Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție.
În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 naționalități diferite, sunt în cursă pentru acest premiu. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes.
Conform Regulamentului Fundației, Premiile Prințesa de Asturia au ca scop recompensarea 'activității științifice, tehnice, culturale, sociale și umanitare desfășurate la nivel internațional de către persoane fizice, instituții sau grupuri de persoane fizice'. În conformitate cu aceste principii, Premiul Prințesa de Asturia pentru Sport va fi acordat 'profesioniștilor care au devenit un exemplu pentru beneficiile pe care practicarea sportului le poate aduce oamenilor, prin promovarea, încurajarea și dezvoltarea sportului și prin sentimentul de solidaritate și angajament', notează www.fpa.es/.
Fiecare Premiu Prințesa de Asturia cuprinde o sculptură Joan Miro, o diplomă, o insignă și o recompensă în valoare de 50.000 de euro.
În prima zi a reuniunii, pe 27 mai, se va face o fotografie de familie a membrilor juriului în Salon Regenta, urmată de o întâlnire cu presa, imediat înainte de constituirea oficială și începerea deliberărilor. Fiecare juriu va avea un președinte și un secretar interimar. Ambii vor fi numiți de Fundația Prințesa de Asturia și vor avea drept de vot.
Decizia juriului va fi anunțată miercuri, 28 mai, la ora 12:00 (GMT+2:00), în Salon Regenta, după care membrii juriului vor fi disponibili pentru interviuri.
În 2024, laureatul Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport a fost Carolina Marin, campioană olimpică la badminton - prima și singura jucătoare non-asiatică care a câștigat acest titlu. Triplă campioană mondială, de șapte ori campioană europeană (ultima dată în 2024) și prima europeană care a obținut două titluri mondiale consecutive (2014 și 2015), după ce a câștigat Cupa Mondială din 2018, Carolina Marin este cea mai importantă jucătoare din istoria badmintonului în Spania și una dintre cele mai bune din lume.
***
Fundația Prințesa de Asturia este o instituție privată non-profit ale cărei obiective esențiale sunt contribuția la promovarea acelor valori științifice, culturale și umaniste care fac parte din patrimoniul universal al umanității și consolidarea legăturilor existente dintre Principatul Asturia (o comunitate autonomă în cadrul Regatului Spaniol, fostul Regat al Asturiilor din Evul Mediu, situat pe coasta nordică) și titlul deținut în mod tradițional de moștenitorii Coroanei Spaniei.
Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea a fost președinte onorific al Fundației de la crearea acesteia, în 1980, până la proclamarea sa ca Rege al Spaniei, la 19 iunie 2014, în urma căreia Alteța Sa Regală Leonor de Borbon y Ortiz, Prințesa de Asturia, a devenit președinte onorific al acestei instituții care acordă anual Premiile Prințesa de Asturia.
Distincțiile sunt acordate în opt categorii: Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai 2025), Literatură (13-14 mai 2025), Științe Sociale (20-21 mai 2025), Arte (23 mai 2025), Sport (27-28 mai 2025), Concordie (3-4 iunie 2025), Cercetare Tehnică și Științifică (11-12 iunie 2025), Cooperare Internațională (17-18 iunie 2025).
Laureații din acest an ai premiilor acordate până în prezent sunt: filosoful sud-coreean Byung-Chul Han (Comunicare și Științe Umaniste), autorul spaniol Eduardo Mendoza (Literatură), sociologul și demograful american Douglas Massey (Științe sociale), fotografa mexicană Graciela Iturbide (Arte).
Premiile sunt înmânate în cadrul unei ceremonii oficiale care are loc în fiecare toamnă la Teatrul Campoamor din Oviedo. Ceremonia de decernare a premiilor este considerată unul dintre cele mai importante evenimente culturale din calendarul internațional. La evenimentul din 2024, a participat ca laureată scriitoarea Ana Blandiana, distinsă cu premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură.
De-a lungul istoriei lor, premiile au primit mai multe recunoașteri la nivel mondial, cum ar fi declarația UNESCO din 2004, care atestă contribuția lor extraordinară la patrimoniul cultural al umanității.
La sfârșitul perioadei de depunere a candidaturilor din acest an, pe 6 martie, birourile Fundației primiseră 354 de candidaturi din 60 de țări, conform www.fpa.es. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.fpa.es
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform
Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)
La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform
CITATUL ZILEI
'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai
Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (27 mai)
La data de 27 mai 2025 are loc ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (American Music Awards - AMA). Ceremonia de decernare este găzduită de complexul Fontainebleau din Las Vegas. În premieră, evenimentul este transmis în direct de CBS și de platforma de streaming a Paramount+, notează theamas.com. Pentru a doua oară, după
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la Operațiunea de la Dunkerque din Al Doilea Război Mondial (26 mai - 4 iunie 1940)
Operațiunea de la Dunkerque, un moment deosebit de important în cel de-Al Doilea Război Mondial privind efortul aliat în derularea conflictului, a început la 26 mai 1940 și a implicat evacuarea a 338.000 de soldați ai Forței Expediționare Britanice și ai altor forțe ale Aliaților, care se aflau în acest oraș din nordul Franței, în apropierea gra
Nicușor Dan depune jurământul de președinte în plenul comun al Parlamentului (fișă biografică)
Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai 2025. *** Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lotul Național de Matematică, câștigând Medalia
PERSONALITATEA ZILEI: Solista și compozitoarea Lauryn Hill
Cântăreața și compozitoarea Lauryn Hill a debutat pe scena muzicii ca parte a trioului hip-hop Fugees, înainte de a-și lansa cariera solo cu albumul premiat cu Grammy, 'The Miseducation of Lauryn Hill' (1998). Lauryn Noelle Hill s-a născut în East Orange, New Jersey, pe 26 mai 1975. Familia s-a mutat mai întâi la New York,
A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER (26 mai)
În ziua de 26 mai 2025, are loc Gala de decernare a Premiilor UNITER, ajunsă la ediția cu numărul 33. Evenimentul este găzduit de Sala 'Amza Pellea' a Teatrului Național 'Marin Sorescu' din Craiova, pentru a marca, astfel, cei 175 de ani de existență împliniți de teatrul craiovean, arată uniter.ro
Depunerea jurământului de către noul Președinte al României (procedură)
Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, într-o ședință solemnă, la 26 mai, ora 12:00. La ședința solemnă a camerelor reunite ale parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii guvernului și ai CC
CITATUL ZILEI
'Atât în neliniștea dureroasă cât și în dorința fericită, iubirea este cerința unui tot. Ea nu se naște și nu rezistă decât dacă o parte rămâne de cucerit. Nu iubim decât ceea ce nu posedăm în întregime.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: