JO 2020: Jocurile Olimpice de vară din anul 1956 (Melbourne)

Olimpiada de vară din 1956, cunoscută oficial sub denumirea de Jocurile celei de-a XVI-a Olimpiade, a fost găzduită de Melbourne, Australia, în perioada 22 noiembrie - 8 decembrie. A fost prima ediţie a Jocurilor Olimpice care s-a desfăşurat în emisfera sudică.
Melbourne a fost ales la 28 aprilie 1949 drept oraş gazdă al competiţiei olimpice în defavoarea Buenos Aires, Ciudad de Mexico, Montreal şi a altor şase oraşe americane.
Decizia în privinţa alegerii gazdei ediţiei din 1956 a fost îngreunată, printre altele, de faptul că în intervalul de timp stabilit pentru desfăşurarea competiţiei, în regiunile nordice era deja iarnă, perioada în care sportivii de acolo se odihnesc în urma încheierii sezonului.
O altă dificultate a fost reprezentată de legea prohibitivă privind aducerea cailor pe pământul de la antipozi. Acest fapt a determinat organizatorii să mute competiţiile de echitaţie la Stockholm, în Suedia. Astfel, ediţia din 1956 a reprezentat o premieră, fiind prima Olimpiadă desfăşurată pe două continente. Întrecerile în care s-au folosit cabaline s-au desfăşurat în iunie, cu aproape şase luni mai devreme faţă de restul competiţiilor acestei ediţii a Jocurilor Olimpice.
Organizatorii de la Melbourne s-au confruntat de asemenea, cu alte dificultăţi privind gestionarea ediţiei. Criza Suezului a determinat Egiptul, Irakul şi Libanul să nu participe la olimpiadă. La rândul lor, Ţările de Jos, Spania şi Elveţia au refuzat invitaţiile, în semn de protest faţă de invazia Ungariei de către forţele URSS. Cu două săptămâni înainte de deschiderea olimpiadei, Republica Populară Chineză a decis să se retragă, pentru că se permisese Taiwanului să concureze.
Cu toate acestea, numărul ţărilor participante a fost de 67, cu doar două mai puţine faţă de ediţia din 1952. Au participat 3.342 de sportivi, dintre care 384 au fost femei. În programul olimpic au fost incluse 18 sporturi şi 151 de probe, dintre care 125 masculine şi 26 feminine, conform lucrării "România la Jocurile Olimpice" (Ed. Sport-Turism, 1986).
Delegaţia României a numărat 52 de sportivi, dintre care 12 femei, care au concurat la 10 sporturi.
Printre ţările debutante s-au numărat Etiopia, Uganda şi Malaezia. A fost introdusă floreta electrică, iar în cadrul ceremoniei de deschidere a fost intonat un nou imn olimpic, al compozitorului polonez Michel Spisak.
Comitetul Olimpic Internaţional a cerut celor două Germanii, RFG şi RDG, să participe cu o echipă comună, fapt care se va mai repeta la următoarele două ediţii.
Eroina ediţiei a fost gimnasta Agnes Keleti, din Ungaria, care a câştigat patru medalii de aur şi două de argint, notează cosr.ro. În 1956, gimnasta împlinise 35 de ani.
Alergătoarea australiană Betty Cuthbert a devenit "Fata de aur", după ce a câştigat de trei ori medalia de aur. Un alt australian, Murray Rose, a obţinut trei medalii la probele de înot. Înotătoarea Dawn Frazer, tot din Australia, a cucerit primele sale trei titluri olimpice.
Sprinterul american Bobby Morrow a fost medaliat cu aur la probele de 100 m, 200 m şi 4x100 m ştafetă.
Alergătorul sovietic Vladimir Kuţ a câştigat cursele de 5.000 şi 10.000 de metri, ambele cu un nou record olimpic. În total, atletul din Uniunea Sovietică a cucerit la această ediţie trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz.
Francezul Alain Mimoun a cucerit aurul la maraton.
Pugilistul maghiar Laszlo Papp a devenit primul boxer din istorie care a cucerit, în total, trei titluri olimpice.
Marele gimnast sovietic Victor Ciucarin şi-a adăugat în palmares trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz.
Tensiunile dintre sportivii unguri şi cei sovietici au culminat în meciul de polo, care a fost întrerupt înainte de fluierul de final, la scorul de 4-0 pentru Ungaria.
Echipa americană de baschet a dominat autoritar, reuşind să înscrie, în fiecare meci, de două ori mai multe puncte decât adversarii. Echipa Indiei la hochei pe iarbă a cucerit aurul olimpic pentru a şasea oară consecutiv.
La iniţiativa lui John Ian Wing, australian născut în China, atleţii de diferite naţionalităţi au defilat împreună la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, fără a fi grupaţi pe ţări, ca simbol al unităţii mondiale.
Au fost înmânate 494 de medalii, dintre care 159 de aur. Un număr de 44 de ţări au obţinut puncte, 38 de ţări au obţinut medalii şi 25 de state au obţinut cel puţin o medalie de aur, potrivit lucrării "România la Jocurile Olimpice".
Clasamentul pe naţiuni în cadrul Olimpiadei de Vară din 1956 a arătat astfel: pe primul loc URSS, cu 37 medalii de aur, 29 de argint şi 32 de bronz, apoi SUA, cu 32 de aur, 25 de argint şi 17 medalii de bronz, urmate de Australia, cu 13 medalii de aur, 8 de argint şi 14 de bronz.
România a reuşit să obţină 5 medalii de aur, 3 de argint şi 5 de bronz. S-a clasat pe locul 12 în clasamentul general pe medalii şi pe locul 9 în cel pe medalii de aur. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: olympics.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)