logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Imagine din galeria Agerpres

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie

Greco-catolice
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Romano-catolice
Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m.


Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Biserică în ziua de 23 aprilie, a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), mai întâi în Capadocia și apoi în Palestina.

A fost fiu de mucenic, tatăl său a fost omorât pentru Hristos. După moartea tatălui, Sfântul Gheorghe s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei, din Capadocia în Palestina.

A ajuns la Roma în calitate de comandant militar.

În anul 303, Dioclețian a emis un edict de persecuție a creștinilor, care a declanșat un imens val de arestări și torturi. Au urmat alte trei edicte de persecuție în următorii doi ani, 303-305.

Sfântul Gheorghe fiind în preajma împăratului și văzând atâta prigoană împotriva creștinilor s-a hotărât să mărturisească credința sa în Hristos Dumnezeu, gândind că aceasta este vremea potrivită mântuirii sale. Și-a vândut aurul, argintul și hainele le-a împărțit săracilor; celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă, iar pe robi să-i elibereze.

Și, lepădând toată frica omenească, Sfântul Gheorghe a stat în mijlocul adunării, vorbind împotriva hotărârilor celor fărădelege și judecăților nedrepte împotriva creștinilor și mărturisind că Hristos este Unul Dumnezeu.

Sfântul Gheorghe i-a îndemnat pe cei care erau de față, împreună cu Dioclețian, ca ori singuri să cunoască adevărul și să învețe dreapta credință, ori pe cei ce țin de adevăr și de dreapta credință să nu-i tulbure cu nebunia lor.

'Pentru ce îi prigoniți și chinuiți pe creștini prin a voastră păgânătate silind pe aceia, care au învățat a ține bine sfânta credință?', spunea tânărul comandant Gheorghe.

'Pentru că idolii voștri nu sunt dumnezei. Deci, nu vă amăgiți cu minciunile, căci Hristos este Unul Dumnezeu și Acela Unul, întru slava lui Dumnezeu Tatăl; toate s-au făcut prin El și cu Duhul Lui Cel Sfânt toate s-au alcătuit. Ori singuri să cunoașteți adevărul și să învățați dreapta credință, ori pe cei ce țin de adevăr și de dreapta credință, nu-i tulburați cu nebunia voastră!'. (Viețile Sfinților)

Împăratul a fost atât de uimit de curajul tânărului comandant, încât nu putea să vorbească, 'ca un ieșit din minți sau ca un asurzit de tunet, ședea tăcând, înăbușind în sine pornirea de mânie'. Apoi a făcut semn unuia din cei ce ședeau cu el, prieten al său, antipatul Magnenție, ca să răspundă lui Gheorghe.

Acesta, chemându-l mai aproape pe mărturisitor, l-a întrebat cine l-a îndemnat să vorbească cu atâta îndrăzneală. Răspunsul Sfântului Gheorghe a fost 'Adevărul!', i s-a pus atunci întrebarea: 'Care este adevărul acela?', iar Sfântul Gheorghe a spus: 'Adevărul este Însuși Hristos, Cel prigonit de voi'. (Viețile Sfinților)

Sfântul Gheorghe a fost arestat și supus torturilor pe care le-a îndurat ridicând permanent rugăciuni la Hristos Dumnezeul său, care îi vindeca cumplitele răni, făcându-l desăvârșit sănătos, spre mirarea și îngrozirea celor care zile în șir au asistat la chinurile sale. I s-a dat să bea și o otravă cumplită, care nu l-a vătămat în niciun fel, încă și într-o groapă cu var nestins a fost aruncat.

După trei zile, 'ducându-se slujitorii, au săpat varul și au găsit pe sfânt întreg, mai presus de nădejde, viu și sănătos, stând dezlegat, cu fața luminată, cu mâinile întinse în sus și mulțumind lui Dumnezeu pentru toate facerile de bine. Iar slujitorii și poporul care erau lângă el, se uimeau de spaimă și de mirare și într-un glas preamăreau pe Dumnezeul lui Gheorghe și-L numeau mare!'. (Viețile Sfinților)

Răbdarea și puterea rugăciunii cu care s-au săvârșit atâtea fapte minunate în timpul chinurilor sale, chiar și învierea unui mort, au făcut ca mulți să mărturisească și ei credința Sfântului Gheorghe, primind astfel moarte mucenicească.

