logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ATUNCI ŞI ACUM: Piaţa Sfântul Gheorghe

Imagine din galeria Agerpres

Piaţa Sfântul Gheorghe - numită şi "kilometrul zero al Capitalei" - este unul dintre cele mai vechi puncte de reper ale Bucureştilor. Este situată în apropiere de Piaţa Universităţii, la intersecţia bulevardului I. C. Brătianu (fost 1848 - înainte de anul 1990) cu străzile Blănari şi Lipscani pe de o parte şi cu strada Băniei de cealaltă parte.

 

În 1936, au început lucrările de prelungire a bulevardului Colţei (aşa se numea la acea vreme bulevardul care unea Piaţa Romană de Piaţa Universităţii - în prezent bulevardele Gheorghe Magheru şi Nicolae Bălcescu) până la Piaţa Naţiunii (actuala Piaţa Unirii), iar noul drum "tăia" vechiul cartier comercial din jurul Lipscanilor în două, potrivit site-ului www.bucurestiivechisinoi.ro.   

 

"Necesităţile urbanistice fac ca labirintul alcătuit din prăvăliile şi pavilioanele acestor străzi să-şi trăiască acum ultimele zile, urmând ca peste trupul vechilor şi glorioaselor uliţe să se croiască în zilele noastre bulevardul larg de 50 de metri care va contribui, împreună cu celelalte modernizări, să facă din Bucureşti o metropolă a peninsulei Balcanice şi poate a Orientului European", scria în numărul din august 1935 al revistei "Realitatea Ilustrată", potrivit sursei menţionate.

 

Poza 1 - Piaţa Sfântul Gheorghe din Bucureşti, important vad comercial al Capitalei, 1929 (placă fotografică)/RADOR/ROMPRES / FOTO
Poza 2 - Imagine din Piaţa Sfântul Gheorghe din Capitală, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În piaţeta aflată la intersecţia străzii Lipscani cu Bulevardul Brătianu, în prezent se află monumentul "Lupa Capitolina" - celebra lupoaică despre care se spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii Romei -, o copie în bronz a originalului care este păstrat în "Museo Nuovo" din Palazzo dei Conservatori de la Roma -, şi pe care, în anul 1906, municipalitatea Romei a dăruit-o bucureştenilor. 

 

Iniţial, statuia a fost aşezată pe un piedestal din piatră şi a fost amplasată în Parcul Carol I (1906), apoi, în 1908, a fost mutată în Piaţa Sfântul Gheorghe (care a primit numele Piaţa Roma). După un "traseu" lung în care a fost mutată în Dealul Mitropoliei (1931), apoi în Piaţa Dorobanţi (1965), în Piaţa Romană (1997), ea a fost amplasată, în 2010, din nou în piaţeta aflată la capătul dinspre bulevardul I.C. Brătianu al străzii Lipscani, numită acum, ca şi în 1908, Piaţa Roma.

 

Piaţa Roma şi Piaţa Sfântul Gheorghe sunt unite, pe sub bulevardul I. C. Brătianu, de Pasajul Latin. În centrul Pieţei Sfântul Gheorghe de află Biserica Sf. Gheorghe Nou (există şi Biserica Sf. Gheorghe Vechi, în spatele fostului magazin Cocor, pe Calea Moşilor), situată într-o grădină ce poartă acelaşi nume.

 

Poza 1 - Piaţa Sfântul Gheorghe, 1944/RADOR/ROMPRES / FOTO
Poza 2 - Imagine din Piaţa Sfântul Gheorghe din Capitală; vedere spre Piaţa Unirii, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Biserica Sfântul Gheorghe Nou este ultima ctitorie a voievodului Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi singura sa ctitorie care s-a păstrat până în prezent în Bucureşti, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro. În 29 iunie 1707, Constantin Brâncoveanu a terminat de zidit actuala biserică, închinând-o Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, iar la sfinţirea noii biserici, Constantin Brâncoveanu, împreună cu familia sa şi cu boierii cei mai de seamă, au participat la slujba condusă de mitropolitul Ţării Româneşti, însoţit de patriarhii Hrisant al Ierusalimului şi Gherasim al Alexandriei.

 

Mormântul domnitorului Constantin Brâncoveanu, moaştele Sfântului Ierarh Nicolae (dăruite acestei biserici în 1599, de către voievodul Mihai Viteazul şi de soţia lui, doamna Stanca), icoana făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (secolul al XVIII-lea), un Sfânt Epitaf lucrat de Maria Brâncoveanu în timpul exilului şi candela din argint, aşezată deasupra mormântului voievodului, sunt doar o parte dintre comorile duhovniceşti ale acestei biserici.

 

În anii 1802, 1804, 1838 şi 1847, biserica a fost afectată de cutremure şi incendii, în urma cărora au fost necesare lucrări ample de reparaţie şi refacere. Mai târziu, în 17 iunie 1889, tot în această biserică, poetului Mihai Eminescu i se săvârşea slujba de înmormântare.

 

După mulţi ani, biserica a fost afectată şi de cutremurele din anii 1940 şi 1977, trebuind să fie din nou consolidată şi renovată. În prezent, în faţa bisericii, se află statuia voievodului Constantin Brâncoveanu, realizată de sculptorul Oscar Han.

 

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod a hotărât canonizarea domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, Constantin, Radu, Ştefan şi Matei, precum şi a vornicului Ianache Văcărescu, martirizaţi în Constantinopol, precizează site-ul www.crestinortodox.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactori Arhiva Foto: Mihaela Tufega, Florin Vlădescu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î