logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Image

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale.

Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul războiului. Premierul britanic Winston Churchill a susținut un discurs la Fulton (Missouri), în SUA, la 5 iulie 1946, în care arăta public germenii stării de tensiune care urma să cuprindă Europa și să traseze o cortină peste continentul european, potrivit www.nato.int.

Ajutorul american prin Doctrina Truman (martie 1947) și prin Planul Marshall (iunie 1947) a reprezentat infuzia necesară pentru reconstruirea economică, politică și de securitate a Europei. Un număr de 16 state europene au adoptat Planul Marshall, până în septembrie 1947. Anumite state din centrul și estul Europei au respins această inițiativă, respectiv Bulgaria, Iugoslavia și România la 9 iulie 1947, Cehoslovacia, Polonia și Ungaria la 10 iulie 1947, iar Albania și Finlanda la 11 iulie 1947, conform lucrării ''România și Tratatul de la Varșovia 1955-1958. Obediență și Nesupunere'' (Laurențiu Cristian Dumitru, Editura Universității Naționale de Apărare, 2009).

Pentru a răspunde Planului Marshall, Uniunea Sovietică a lansat, în 1949, inițiativa denumită Consiliul de Ajutor Economic Reciproc pentru coordonarea politicilor economice ale țărilor din cadrul blocului sovietic și, totodată, pentru crearea unui sistem economic autonom.

La 4 aprilie 1949 a avut loc ceremonia de semnare a Tratatului Organizației Atlanticului de Nord, structură care oferea pentru prima dată garanții de securitate statelor membre în fața unui potențial agresor din afara spațiului euro-atlantic. Statele Unite ale Americii se implicau, pentru prima dată, într-o alianță colectivă defensivă cu Europa.

În aprilie 1953, președintele american Harry Truman a promis ajutor american președintelui iugoslav Iosip Broz Tito în eventualitatea unei agresiuni din partea Uniunii Sovietice. Pentru închegarea unui sistem de alianțe la nivel regional, în ianuarie 1953, Iugoslavia a încheiat cu Turcia și cu Grecia un tratat de prietenie și cooperare militară, economică și culturală, transformat anul următor într-o alianță. La 9 august 1954, la Bled, a fost încheiat Tratatul de alianță, cooperare politică și asistență mutuală între Republica Populară Federativă Iugoslavia, Regatul Greciei și republica Turcia cunoscut sub numele de Pactul Balcanic, cu o valabilitate de 20 de ani. Părțile semnatare se angajau să nu folosească forța în relațiile internaționale, să își acorde sprijin reciproc în cazul în care una din ele ar fi fost victima unei agresiuni și să aibă consultări în cazul deteriorării situației internaționale. Acest demers regional indică proiecția nevoii de securitate a statelor în fața potențialului pericol reprezentat de politica sovietică.

În perioada 1949-1950, Uniunea Sovietică și-a amplificat eforturile privind potențialul militar pentru integrarea armatelor est-europene într-o structură de securitate colectivă. Moscova a cerut statelor aflate sub influența sa declanșarea unui proces de înarmare în acord cu propria strategie politico-militară, potrivit volumului ''România și Tratatul de la Varșovia 1955-1958. Obediență și Nesupunere''. Ministerul afacerilor externe al Uniunii Sovietice a început demersurile consfătuirii cu statele comuniste din cadrul blocului socialist pentru crearea unei organizații de securitate colectivă. Tema a fost discutată cu prilejul Conferinței țărilor europene pentru asigurarea păcii și securității din Europa, din 29 noiembrie 1954, de la Moscova, unde au fost prezenți reprezentații partidelor comuniste din statele socialiste.

La mijlocul lunii ianuarie 1955, la nivelul Ministerului sovietic al afacerilor externe a fost elaborat un proiect al Tratatului de apărare comună împotriva agresiunii între Uniunea Sovietică, Polonia, Cehoslovacia, R.D. Germană, Ungaria, România, Bulgaria și Albania, care avea să constituie baza pentru viitorul Tratat de la Varșovia. Timp de patru luni, au avut loc negocieri pentru pregătirea documentelor finale ce urmau a fi supuse spre dezbatere și aprobare în cadrul conferinței de la Varșovia.

Proiectul Tratatului a fost trimis, în 4 martie 1955, de către guvernul sovietic guvernelor statelor din blocul socialist. La 21 martie 1955, ministerul sovietic al afacerilor externe a anunțat, că în urma consultărilor desfășurate între guvernele Uniunii Sovietice, Poloniei, Cehoslovaciei, R.D. Germane, Ungariei, României, Bulgariei și Albaniei, s-a convenit asupra principiilor pactului de asistență militară.

La 11-14 mai 1955, în Palatul Consiliului de Stat din Varșovia, a avut loc cea de-a doua Conferință a statelor europene pentru asigurarea păcii și securității în Europa, la care au luat parte reprezentanți ai Albaniei, Bulgariei, Cehoslovaciei, R.D. Germană, Poloniei, României, Ungariei și Uniunii Sovietice. La 14 mai 1955 a avut loc semnarea Tratatului de Prietenie, Cooperare și Asistență Mutuală cunoscut în istorie drept Pactul de la Varșovia. Prin adoptarea sa ca act juridic internațional, au fost stabilite și elementele de structură și mecanismele de funcționare ale alianței politico-militare: membri, organele de conducere politică și militară, statutul, domeniul și scopul alianței.

România a ratificat Tratatul de la Varșovia, la 30 mai 1955, și a depus, la 3 iunie 1955, instrumentul de ratificare la Varșovia, guvernul Poloniei fiind depozitarul documentului. În 10 iunie 1955, ambasada Poloniei la București a informat Ministerul român al afacerilor externe că Tratatul de la Varșovia a intrat în vigoare la data de 4 iunie 1955. Textul tratatului a fost redactat în limbile rusă, poloneză, cehă și germană. Versiuni legalizate ale Tratatului au fost transmise de guvernul Poloniei tuturor celorlalte state semnatare.

În textul Tratatului au fost incluse aspecte care vizează problematica asigurării securității statelor membre, a celor economice și culturale. Articolul trei prevedea obligativitatea consultării între statele membre, în legătură cu asigurarea apărării comune, a menținerii păcii și securității, atunci când oricare dintre acestea considerau că se impune. Caracterul politico-militar al Tratatului de la Varșovia este relevat de articolul patru, care conferă substanță mecanismelor de activare și funcționare a alianței în caz de agresiune asupra unui stat sau asupra unui grup de state membre ale Tratatului de la Varșovia. Odată cu semnarea Tratatului de la Varșovia, a fost semnat și un Protocol adițional secret care prin cele opt articole ale sale reglementa problematica militară a alianței nou înființate, potrivit volumului ''România și Tratatul de la Varșovia 1955-1958. Obediență și Nesupunere''.

Colapsul sistemului socialist din Europa a determinat dizolvarea oficială a Tratatului de la Varșovia la 1 iulie 1991. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sura foto: historytoday.com

Afisari: 488

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-06-2025 08:00

Consultări președinte-partide în vederea desemnării premierului (procedură și cronologie)

Președintele Nicușor Dan a invitat, la 19 iunie 2025, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în parlament, pentru consultări oficiale privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, a informat Administrația Prezidențială. Consultările vor avea loc după următorul program: ora 11:00 - Partidul Social Democrat (PSD

Documentare 19-06-2025 08:00

19 iunie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor (ONU)

La 19 iunie 2025 este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor. Ziua internațională, celebrată sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, este marcată ca urmare a adoptării, la 19 iunie 2015, a textului Rezoluției 69/293 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Prin marcarea acestei zile, se at

Documentare 19-06-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Originalitatea unui scriitor stă nu numai în stil, dar și în felul de a gândi, în convingeri și altele.' A.P. Cehov ('Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Colecția Cogito, Ed. Albatros, București 1984) 

Documentare 19-06-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 19 iunie

Ortodoxe Sf. Ap. Iuda, rudenia Domnului; Sf. Cuv. Paisie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. Iuda Tadeul Romano-catolice Trupul și Sângele Domnului Ss. Romuald, abate ; Iuliana Falconieri, fc. Sfântul Apostol Iuda este pomenit &i

Documentare 19-06-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 iunie

Este a 170-a zi a anului 2025. Au mai rămas 195 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 03 m. Luna răsare la 01 h 22 m și apune la 14 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 18-06-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Gimnasta Sandra Izbașa

Gimnasta Sandra Raluca Izbașa s-a născut la 18 iunie 1990, la București, potrivit volumului ''Enciclopedia personalităților feminine din România''. (George Marcu, Rodica Ilinca, București, Editura Meronia, 2012). A început să practice gimnastica la Clubul Sportiv Steaua București.

Documentare 18-06-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 210 ani de la Bătălia de la Waterloo (18 iunie)

La 18 iunie 1815 a avut loc una dintre cele mai încrâncenate lupte din epoca modernă a războiului, respectiv bătălia de la Waterloo, care a opus armata franceză, condusă de Napoleon, unei armate de coaliție, condusă de ducele de Wellington și de mareșalul Blucher. Această bătălie a pus capăt unei lungi perioade de războaie, de 23 de ani, începute de Napoleo

Documentare 18-06-2025 09:00

18 iunie - Ziua internațională pentru combaterea discursului instigator la ură (ONU)

'Astăzi, așa cum ne amintește tema acestui an, discursul instigator la ură se răspândește mai repede și mai departe ca niciodată, amplificat de Inteligența Artificială. Algoritmii părtinitori și platformele digitale răspândesc conținut toxic și creează noi spații pentru hărțuire și abuz', susține secretarul general al ONU, António Guterres.

Documentare 18-06-2025 08:15

18 iunie - Ziua gastronomiei durabile (ONU)

Gastronomia este o expresie culturală a diversității naturale și culturale a lumii. La 18 iunie, marcăm Ziua gastronomiei durabile (Sustainable Gastronomy Day) și recunoaștem, astfel, că fiecare persoană joacă un rol în alegerea unor diete durabile pentru o alimentație sănătoasă și un viitor sigur din punct de vedere alimentar, arată site-ul oficial al Zilei Gastronomi

Documentare 18-06-2025 08:00

Congresul Mondial privind Inteligența Artificială, la Londra (18-19 iunie)

În intervalul 18-19 iunie 2025, se desfășoară, la The Great Hall din the Centrul de Evenimente și de Conferință din Kensington, din Londra, Congresul Mondial pentru Inteligență Artificială, conform https://aiconference.london/. Congresul Mondial de la Londra privind inteligența artificială este c

Documentare 18-06-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Activitatea unui artist este un lung șir de sforțări către o perfecțiune neîncetat căutată și niciodată ajunsă, o caznă de toată secunda, un chin în care personalitatea șovăie, șchiopătează și cade, se îndoiește de sine, umilită, întristată, dar se hotărăște și pornește încă o dată și de mai multe ori la atac.' Tudor Arghezi ('Cuget

Documentare 18-06-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 18 iunie

Ortodoxe Sf. Mc. Leontie, Ipatie și Teodul; Sf. Cuv. Erasm Greco-catolice Sf. m. Leontie Romano-catolice Ss. Marcu și Marcelian, m. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox în ziua de 18 iunie.

Documentare 18-06-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 iunie

Este a 169-a zi a anului 2025. Au mai rămas 196 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 03 m. Luna răsare la 01 h 03 m și apune la 12 h 47 m. Ultimul Pătrar la 22 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 17-06-2025 10:15

DOCUMENTAR: Tenismena Venus Williams împlinește 45 de ani (17 iunie)

Tenismena Venus Ebony Starr Williams s-a născut la 17 iunie 1980, în Lynwood, California, potrivit wtatennis.com. A început să joace tenis de la o vârstă mică, la bazele sportive din Los Angeles, sub supravegherea tatălui său, Richard Williams. Deja la vârsta de zece ani, Venus dispunea

Documentare 17-06-2025 09:15

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Cooperare Internațională (17-18 iunie 2025)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Cooperare internațională din 2025 se reunește în zilele de 17 și 18 iunie, la Oviedo. Acesta este ultimul dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la cea de-a 45-a ediție. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Ba