ATUNCI ŞI ACUM: Piaţa Universităţii
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13728276.jpg)
Piaţa Universităţii, unul dintre punctele-reper ale Bucureştilor, este locul unde se intersectează Bulevardul Nicolae Bălcescu, Bulevardul I.C. Brătianu, Bulevardul Regele Carol I şi Bulevardul Regina Elisabeta.
Palatul Universităţii, statuile situate vizavi de acesta, clădirea Teatrului Naţional ''I.L. Caragiale'', Hotelul Intercontinental, Palatul Suţu - Muzeul Municipiului Bucureşti sunt emblematice pentru Piaţa Universităţii.
''Amenajarea de pieţe - în afara celor de alimente şi a oboarelor - începe la jumătatea secolului al XIX-lea, după incendiul din 1847. (..) Statui încep să împodobească aceste spaţii libere, începutul făcându-se cu Piaţa Universităţii, unde, după statuia lui Mihai Viteazul, se înalţă altele două: statuile lui Gheorghe Lazăr şi Ion Heliade-Rădulescu, iar mai târziu aceea a lui Spiru Haret'', arată istoricul Constantin C. Giurescu în cartea sa ''Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre'' (Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1966).
Spre sfârşitul domniilor fanariote, în timpul lui Ioan-Vodă Caragea (1812-1818) istoria Bucureştilor cunoaşte întemeierea noii şcoli ''româneşti'', cu trei dascăli (''Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre''). La 24 martie 1818, Gheorghe Lazăr este numit ''dascăl'' (profesor) de aritmetică, geometrie şi geografie la Şcoala Domnească de la Sf. Sava, unde inaugurează cursurile de limba română'', potrivit volumului ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). ''Noua şcoală avea drept sediu câteva chilii ale mănăstirii Sf. Sava, în faţa Universităţii de zi, unde este statuia lui Mihai Viteazul; tot aici funcţionase şi vechea Academie, pe vremea lui Constantin Brâncoveanu şi Alexandru Ipsilanti'', potrivit volumului ''Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre'' de Constantin C. Giurescu.
Poza 1 - Piaţa Universităţii din Bucureşti (placă fotografică), 1956/AGERPRES
Poza 2 - Imagine din Piaţa Universităţii din Bucureşti, 2020/ CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Universitatea din Bucureşti a luat fiinţă la 4/16 iulie 1864, printr-un decret dat în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Palatul în stil neoclasic al Universităţii, început în 1857 şi inaugurat la 14/26 decembrie 1869, a fost realizat de arhitectul Alexandru Orăscu, precizează cartea lui Constantin C. Giurescu, ''Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre''. La decorarea faţadelor a lucrat şi sculptorul Carol Storck. În timpul bombardamentelor aeriene din 1944, corpul central şi opera sculptorului Storck au fost distruse, se menţionează în lucrarea ''Bucureşti. Ghid turistic'', autori Dan Beridei, Sebastian Bonifaciu (Editura ''Sport-Turism'', Bucureşti, 1978).
Renumite sunt şi cele patru statui - ale lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Ion Heliade-Rădulescu şi Spiru Haret - amplasate vizavi de clădirea Universităţii. La 15 august 1848, locotenenţa domnească dădea un decret prin care hotăra ridicarea în Bucureşti, în preajma Şcolii de la Sf. Sava, a statuii lui Gheorghe Lazăr - un proiect ce se va realiza mult mai târziu, arată istoricul Dan Berindei în cartea sa ''Oraşul Bucureşti. Reşedinţă şi capitală a Ţării Româneşti'' (Bucureşti, 1963). Statuia lui Gheorghe Lazăr, operă a sculptorului Ion Georgescu, a fost inaugurată în 1886 (Constantin C. Giurescu, ''Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre''). La 8/20 noiembrie 1874, a fost dezvelită statuia lui Mihai Viteazul, realizată de sculptorul francez Carrier-Belleuse. În cartea sa ''Bucureştii de altădată'', vol. I, de Constantin Bacalbaşa (Editura Eminescu, Bucureşti, 1987), apărută în perioada interbelică, se arată că domnitorul Carol I a hotărât locul actual din faţa clădirii Universităţii al statuii lui Mihai Viteazul.
Poza 1 - Universitatea din Bucureşti (placă fotografică), 1954/AGERPRES
Poza 2 - În imagine Universitatea din Bucureşti, 2020/ CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Înainte de 1989, vis-a-vis de Universitate, în clădirile de lângă Muzeul de Istorie a Municipiului Bucureşti, se aflau, între altele, sediul Ministerului Comerţului Exterior şi al Cooperării Economice Internaţionale şi diverse magazine, se menţionează în ''Bucureşti. Ghid turistic'', autori Dan Beridei, Sebastian Bonifaciu. Tot acolo se afla şi sediul Întreprinderii de Transporturi Aeriene Române -TAROM, aminteşte Constantin C. Giurescu în ''Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre''.
''Palatul Suţu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. A fost construit de Costache Suţu după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit între anii 1833 şi 1835'', se arată pe site-ul https://muzeulbucurestiului.ro/palatul-sutu.html. În cartea sa ''Bucureştii mahalalelor sau periferia ca mod de existenţă'' (Editura Compania, Bucureşti, 2003), istoricul Adrian Majuru remarcă faptul că odată cu ridicarea Palatului Suţu, vechea mahala a Colţei se transformă într-un spaţiu rezidenţial.
Poza 1 - Piaţa Universităţii din Bucureşti (placă fotografică), 1956/AGERPRES
Poza 2 - Imagine din Piaţa Universităţii din Bucureşti, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
La 20 decembrie 1973, a fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional din Bucureşti, cu trei săli de spectacol: Sala Mare, Sala Mică şi Sala Atelier. Proiectul iniţial (1964-1973) a fost semnat de arhitecţii Horia Maicu, Romeo Belea, Nicolae Cucu, iar structura de rezistenţă de inginerul Alexandru Cişmigiu, indică site-ul Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti, https://www.tnb.ro/. Mai recent, între 2011-2015, la clădirea TNB au avut loc lucrări de renovare şi reabilitare.
Hotelul Intercontinental, din Bulevardul Nicolae Bălcescu, a fost inaugurat în mai 1971, fiind la acea dată cea mai înaltă clădire din România, precum şi singurul hotel de cinci stele din România, care opera la standarde internaţionale. ''Cu cele 23 de nivele ale sale hotelul este cea mai înaltă clădire (peste 80 metri) din Bucureşti'', se arăta în lucrarea ''Bucureşti. Ghid turistic'', autori Dan Beridei, Sebastian Bonifaciu. Hotelul Intercontinental a fost realizat după planurile unui colectiv de arhitecţi alcătuit din D. Hariton, Gh. Nadrag, I. Moscu şi R. Belea.
Poza 1 - Piaţa Universităţii din Bucureşti (placă fotografică), 1957/AGERPRES
Poza 2 - În imagine Hotelul Intercontinental din Capitală, 2020/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
În octombrie 2019, în rondul din Piaţa Universităţii a fost amplasată o statuie dedicată lui Ion C. Brătianu. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactor Arhivă foto: Vlad Ruşeanu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
9 februarie - Ziua Limbii Elene
La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen
CITATUL ZILEI
'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie
Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență