logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Complexul roman Gamzigrad-Romuliana şi Palatul lui Galeriu (Serbia)

Image

Complexul imperial roman de la Gamzigrad-Romuliana şi Palatul lui Galeriu, situate în estul Serbiei, la 175 de km de Belgrad, au fost realizate la cererea împăratului roman Caius Valerius Galerius Maximianus, la sfârşitul secolului III şi începutul secolului IV. A fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2007, potrivit https://whc.unesco.org.

Întregul complex a fost cunoscut drept Felix Romuliana, purtând numele mamei împăratului. Construcţia a început în 289, fiind locul unde se născuse împăratul Galeriu şi, deopotrivă, cu scopul de a marca victoria împotriva perşilor, conform www.worldheritagesite.org. Similar palatului lui Diocleţian din Split, palatul lui Galeriu a fost proiectat asemenea unei proprietăţi rezidenţiale imperiale, împodobită cu simboluri imperiale.

Situl cuprinde fortificaţii, palatul din nord-vestul complexului, basilicele, templele, băile, complexul memorial, tetrapilonul. Grupul de clădiri este de asemenea unic în modul de interpunere a funcţiilor sale ceremoniale şi de comemorare, indică portalul https://whc.unesco.org.

Fortificaţiile solide ale palatului poartă o simbolistică aparte ce face trimitere la tetrarhia imperială, amintind de sistemul instituit de Diocleţian, în 293, privind conducerea imperiului cu doi Auguşti şi doi Cezari.

Potrivit documentelor istorice, zona a fost oferită Bisericii creştine de împăraţii romani în secolul al IV-lea. În secolul următor, a suferit numeroase distrugeri pe fondul invaziilor barbare. Împăratul roman Iustinian I a refăcut complexul, transformându-l într-o fortăreaţă pentru a face faţă viitoarelor momente de cumpănă, indică portalul https://balkaninsight.com.

Meritul extraordinar pentru recunoaşterea importanţei complexului a revenit arheologului Dragoslav Srejovic, care a cercetat timp de aproape două decenii întregul complex reuşind să demonstreze că nu este vorba despre un castru, aşa cum se credea anterior, ci despre un palat imperial. În 1984, Srejovic a descoperit o inscripţie care indica numele construcţiei - Felix Romuliana, pentru ca în 1993 să fie scoasă la iveală o sculptură care înfăţişa capul împăratului, întărind teoria sa, potrivit https://balkaninsight.com.

Numeroşi istorici consideră Felix Romuliana una din ultimele reuşite ale antichităţii târzii. O parte semnificativă din mozaic se află păstrat în Muzeul Naţional Zajecar.

Relaţiile vizuale şi spaţiale ale palatului cu întreg complexul memorial, unde se află mausoleul împăratului Galeriu şi cel al mamei sale, au o cauzalitate unică. Acesta este unul dintre argumentele care au fundamentat decizia de includere a sitului în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Fortificaţiile, palatul, şi complexul memorial reprezintă o dovadă unică a tradiţiei romane de construcţii pătrunsă de ideologia specifică a celei de-a doua tetrahii şi de viziunea împăratului Galeriu.

Integritatea şi autenticitatea complexului de la Gamzigrad-Romuliana sunt evidenţiate clar, foarte puţine săpături de specialitate fiind necesare pentru identificarea construcţiei şi, deopotrivă, nu au fost desfăşurate lucrări de reconstrucţie pentru elementele degradate. În prezent, nu există planuri pentru reconsolidarea sau refacerea complexului în afara celor dedicate conservării.

Lucrările arheologice desfăşurate, care au scos la iveală portrete ale unor lideri realizate în piatră adusă din Egipt şi o serie de monede, au ajutat la datarea corectă a perioadei de ridicare a complexului, potrivit https://www.worldheritagesite.org.

Întreaga proprietate este protejată prin decizia 407/48 din 19 martie 1948 a Institutului Pentru Conservare şi Examinare Ştiinţifică a Bunurilor Culturale ale Serbiei, prin Decizia de identificare a bunurilor culturale imobile de importanţă extraordinară şi deosebită şi de prevederile Legii Proprietăţii Culturale.

Pentru protejarea întregii zone a fost instituită o zonă împrejmuitoare tampon. Gestionarea întregii proprietăţi revine Institutului pentru Protecţia Monumentelor Culturale din Serbia, potrivit https://whc.unesco.org.AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază