logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)

Image

Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil.

Popular dincolo de granițele Marii Britanii, Jamie Oliver a desfășurat campanii pentru o alimentație sănătoasă destinate publicului larg.

Sursa foto: www.imdb.com


Jamie Oliver s-a născut la 27 mai 1975, în localitatea Clavering, Essex. Încă din copilărie, Jamie Oliver s-a familiarizat cu tehnicile și ustensilele folosite în bucătărie, tatăl său deținând un restaurant-pub numit 'The Cricketers'. A demonstrat nu numai un talent culinar precoce, dar și o pasiune pentru a-i inspira pe ceilalți să mănânce alimente proaspete, gustoase și integre, notează bbc.com.

Primul său loc de muncă în calitate de bucătar a fost într-un restaurant cu specific italian, unde l-a avut ca mentor pe Gennaro Contaldo, un bucătar-șef renumit, conform imdb.com. În timp ce lucra la River Cafe din Londra, ca bucătar-șef adjunct, a fost remarcat de BBC.

Sursa foto: www.imdb.com


Seria Naked Chef a debutat în 1999. De atunci, a construit un imperiu media la nivel mondial de emisiuni, cărți, accesorii de gătit și reviste, toate bazate pe o formulă de hrană simplă, nepretențioasă, care invită pe toată lumea să-și găsească ceva de făcut în bucătărie.

În 2003, a fost distins cu titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic. În 2005, a inițiat campania 'Feed Me Better' ('Hrănește-mă mai bine'), pentru încurajarea alimentației sănătoase în rândul elevilor din Marea Britanie. Activitatea dedicată pregătirii mâncărurilor proaspete și a hranei nutritive a continuat cu seria de emisiuni 'Jamie's Ministry of Food'. A urmat 'Jamie Oliver's Food Revolution' (2010-2011), emisiune de călătorii pentru promovarea hranei sănătoase.

Sursa foto: www.imdb.com


Odată cu primirea premiului TED, în 2010, Jamie Oliver a stabilit viziunea pentru campania globală Jamie's Food Revolution de educare a copiilor și de inspirare a familiilor să se întoarcă la gătit. În același timp, Oliver a continuat să promoveze schimbarea politicilor precum reducerea zahărului și etichetarea alimentelor cu informații mai clare.

În 2008, a deschis restaurantul 'Jamie's Italian', în Oxford, care s-a dovedit a fi un succes și a devenit mai târziu un lanț de restaurante. Compania 'Jamie's Italian' s-a extins prin francize la nivel global. Modelul lui de afaceri s-a bazat pe aceeași abordare generoasă ca și gătitul. Fundația Jamie Oliver Food a pregătit tineri bucătari din medii defavorizate pentru a lucra în restaurante și a derulat programe de grădinărit pentru a învăța copiii de unde provine hrana.

În 2013, a fost inclus în Culinary Hall of Fame.

Jamie Oliver a călătorit pe tot globul ca să descopere secretele culinare ale centenarilor, revenind după peripluri în Costa Rica, Japonia sau Grecia cu cele mai cele mai bune 14 alimente pentru corpul uman, care ar permite consumatorilor să fie longevivi, relata presa internațională în toamna anului 2015. Recomanda consumul unor porții mai mici de carne, creșterea consumului de apă și un mic dejun copios. 'Când am călătorit în lume, am întâlnit oameni cu o viață lungă și productivă. Toți mâncau un mic dejun consistent', afirma Jamie Oliver, oferind lista completă a celor 14 alimente: ouă, lapte de capră (feta), pește, cartofi dulci, legume și zarzavaturi, tofu, fasole neagră, nuci, fructe proaspete, alge, orez sălbatic, usturoi, creveți și ardei.

Sursa foto: www.imdb.com


Anul 2019 a însemnat pentru Oliver un colaps în afacerile sale. Toate cele 22 de restaurante italiene din Marea Britanie s-au închis și alte lanțuri au intrat în insolvență, unul dintre motive fiind Brexitul.

Totuși, cartea lansată în 2019, ''Veg: Easy & Delicious Meals'' a ajuns în topul vânzărilor la sfârșitul anului, potrivit BBC.

În 2022, Jamie și-a lansat în Marea Britanie 'ONE: Simple One-Pan Wonders', volum tradus și în limba română în 2023 de editura Curtea Veche Publishing.

Sursa foto: www.imdb.com


Între cărțile sale, se mai numără: ''La masă cu Jamie'' (2004), ''Jamie gătește în Italia'' (2005), ''Să gătim cu Jamie. Cum să devii un bucătar mai bun'' (2006), ''Acasă la Jamie. Gătește-ți o viață frumoasă'' (2007), ''Jamie, ministrul hranei sănătoase. Oricine poate învăța să gătească în 24 de ore'' (2008), ''Gătește în 30 de minute cu Jamie'' (2010), ''Gătește în 15 minute cu Jamie'' (2012), ''Economisește cu Jamie'' (2013), ''Super Food în fiecare zi'' (2015), ''Super food pentru toată familia'' (2016), ''Rețetele de Crăciun ale lui Jamie Oliver'' (2016), ''5 ingrediente. Mese rapide & ușoare'' (2017), ''Together: Memorable Meals Made Easy (2021), 'Simply Jamie: Fast & Simple Food' (2024).

De-a lungul unei cariere de 24 de ani ca prezentator de televiziune și autor de cărți de bucate, a vândut peste 48 de milioane de exemplare în lumea întreagă și a atins o audiență globală estimată la 67 de milioane de telespectatori în 182 de teritorii, potrivit biografiei publicate pe www.curteaveche.ro/.

Prin organizația sa, Jamie și-a stabilit un obiectiv ambițios: să înjumătățească nivelul obezității infantile din Regatul Unit al Marii Britanii până în 2030. Credința lui că businessul poate constitui o forță a binelui care să atragă schimbări pozitive în societate s-a concretizat în dobândirea certificării B-Corp de către Jamie Oliver Group în iulie 2020.

În 2022, aplicația JUM, după numele său de alint din copilărie, s-a lansat în Regatul Unit.

Portofoliul lui Jamie Oliver cuprinde în prezent 60 de restaurante de succes în 22 de țări din întreaga lume, potrivit sursei citate anterior, iar gama sa de produse culinare și de bucătărie este în continuă creștere, cuprinzând de la ustensile de bucătărie până la produse comestibile, inclusiv ierburi și condimente, paste, sosuri și multe altele. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.yeschef.me

Afisari: 385

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 03-06-2025 18:02

Compozitorul Eugen Doga a încetat din viață (fișă biografică)

Compozitorul și academicianul Eugen Doga a încetat din viață pe 3 iunie 2025, la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, printr-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebo

Documentare 03-06-2025 17:31

Accidente rutiere grave produse în România (cronologie 2020-2025)

Un copil de 10 ani a murit în accidentul produs la 3 iunie 2025, pe autostrada A1, iar alte patru persoane au fost rănite, a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). &#

Documentare 03-06-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista americană Suzi Quatro

Cântăreață, compozitoare și actriță, Susan Kay Quatro, cunoscută sub numele de scenă Suzi Quatro, s-a născut la 3 iunie 1950, în Detroit, Michigan, SUA, potrivit www.suziquatro.com. La vârsta de 6 ani, s-a hotărât să urmeze o carieră muzicală, după ce a urmărit, la televizor, un co

Documentare 03-06-2025 09:30

Paris Cyber Summit (3-4 iunie)

La 3-4 iunie 2025, se desfășoară, în Capitala Franței, în clădirea Maison de la Chimie, evenimentul dedicat securității cibernetice, care aduce laolaltă cele mai importante companii mondiale din acest domeniu, reprezentanți ai sectorului guvernamental și ai asociațiilor civile implicate pentru a discuta cele mai noi teme care privesc acest sector de activitate de

Documentare 03-06-2025 09:00

Jazzdor Festival (Berlin, 3-6 iunie)

A 17-a ediție a Jazzdor Festival se desfășoară între 3 și 6 iunie, la Berlin. Proiectul Jazzdor încurajează muzicienii de pe scenele regionale, naționale și internaționale să interacționeze, oferind publicului oportunități unice de a descoperi o muzică nouă. Totodată, festivalul scoate în evidență singularitatea jazzului, în special de

Documentare 03-06-2025 09:00

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Concordie (3-4 iunie)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Concordie din 2025 se va întruni, în zilele de 3 și 4 iunie, la Oviedo. Acesta este cel de-al șaselea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la cea de-a 45-a ediție. În total, 32 de nominalizări

Documentare 03-06-2025 08:00

3 iunie - Ziua mondială a bicicletei (ONU)

La 3 iunie 2025, este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua mondială a bicicletei, conform prevederilor Rezoluției A/RES/72/272, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 12 aprilie 2018, potrivit https://www.un.org/. În urma adoptării rezoluției este recunoscut rolul unic și versatil a

Documentare 03-06-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Copilăria este somnul rațiunii.' - Rousseau, 'Emile sau despre educație' (sursa: 'Cugetări franceze', Colecția Cogito, București, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 03-06-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 3 iunie

Ortodoxe Sf. Mc. Luchilian, Ipatie și Paula fecioara Greco-catolice Sf. m. Lucilian și Paula cu fiii lor Romano-catolice Ss. Carol Lwanga și îns., m. Sfântul Mucenic Luchilian este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua d

Documentare 03-06-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 iunie

Este a 154-a zi a anului 2025. Au mai rămas 211 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 33 m și apune la 20 h 55 m. Luna răsare la 13 h 15 m și apune la 01 h 53 m. Luna la Primul Pătrar 06 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 02-06-2025 08:30

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2024 (2 iunie)

La data de 2 iunie 2025, are loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2024, găzduită de Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, conform site-ului uniuneascriitorilor.ro. Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi, Ioan T. Morar, Liviu Franga și Florin Bican se num

Documentare 02-06-2025 08:00

2 iunie - Ziua Națională pentru Adopție

În fiecare an, la data de 2 iunie, este sărbătorită Ziua Națională pentru Adopție, instituită prin Legea nr. 21/2014. Un număr de 1.389 de copii au fost adoptați în 2023 (sentințe definitive), din care 1.377 de copii au fost adoptați conform procedurii adopției naționale și 12 copii au fost adoptați conform procedurii adopției internaționale. Totod

Documentare 02-06-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Copilăria este inima tuturor vârstelor.' - Lucian Blaga, 'Elanul insulei - aforisme și însemnări' (sursa: 'Omul și conviețuirea socială: Cugetări și reflecții', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 02-06-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 iunie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români. Sf. aep. Nichifor al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Marcelin și Petru, m. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel

Documentare 02-06-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 iunie

Este a 153-a zi a anului 2025. Au mai rămas 212 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 34 m și apune la 20 h 54 m. Luna răsare la 12 h 08 m și apune la 01 h 33 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)