logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Înfiinţarea Partidului Ecologist din România (PER)

Imagine din galeria Agerpres

La 16 ianuarie 1990, a fost înfiinţat Partidul Ecologist din România (PER), sub conducerea lui Adrian Manolache, potrivit lucrării ''România, date şi fapte. 1989-2009'' (editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, 2010).

În ziua de 20 aprilie 1990, Conferinţa Naţională a partidului l-a ales ca preşedinte pe Otto Ernest Weber, după ce Adrian Manolache a renunţat la şefia formaţiunii. PER a participat la alegerile legislative din luna mai 1990, obţinând 1,69% din voturi pentru Adunarea Deputaţilor (opt mandate) şi 1,38% din voturile pentru Senat (un singur mandat). Cele mai multe voturi au fost obţinute în marile oraşe cu un grad de poluare mai ridicat: Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Bacău, Bucureşti, notează site-ul formaţiuni, www.per.ro.

Partidul Ecologist din România a participat la fondarea Convenţiei Democrate Române, la 26 noiembrie 1991, împreună cu PNŢCD, PNL, PSDR, PAC, UDMR şi formaţiunile civice din Forumul Democratic Antitotalitar din România (FDAR). Participând pe liste comune cu ceilalţi membri ai Convenţiei Democrate, PER a obţinut, la alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992, patru mandate în Camera Deputaţilor.

 


FOTO: (c) SORIN LUPSA / Arhiva istorică AGERPRES - Domokos Geza (stânga), preşedintele UDMR; Sergiu Cunescu (centru), preşedintele PSDR şi Otto Weber (dreapta), preşedintele PER, semnând Convenţia Naţională pentru Instaurarea Democraţiei de la 15 decembrie 1990



Primul congres al PER a avut loc la 25 aprilie 1994, fiind adoptat Statutul şi Programul şi fiind aleasă conducerea executivă: Otto Weber - preşedinte şi Anghel Rugină - preşedinte de onoare.

La alegerile legislative din 3 noiembrie 1996, PER a participat din nou pe listele CDR, obţinând două mandate de deputat şi trei de senator.

În august 2000, când CDR s-a reorganizat, PER a ieşit din alianţă, încercând coagularea unui pol ecologist în jurul său. Astfel, a fost creat Polul Ecologist din România, la 19 septembrie 2000, alături de Partidul Alternativa Verde "Ecologiştii" şi de Convenţia Ecologistă din România. Polul Ecologist nu a reuşit, însă, să obţină voturile necesare intrării în Parlament, la alegerile legislative din 26 noiembrie 2000, când a obţinut rezultate sub aşteptări (0,93% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 0,99% din cele pentru Senat). Acest eşec a dus la formarea unui Comitet de iniţiativă pentru reorganizarea partidului, alcătuit din Cornel Protopopescu, Valentin Vasilescu, Adrian Panzatescu, Claudiu Protopopescu, Anton Creangă, Anghel Mihăilescu, Vasile Grecu, Gabriela Bosneajoan şi Nicolae Mureşan.

Congresul Extraordinar din 1 septembrie 2001 a adoptat un nou statut, un program şi a ales o nouă conducere: Cornel Protopopescu - preşedinte, Grecu Vasile - prim-vicepreşedinte, Iuliana Dafînoiu - secretar general. De asemenea, Congresul a stabilit strategia partidului pentru următoarea perioadă, în sensul creării unui singur partid ecologist în România, prin fuziunea partidelor existente. În cursul anului 2002, Partidul Ecologist Român a demarat tratativele de fuziune cu Partidul Alternativa Verde "Ecologiştii" şi Convenţia Ecologistă din România, iar la 1 martie 2003 a avut loc fuziunea acestora, în cadrul unui Congres Extraordinar.

 


FOTO: (c) ROMULUS BOANCĂ / AGERPRES FOTO - Congresul Extraordinar de Unificare a Partidului Ecologist Român, Partidul Alternativa Verde Ecologiştii şi Partidul Convenţia Ecologistă din România (2003)



La alegerile legislative din 2004, 2008, 2012 şi 2016, PER a înregistrat rezultate extrem de mici, nereuşind să acceadă în Parlament.

La 5 iunie 2005, a avut loc Congresul Extraordinar al PER, care a adoptat un nou statut, un nou program politic şi a ales o noua conducere: Petru Lificiu - preşedinte, Octavian Ciobotă - preşedinte al Consiliului Naţional, Marius Mateescu - preşedinte executiv, Viorel Anton - secretar general, etc. În iunie 2007, Petru Lificiu a fost demis de la conducerea partidului, iar Dănuţ Pop a ocupat poziţia de preşedinte interimar până la Congresul partidului din februarie 2008, când a fost validat în această funcţie. El a îndeplinit această funcţie până la data de 7 aprilie 2008, când l-a delegat pe Cristian Jura (Secretar general ales la congresul din februarie 2008) în postul de preşedinte al Partidului Ecologist Român. Însă, Cristian Jura a demisionat din toate funcţiile sale şi din PER trei luni mai târziu, în iunie 2008.

În urma Congresului de comasare prin absorbţie a Partidului Uniunea Ecologistă din România în PER, din 14 iulie 2012, a fost aleasă la nivel central următoarea structură de conducere: preşedinte - Dănuţ Pop, preşedinte de onoare - Mircea Coşea, preşedinte al Consiliului Naţional - Cornel Protopopescu, preşedinte executiv - Grecu Vasile, etc. Congresul Extraordinar din 26 ianuarie 2013 a adus schimbări la nivelul conducerii: preşedinte - Dănuţ Pop, preşedinte de onoare - Mircea Coşea, preşedinte al Consiliului Naţional - Dumitru Bădrăgan, preşedinte executiv - Radu Popa, şi alţii.

Orientarea politică a PER este de centru, după cum se autodefineşte. Semnul permanent al PER este bradul plin, cu trei ramuri, stilizat, de culoare verde, cu înscrisul pe cerc întrerupt, sus ECOLOGIŞTII şi jos PER, folosit şi ca semn electoral. Culorile partidului sunt verde, galben şi alb. Doctrina partidului este ecologistă.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO - Dănuţ Pop, preşedintele Partidului Ecologist Român acordă un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES (2016)



PER pune la baza Ecologiei politice principiile libertăţii, ale iniţiativei private, ale competiţiei corecte şi ale garantării proprietăţii. Opţiunea politică a PER este: stat de drept şi eco-capitalism. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Ady Ivaşcu)


*Explicație foto: Manifestaţie publică organizată de Partidul Ecologist Român, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, în Piaţa Victoriei din Bucureşti (2018).

 

Afisari: 44

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc