logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Imagine din galeria Agerpres

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) pentru înmormântare, după cum a scris pontiful argentinian în testamentul său.

Miercuri, 23 aprilie, Sicriul Papei Francisc va fi mutat de la capela Santa Marta la Bazilica Sfântul Petru, la ora 9:00 (7:00 GMT). Procesul va fi precedat de un moment de rugăciune prezidat de camarleng, cardinalul Kevin Joseph Farrell. Procesiunea va trece prin Piazza Santa Marta și Piazza dei Protomartiri Romani, iar de la Arco delle Campane va merge în Piața Sfântul Petru și va intra în Bazilica Vaticanului prin ușa centrală. Nu s-a stabilit încă pentru cât timp va fi expus trupul lui Francisc, care a adus unele modificări regulilor pentru funeraliile pontifilor, după cum se arată în noua ediție a 'Ordo Exsequiarum Romani Pontificis'.

***

Rituri liturgice speciale sunt folosite pentru Înmormântarea Papală, pentru Conclav și pentru Inaugurarea Pontificatului. (sursa: https://gcatholic.org)

În 2024, Vaticanul a publicat o nouă ediție a ritualurilor funerare pentru Suveranul Pontif.

Oficiul pentru celebrările liturgice ale Suveranului Pontif a editat redactarea și publicarea celei de-a doua ediții tipice a cărții liturgice 'Ordo Exsequiarum Romani Pontificis', aprobată la 29 aprilie 2024 de papa Francisc. (sursa: https://www.vaticannews.va)

Cartea liturgică este prezentată ca o nouă ediție a precedentei 'editio typica' 'Ordo Exsequiarum Romani Pontificis' aprobată în 1998 de papa Ioan Paul al II-lea și publicată în 2000, utilizată la funeraliile acestuia în 2005 și, cu unele adaptări, la funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea în 2023.

Printre noutățile introduse se numără constatarea decesului care nu se mai face în camera defunctului, ci în capelă, depunerea imediată în interiorul sicriului, expunerea la venerația credincioșilor a trupului Papei așezat deja în sicriul deschis și eliminarea celor trei sicrie tradiționale din chiparos, plumb și stejar.

Cele trei 'stațiuni' clasice au fost păstrate: cea din casa defunctului, cea din Bazilica vaticană și cea de la locul înmormântării.

Prima stațiune 'în casa defunctului' prevede noutățile legate de constatarea decesului în capela sa privată, în locul camerei sale, și de depunerea trupului neînsuflețit în unicul sicriu de lemn, înainte de a fi transferat la bazilică. A fost eliminată prima transferare la Palatul Apostolic.

A doua stațiune în 'Bazilica vaticană' ia în considerare o singură transferare în bazilica Sfântul Petru, închiderea sicriului și Liturghia înmormântării.

În bazilica Vaticanului, trupul neînsuflețit al papei este expus direct în sicriu și 'nu mai este pus pe catafalc'. De asemenea, în conformitate cu 'Ceremoniale Episcoporum' pentru funeraliile episcopului diecezan, cârja pastorală a papei nu va fi pusă lângă sicriu în timpul acestei expuneri.

Ultima stațiune, cea de-a treia include transportarea sicriului la mormânt și înhumarea.

'Această stațiune', explică Ravelli (arhiepiscopul Diego Ravelli, maestru al celebrărilor liturgice pontificale - n.r.), 'a suferit o simplificare semnificativă datorită eliminării depunerii și închiderii sicriului de chiparos într-un al doilea sicriu de plumb și apoi într-un al treilea de stejar sau alt lemn'. (www.vaticannews.va)

Un alt element nou constă în introducerea indicațiilor necesare pentru o eventuală înmormântare în alt loc decât Bazilica vaticană.

În cazul papei Francisc, acesta a declarat intr-un interviu în 2023 că vrea să fie înmormântat în bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma și că locul de veci este deja pregătit.

'Vreau să fiu înmormântat în bazilica Sfânta Maria cea Mare. Locul este deja pregătit', a spus fără ezitare papa Francisc în interviu. 'Este marea mea devoțiune', a spus papa Francisc. 'Înainte, când veneam, mergeam acolo de fiecare dată, duminică dimineața, când eram la Roma și zăboveam o vreme acolo. Este o legătură foarte mare'.

Ultimul capitol al cărții liturgice este dedicat dispozițiilor pentru 'novendiale', Liturghii pentru odihna veșnică a papei decedat, celebrate timp de nouă zile consecutive începând cu Liturghia de înmormântare. În ritual sunt incluse patru formulare de rugăciune, la alegere (nu trei, cum era în ediția precedentă), fiind preluate formularele oferite de Missale Romanum pentru un papă decedat și cel pentru un episcop diecezan decedat. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 22-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie

Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)