Însăși împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, s-a convertit la creștinism și este pomenită de Biserică în ziua de 21 aprilie.

În urma acestei mărturisiri făcută de soția sa, Dioclețian a hotărât să li se taie capetele, atât sfântului, cât și împărătesei Alexandra. Pe drum, fiind foarte slăbită, Sfânta Muceniță Alexandra și-a dat sufletul său în mâinile Lui Hristos.

Sfântul Gheorghe și-a plecat capul sub sabie în ziua de 23 aprilie 303.

După martiriul Sfântului Gheorghe, rămășițele sale au fost aduse înapoi în Țara Sfântă și îngropate în Lida, oraș cunoscut atât în timpurile biblice, cât și astăzi sub denumirea de Lod. (surse: Viețile Sfinților - paginiortodoxe.tripod.com; 'Predici la praznice împărătești și la sfinții de peste an', Arhimandrit Cleopa Ilie, Ed. Episcopiei Romanului, 1996) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 431

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 27-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini

Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub

Documentare 27-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)

Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M

Documentare 27-05-2025 09:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform

Documentare 27-05-2025 08:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n

Documentare 27-05-2025 08:00

Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)

La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform

Documentare 27-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:

Documentare 27-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet

Documentare 27-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai

Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 26-05-2025 18:12

Ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (27 mai)

La data de 27 mai 2025 are loc ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (American Music Awards - AMA). Ceremonia de decernare este găzduită de complexul Fontainebleau din Las Vegas. În premieră, evenimentul este transmis în direct de CBS și de platforma de streaming a Paramount+, notează theamas.com. Pentru a doua oară, după

Documentare 26-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la Operațiunea de la Dunkerque din Al Doilea Război Mondial (26 mai - 4 iunie 1940)

Operațiunea de la Dunkerque, un moment deosebit de important în cel de-Al Doilea Război Mondial privind efortul aliat în derularea conflictului, a început la 26 mai 1940 și a implicat evacuarea a 338.000 de soldați ai Forței Expediționare Britanice și ai altor forțe ale Aliaților, care se aflau în acest oraș din nordul Franței, în apropierea gra

Documentare 26-05-2025 11:21

Nicușor Dan depune jurământul de președinte în plenul comun al Parlamentului (fișă biografică)

Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai 2025. *** Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lotul Național de Matematică, câștigând Medalia

Documentare 26-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Solista și compozitoarea Lauryn Hill

Cântăreața și compozitoarea Lauryn Hill a debutat pe scena muzicii ca parte a trioului hip-hop Fugees, înainte de a-și lansa cariera solo cu albumul premiat cu Grammy, 'The Miseducation of Lauryn Hill' (1998). Lauryn Noelle Hill s-a născut în East Orange, New Jersey, pe 26 mai 1975. Familia s-a mutat mai întâi la New York,

Documentare 26-05-2025 10:00

A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER (26 mai)

În ziua de 26 mai 2025, are loc Gala de decernare a Premiilor UNITER, ajunsă la ediția cu numărul 33. Evenimentul este găzduit de Sala 'Amza Pellea' a Teatrului Național 'Marin Sorescu' din Craiova, pentru a marca, astfel, cei 175 de ani de existență împliniți de teatrul craiovean, arată uniter.ro

Documentare 26-05-2025 09:16

Depunerea jurământului de către noul Președinte al României (procedură)

Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai, ora 12:00. La ședința solemnă a camerelor reunite ale parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii guvernului și ai CC

Documentare 26-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Atât în neliniștea dureroasă cât și în dorința fericită, iubirea este cerința unui tot. Ea nu se naște și nu rezistă decât dacă o parte rămâne de cucerit. Nu iubim decât ceea ce nu posedăm în întregime.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: