sportivilor români.
Întrecerile de box s-au încheiat cu succes pentru componenţii delegaţiei noastre: patru boxeri prezenţi - patru medalii obţinute. Deşi era accidentat încă de la debutul turneului, Nicolae Linca (categoria 67 kg) şi-a depăşit clar toţi adversarii, obţinând primul titlu de campion olimpic pentru România în această disciplină. Printre învinşii săi, cotaţi iniţial ca principali favoriţi, s-au numărat campionul european Nicholas Gargano (Anglia) şi puternicul irlandez Frederick Tiedt. Mircea Dobrescu (categoria 51 kg) şi Gheorghe Negrea (categoria 81 kg) au câştigat câte o medalie de argint, iar Constantin Dumitrescu (categoria 63,5 kg) a ajuns şi el până în semifinale, obţinând bronzul.
Similar ediţiei de la Helsinki, tirul a adus delegaţiei României satisfacţii deosebite. Cei mai valoroşi trăgători la această ediţie s-au dovedit sovieticii, finlandezii şi românii. Proba de pistol viteză a fost dominată de doi concurenţi români: Ştefan Petrescu a cucerit aurul olimpic, iar Gheorghe Lichiardopol a obţinut medalia de bronz.
În unica probă feminină a scrimei, de floretă, românca Olga Orban Szabo, în vârstă de 18 ani, a trecut de cele mai bune floretiste ale lumii, însă a pierdut în finală în faţa britanicei Gillian Sheen, conform volumului "România la Jocurile Olimpice" (Emilian Fântâneanu, Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate, 2000).
La prima participare olimpică, reprezentanţii României la pentatlon modern au obţinut locul şase (pe echipe).
Gimnastica românească a îmbogăţit palmaresul României cu două medalii de bronz, una pe echipe, iar cealaltă, obţinută de Elena Leuştean, la sol.
Cele 13 medalii şi aproape 100 de puncte acumulate de sportivii români au adus România în rândul ţărilor puternice, devansând Franţa, Belgia, Japonia şi Finlanda.
Medalii cucerite de România: aur: Leon Rotman la Canoe-1, 1.000 m, Canoe-1 10.000 m, Dumitru Alexe şi Simion Ismailiciuc la Canoe-2, 1.000 m, Nicolae Linca la box (cat. 67 kg), Ştefan Petrescu la tir (pistol viteză, 587 puncte); argint: Gheorghe Negrea la box (81 kg), Mircea Dobrescu la box (51 kg), Olga Szabo-Orban la scrimă (floretă individual); bronz: Constantin Dumitrescu la box (63,5 kg), Elena Fodor-Dobrovolschi, Georgeta Hurmuzache, Sonia Iovan, Elena Leuştean, Elena Sacalici, Emilia Vătăşoiu la gimnastică pe echipe, Francisc Horvathla lupte (cat. 57 kg), Gheorghe Lichiardopol la tir (pistol viteză), Elena Leuştean la gimnastică (sol). AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: cosr.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)