Ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (27 mai)

La data de 27 mai 2025 are loc ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (American Music Awards - AMA). Ceremonia de decernare este găzduită de complexul Fontainebleau din Las Vegas. În premieră, evenimentul este transmis în direct de CBS și de platforma de streaming a Paramount+, notează theamas.com.
Pentru a doua oară, după ediția din 2015, prezentatoarea spectacolului este cântăreața și actrița americană Jennifer Lopez. Printre artiștii care vor interpreta pe scenă se numără Gloria Estefan, Janet Jackson, Jennifer Lopez, Gwen Stefani și Rod Steward.
În timpul galei, Janet Jackson va fi recompensată cu trofeul Icon Award, un premiu atribuit unor artiști care au o influență globală, iar Rod Stewart va primi premiul pentru întreaga carieră.
La cea mai importantă categorie, Artistul anului, se întrec zece nume sonore ale muzicii contemporane americane: Ariana Grande, Billie Eilish, Chappell Roan, Kendrick Lamar, Morgan Wallen, Post Malone, Sabrina Carpenter, SZA, Taylor Swift și Zach Bryan.
Categoria Debutantul anului este disputată de: Benson Boone, Chappell Roan, Gracie Abrams, Shaboozey, Teddy Swims, Tommy Richman.
Cel mai bun cântec al anului va fi desemnat dintre: Benson Boone - 'Beautiful Things'; Billie Eilish - 'Birds of a Feather'; Chappell Roan - 'Good Luck, Babe!'; Hozier - 'Too Sweet'; Kendrick Lamar - 'Not Like Us'; Lady Gaga and Bruno Mars - 'Die with a Smile'; Post Malone featuring Morgan Wallen - 'I Had Some Help'; Sabrina Carpenter - 'Espresso'; Shaboozey - 'A Bar Song (Tipsy)' și Teddy Swims - 'Lose Control'.
Rapperul Kendrick Lamar conduce clasamentul artiștilor care au primit nominalizări multiple și va concura la 10 categorii de premii. Este urmat de Post Malone, interpret și compozitor a cărui muzică abordează genuri diverse precum hip-hop, pop, R&B și country, propus la 8 categorii. La rândul lor, Billie Eilish, Chappell Roan și Shaboozey au primit șapte nominalizări fiecare.
Precedenta ediție a Premiilor American Music s-a desfășurat la 20 noiembrie 2022, la Teatrul Microsoft din Los Angeles. Gazda ceremoniei a fost actorul și cântărețul american Wayne Brady. Printre artiștii care au susținut scurte recitaluri muzicale s-au aflat Pink, Bebe Rexha, Lil Baby și Dove Cameron. Stevie Wonder și Charlie Puth i-au adus un tribut muzical lui Lionel Richie, preluând șapte piese compuse de acesta, printre care 'Easy', 'All Night Long (All Night)', 'Say You, say Me' și 'We Are the World'. De altfel, în cadrul evenimentului, Lionel Richie a fost distins cu Premiul Icon.
Categoria Artistul anului a fost câștigată de Taylor Swift, iar Artistul debutant al anului a fost Dove Cameron.
În 2021, gala Premiilor American Music s-a ținut la 21 noiembrie, la Teatrul Microsoft din Los Angeles. Prezentatoarea principală a fost Cardi B. Au urcat pe scenă interpreți precum Olivia Rodrigo, Chloe, Kane Brown și Diplo.
Trupa sud-coreeană BTS, cunoscută și sub denumirea Bangtan Boys, a cucerit prestigiosul premiu de Artistul anului. Astfel, cei șapte membri au devenit primii asiatici din istorie care au triumfat la cea mai râvnită categorie a Premiilor American Music, performanță cu atât mai remarcabilă cu cât au învins celebrități precum Taylor Swift, Ariana Grande sau trupa The Weeknd.
Olivia Rodrigo a fost Artistul debutant al anului.
