logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată până în 2030. Cu acest prilej, toți locuitorii planetei Pământ sunt încurajați să ia măsuri: să educe, să promoveze cauza și să se mobilizeze, potrivit https://www.earthday.org/.

În 2025, când Ziua Planetei Pământ aniversează 55 de ani de la prima ediție, sunt așteptate să susțină evenimentul 192 de țări și peste un miliard de oameni de pe tot globul. Acest lucru demonstrează modul în care mișcarea Ziua Pământului rămâne la fel de dedicată astăzi, cum era în 1970, pentru a-i aduce pe toți împreună pentru un viitor mai bun. Puterea oamenilor simpli a fost întotdeauna în centrul Zilei Pământului și este catalizatorul pentru schimbarea paradigmei, deoarece atunci când indivizii se unesc cu un scop comun, pot depăși chiar și cele mai înrădăcinate sisteme și industrii. Pe măsură ce se apropie o nouă etapă, se sărbătorește o realitate transformatoare: oamenii se află în posesia soluțiilor de care este nevoie pentru a crea energie curată, ieftină și nelimitată pentru întreaga planetă prin surse regenerabile de energie solară, eoliană și alte tehnologii. De Ziua Pământului 2025, toți oamenii sunt invitați să se angajeze în valorificarea energiei regenerabile pentru a construi un viitor sănătos, durabil, echitabil și prosper pentru toți.

Până în 2035, nevoile de energie din țări precum SUA pot fi satisfăcute prin surse regenerabile, 365 de zile pe an, motiv pentru care mișcarea EARTHDAY.ORG cere ca generarea de energie regenerabilă, la nivel global, să fie triplată până în 2030. Energia regenerabilă este o forță unificatoare puternică, care reunește diverse țări, regiuni, state și comunități ce sunt adesea la poluri opuse, din punct de vedere politic și economic. Energia curată transcende granițele ideologice, arătând atractivitatea sa universală la prețuri accesibile.

Potrivit site-ului https://www.earthday.org/, în 2023, SUA au produs mai multă energie solară ca oricând, fruntașe fiind statele California, Texas, Florida, Carolina de Nord, Nevada și Arizona. A fost produsă cea mai ieftină energie electrică din istorie. Statul Texas, asociat îndelung cu producția de petrol, conduce astăzi în generarea de energie eoliană. De asemenea, SUA și-au folosit capacitatea de foraj existentă pentru a deveni cel mai mare producător mondial de energie geotermală avansată. De-a lungul Statelor Unite, capacitatea solară a crescut de peste zece ori în ultimul deceniu și este gata să devină a doua cea mai mare sursă de capacitate de generare a SUA în următorii ani.

China, la rândul său, este, în prezent, lider mondial atât în sectorul eolian, cât și în cel solar, cu o capacitate de construcție de două ori mai mare decât restul lumii (2024). Uruguay și-a transformat sectorul energetic, trecând de la a fi dependent de importurile de petrol la producerea a 98% din electricitate din surse regenerabile. India și-a stabilit obiective ambițioase pentru energia regenerabilă, urmărind să atingă 50% din necesarul de energie din surse regenerabile până în 2030. Kenya este lider în Africa, energia geotermală reprezentând aproape jumătate din generarea de electricitate. Energia geotermală poate fi benefică pentru rețeaua electrică, deoarece exercită mai puțină presiune asupra acesteia și poate ajuta la atenuarea întreruperilor de curent. O treime din toate casele din Australia folosesc energie solară. În Brazilia, hidroelectricitatea a reprezentat aproape 68% din totalul său de energie electrică în 2023. Italia este la 23% și este în creștere, Țările de Jos la 16%. În Danemarca, peste 50% din energia electrică a țării este produsă din turbine eoliene (și a furnizat deja 100% din puterea sa într-o perioadă de 24 de ore), iar până în 2026, energia eoliană va alimenta 30% din Spania, 17% din Țările de Jos și 23% din necesarul de electricitate al Germaniei.

3,8 miliarde de oameni nu ating minimul de energie modernă (MEM), prin urmare consumul de energie electrică pe cap de locuitor este sub 1.000 de kilowați-oră (kWh), care este pragul pentru atenuarea sărăciei. Energia regenerabilă poate transforma această situație, îmbunătățind standardele de viață și ale stării de sănătate: diminuarea poluării aerului poate reduce semnificativ bolile respiratorii și cardiovasculare, inclusiv astmul, bronșita, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale (sursa: Organizația Mondială a Sănătății - OMS); sănătatea femeilor este afectată în special de poluarea aerului și a apei - cancerul de sân, bolile ovariene și riscurile pentru sănătatea maternă au fost toate asociate cu aceasta; scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră ajută la atenuarea riscurilor pentru sănătate asociate cu schimbările climatice, cum ar fi valurile de căldură, inundațiile și răspândirea bolilor infecțioase (sursa: Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice - IPCC); sănătatea mintală îmbunătățită prin reducerea stresului și anxietății asociate cu poluarea, schimbările climatice, poluarea fonică și dezastrele de mediu (sursa: Centers for Disease Control and Prevention - CDC); scăderea poluării apei și îmbunătățirea calității apei scade riscul de boli transmise prin apă (sursa: U.S. Environmental Protection Agency - EPA); costuri reduse de îngrijire a sănătății datorită reducerii bolilor legate de poluare, mai puțină presiune asupra sistemelor de sănătate și cheltuieli medicale reduse (sursa - Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică).

Ziua Planetei Pământ a fost inițiată în 1969, de senatorul american Gaylord Nelson și celebrată, inițial, doar pe teritoriul SUA. În 1970, la prima marcare, Ziua Pământului a mobilizat 20 de milioane de americani, care își arătau susținerea pentru creșterea protecției asupra planetei noastre. În 1990, Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes, reunind 200 de milioane de oameni din 141 de țări și aducând problemele de mediu pe scena mondială. Evenimentul a dat un impuls uriaș eforturilor de reciclare la nivel mondial și a ajutat la deschiderea drumului pentru Summitul Pământului al Națiunilor Unite din 1992, de la Rio de Janeiro. De-a lungul deceniilor, inițiativa a adus sute de milioane de oameni în mișcarea ecologistă, creând oportunități de angajament civic și voluntariat. Ziua Planetei Pământ a implicat în 2020 peste 1 miliard de oameni, devenind importantă și decisivă pentru acțiuni transformatoare pentru planeta noastră, potrivit https://www.earthday.org/.

În 2009, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat data de 22 aprilie - Ziua Internațională a Mamei-Pământ, prin Rezoluția 63/278. Ziua recunoaște Pământul și ecosistemele sale drept locuința comună a umanității și nevoia de a o proteja pentru a îmbunătăți mijloacele de trai ale oamenilor, a contracara schimbările climatice și a opri prăbușirea biodiversității. Schimbările climatice, intervențiile omului asupra naturii precum și infracțiunile care perturbă biodiversitatea, cum ar fi defrișarea, schimbarea utilizării terenurilor, intensificarea agriculturii și producția de animale sau comerțul ilegal cu animale sălbatice în creștere, pot accelera viteza de distrugere a planetei.

Ziua Internațională a Mamei-Pământ îndeamnă în mod clar la acțiune - o nevoie de a trece la o economie mai durabilă, care funcționează atât pentru oameni, cât și pentru planetă. Protejarea planetei este responsabilitatea tuturor, notează https://www.unep.org/. AGERPRES / (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Andreea-Gabriela Onogea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 797

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)