Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea.
***
Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San Pietro.
Vaticanul a invitat doar două delegații oficiale de stat - din Italia și Germania - la funeralii, dar unii șefi de stat și personalități publice au decis să participe în mod neoficial. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, premierul Ungariei, Viktor Orban, premierul Cehiei, Petr Fiala, și președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, au venit la Vatican pentru a asista la ceremonie, alături de membrii familiei regale europene, regina Sofia a Spaniei și regele Filip și regina Mathilde ai Belgiei.
În 5 ianuarie 2023, zeci de mii de persoane au fost prezente în Piața San Pietro la funeraliile papei Benedict al XVI-lea, primul papă care s-a retras din funcție în aproape 600 de ani. Peste 3.700 de preoți au concelebrat Liturghia. Cardinalii Joseph Zen, Daniel DiNardo, Timothy Dolan, Gianfranco Ravasi și Giuseppe Betori, toți cardinali creați de papa Benedict al XVI-lea, au fost așezați în primul rând. Vaticanul a precizat că au concelebrat 125 de Cardinali.
Ceremonia a început cu transportarea sicriului de lemn al papei emerit de la Bazilică în Piața San Pietro. Sfânta Liturghie funerară a fost simplă și solemnă, în conformitate cu dorința pontifului de origine germană. Corul Capelei Sixtine a cântat 'Salve Regina', 'In Paradisum' și alte imnuri. În spatele altarului a fost expusă o imagine a Învierii lui Hristos, pe Bazilica San Pietro.
Papa Francisc a prezidat funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea.
La finalul Liturghiei de înmormântare, papa Francisc s-a oprit în rugăciune și tăcere în fața sicriului, pe care l-a atins. Clopotele au bătut și mulțimea a aplaudat în timp ce sicriul papei emerit era purtat în Bazilica San Pietro până la locul de înmormântare, în cripta Bazilicii. Oamenii au fluturat steaguri și bannere, inclusiv unul pe care scria 'Santo Subito', cerând canonizarea imediată a lui Benedict.
Născut Joseph Aloisius Ratzinger, a fost ales ca Papă în aprilie 2005, luându-și numele de Benedict al XVI-lea, a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai papei Ioan Paul al II-lea, căruia i-a succedat în fruntea Bisericii Catolice. La 11 februarie 2013, papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, a uimit lumea cu un anunț în limba latină privind retragerea sa, devenind primul papă din ultimii 600 de ani care face acest lucru. A invocat vârsta sa înaintată și lipsa de putere ca fiind necorespunzătoare pentru exercitarea funcției sale.
* Trei milioane de persoane au venit la Roma pentru a participa la ritualurile funerare ale papei Ioan Paul al II-lea, un eveniment reflectat în mass-media de 6.000 operatori din acest domeniu, a anunțat Sfântul Scaun.
Liturghia a fost concelebrată de 157 Cardinali. Au fost prezenți 700 de arhiepiscopi și episcopi și 3.000 de prelați și preoți. Au participat 169 delegații străine, din care au făcut parte 10 monarhi, 59 președinți de stat, 3 moștenitori ai tronului, 17 șefi de guvern, 3 soții de președinți de stat, 8 vice-președinți de stat, 6 vice-prim miniștri, 4 președinți de parlament, 12 miniștri de externe, 13 alți miniștri guvernamentali, 24 ambasadori, și 10 președinți, directori generali și secretari generali ai unor organizații internaționale.
Au fost de asemenea prezente delegații din 23 Biserici Ortodoxe și Ortodoxe Orientale, 8 Biserici și comuniuni eclesiale din Vest, și 3 organizații creștine internaționale. Au mai participat câteva delegații și oficiali ai iudaismului, și 17 delegații ale religiilor necreștine și organizații pentru dialogul interreligios.
În ziua funeraliilor, 500.000 de credincioși se aflau în Piața Sfântul Petru și pe Via della Conciliazione și au putut să urmărească Liturghia funerară, în timp ce 600.000 au urmărit-o pe 29 de ecrane mari instalate în alte părți ale Romei. Un număr de 400 de persoane cu dizabilități au urmărit Liturghia din locuri rezervate în atriumul Bazilicii Sf. Petru.
Papa Ioan Paul al II-lea a avut unul dintre cele mai lungi pontificate din istoria Bisericii Catolice, care a durat aproape 27 de ani. A început în anul 1978 și s-a încheiat în 2 aprilie 2005, ziua morții sale. Cardinalii l-au ales Papă în Conclavul din 16 octombrie 1978, luându-și numele de Ioan Paul al II-lea. A fost înmormântat la 8 aprilie 2005, în cripta de sub Basilica San Pietro din Roma. Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Josef Wojtyla) a fost beatificat de papa emerit Benedict al XVI-lea, la 1 mai 2011. La 27 aprilie 2014, papa Ioan Paul al II-lea și papa Ioan al XXIII-lea au fost canonizați în urma unei ceremonii oficiate de papa Francisc. (surse: https://www.catholica.ro - preluare a Catholic News Agency; https://www.catholica.ro; https://lumea.catholica.ro) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)