Ediția cu numărul 48 a Premiilor American Music s-a desfășurat în ziua de 22 noiembrie 2020, tot la Teatrul Microsoft din Los Angeles. Actrița americană Taraji P. Henson a fost prezentatoarea principală, iar pe scenă au interpretat Megan Thee Stallion, Dua Lipa, Lewis Capaldi și Billie Eilish, printre alții. Categoria Artistul anului a fost cucerită de Taylor Swift, iar cel mai bun debut a fost trecut în dreptul compozitoarei și interpretei de muzică rap Doja Cat.
Prima ediție a Premiilor American Music datează din anul 1974, conform theamas.com. Până în 2022, a avut o frecvență anuală. Evenimentul a fost înființat și produs de Dick Clark Productions, o companie multinațională de televiziune fondată de Dick Clark (Richard Wagstaff Clark), celebru prezentator american de radio și TV. Sunt evidențiate cele mai bune realizări ale industriei muzicale internaționale din anul precedent. Scopul evenimentul a fost de a concura cu gala Premiilor Grammy.
Nominalizările sunt făcute pe baza rezultatelor comerciale realizate de interpreți, urmărindu-se criterii precum volumul vânzărilor și timpul însumat al difuzării pe canalele de media. Câștigătorii sunt votați de public, pe baza sondajelor ce pot fi accesate pe site-ul theamas.com. În prezent, sunt acordate premii la 36 de categorii.
Cele mai multe trofee American Music, în număr de 40, sunt deținute de cântăreața și compozitoarea americană Taylor Swift. Pe locul doi se situează Michael Jackson, cu 26 de reușite. Whitney Houston se află pe locul al treilea, cu 22 de premii obținute. Taylor Swift domină categoria de Artistul anului, cu 7 premii.
Premiul Icon, care evidențiază cele mai influente personalități muzicale din lume, a fost introdus în 2013, an în care i-a fost înmânat artistei Rihanna.
În anul 2000, Artistul deceniului a fost considerat Garth Brooks, iar la ediția din 2019, această titulatură i-a revenit lui Taylor Swift. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n
Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)
La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform
CITATUL ZILEI
'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai
Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la Operațiunea de la Dunkerque din Al Doilea Război Mondial (26 mai - 4 iunie 1940)
Operațiunea de la Dunkerque, un moment deosebit de important în cel de-Al Doilea Război Mondial privind efortul aliat în derularea conflictului, a început la 26 mai 1940 și a implicat evacuarea a 338.000 de soldați ai Forței Expediționare Britanice și ai altor forțe ale Aliaților, care se aflau în acest oraș din nordul Franței, în apropierea gra
Nicușor Dan depune jurământul de președinte în plenul comun al Parlamentului (fișă biografică)
Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai 2025. *** Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lotul Național de Matematică, câștigând Medalia
PERSONALITATEA ZILEI: Solista și compozitoarea Lauryn Hill
Cântăreața și compozitoarea Lauryn Hill a debutat pe scena muzicii ca parte a trioului hip-hop Fugees, înainte de a-și lansa cariera solo cu albumul premiat cu Grammy, 'The Miseducation of Lauryn Hill' (1998). Lauryn Noelle Hill s-a născut în East Orange, New Jersey, pe 26 mai 1975. Familia s-a mutat mai întâi la New York,
A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER (26 mai)
În ziua de 26 mai 2025, are loc Gala de decernare a Premiilor UNITER, ajunsă la ediția cu numărul 33. Evenimentul este găzduit de Sala 'Amza Pellea' a Teatrului Național 'Marin Sorescu' din Craiova, pentru a marca, astfel, cei 175 de ani de existență împliniți de teatrul craiovean, arată uniter.ro
Depunerea jurământului de către noul Președinte al României (procedură)
Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai, ora 12:00. La ședința solemnă a camerelor reunite ale parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii guvernului și ai CC
CITATUL ZILEI
'Atât în neliniștea dureroasă cât și în dorința fericită, iubirea este cerința unui tot. Ea nu se naște și nu rezistă decât dacă o parte rămâne de cucerit. Nu iubim decât ceea ce nu posedăm în întregime.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: