Accidente aviatice produse în lume (cronologie 2018-2020)

Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit, la 8 ianuarie 2020, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Aparatul de zbor a căzut în apropierea aeroportului şi a fost cuprins de flăcări. Potrivit serviciului de monitorizare a zborurilor FlightRadar24, avionul care s-a prăbuşit lângă Teheran efectua zborul PS 752 şi se îndrepta spre Kiev. Aeronava era în funcţiune de trei ani. Toţi pasagerii şi membrii echipajului avionului ''sunt morţi'', a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP şi Reuters. ''Ambasada noastră este în curs de a clarifica informaţii privind circumstanţele acestei tragedii şi lista celor decedaţi'', a adăugat şeful statului ucrainean. La scurt timp, Ambasada Ucrainei la Teheran a anunţat că prăbuşirea avionului a fost urmarea unei probleme la motor, excluzând un act terorist drept cauză a acestui incident. 168 de pasageri îşi cumpăraseră bilete la zborul către Kiev.
***
Accidente aviatice care au avut loc în lume, din 2018:
2019
27 decembrie - Un avion al companiei Bek Air cu 95 de pasageri şi cinci membri ai echipajului la bord s-a prăbuşit în apropierea oraşului Almaty, în Kazahstan, înregistrându-se cel puţin nouă morţi, potrivit autorităţilor din această ţară situată în Asia Centrală. Guvernul şi conducerea aeroportului din Almaty au făcut cunoscut faptul că serviciile de urgenţă fac investigaţii la locul accidentului. Comitetul aviaţiei a anunţat că suspendă toate zborurile cu acest tip de aparat până la finalizarea unei anchete.
24 noiembrie - Şaptesprezece persoane au murit, după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat în estul Republicii Congo. Avionul turbopropulsor Dornier-228, care s-a prăbuşit peste un cartier populat din oraşul Goma, în estul Congo, aparţinea companiei private congoleze Busy Bee.
10 octombrie - Un avion-cargo de tip Antonov-72, care asigura logistica unei deplasări a preşedintelui congolez Félix Tshisekedi în estul Republicii Democratice Congo şi care se îndrepta spre capitala Kinshasa, s-a prăbuşit într-o pădure din Maniema şi s-a rupt după aterizare. Toţi cei opt oameni aflaţi la bordul avionului au murit.
15 septembrie - Cel puţin 7 persoane au murit şi alte 3 au fost rănite, în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni deasupra unui cartier din oraşul Popayan, situat în sud-estul Columbiei.
1 septembrie - Un avion Beechcraft BE-350 de mici dimensiuni folosit pentru evacuări medicale s-a prăbuşit în Filipine, în staţiunea privată Agojo din satul Pansol. Toate cele nouă persoane aflate la bord au murit.
25 august - Şapte persoane, dintre care doi minori, au murit în urma unei coliziuni între un elicopter şi un avion ultrauşor, în insula spaniolă Mallorca. Accidentul a avut loc în municipiul Inca.
27 iunie - Doi piloţi au murit şi şapte pasageri au fost răniţi, după ce un avion Antonov An-24 a efectuat o aterizare de urgenţă pe un aeroport regional din republica autonomă rusă Buriatia, în Siberia. Avionul efectua o legătură între Nijneangarsk şi Ulan-Ude, capitala regională, iar la bord se aflau 46 de persoane, inclusiv patru membri ai echipajului.
21 iunie - Nouă persoane au murit în urma prăbuşirii unui avion de agrement în nordul arhipelagului american Hawaii. Aparatul de zbor, un King Air cu două motoare, folosit pentru transportul de paraşutişti, s-a prăbuşit la decolare în apropiere de aerodromul Dillingham Airfield, pe insula Oahu.
6 mai - Toate cele 14 persoane aflate la bordul unui avion privat - un Bombardier Challenger 601- au murit, în urma prăbuşirii aparatului de zbor în nordul Mexicului. Avionul decolase de la Las Vegas, SUA, şi se îndrepta spre Monterrey, statul mexican Nuevo Leon.
5 mai - Un avion al companiei ruse Aeroflot a luat foc în zbor, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, aeronava fiind nevoită să aterizeze de urgenţă, cuprinsă de flăcări. Aparatul de zbor rusesc, un Suhoi Superjet-100, tocmai decolase cu destinaţia Murmansk (nord), când a fost anunţat un incendiu la bord. Accidentul s-a soldat cu 41 de morţi, din totalul celor 78 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul avionului.
10 martie - Un avion Ethiopian Airlines, care efectua Zborul ET 302 între Addis Abeba şi capitala Kenyei, Nairobi, s-a prăbuşit lângă oraşul Bishoftu, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Addis Abeba. Niciuna dintre cele 157 de persoane aflate la bordul avionului nu a supravieţuit.
25 ianuarie - O coliziune aeriană între un elicopter şi un mic avion de turism, produsă deasupra Alpilor italieni, a provocat decesul a şapte persoane. Accidentul a avut loc în apropiere de gheţarul Rutor, în Valea Aosta, la circa 80 km nord-vest de Torino.
2018
29 octombrie - Avionul Boeing 737 al companiei indoneziene Lion Air s-a prăbuşit în mare la câteva minute după decolarea de pe aeroportul internaţional din Jakarta, având 189 de persoane la bord.
9 septembrie - Cel puţin 17 persoane au murit în urma prăbuşirii unui avion de pasageri în Sudanul de Sud. Avionul, care a căzut într-un râu, efectua un zbor între aeroportul internaţional din capitala sud-sudaneză Juba şi oraşul Yirol. În aparatul de zbor se aflau în total 22 de persoane.
8 septembrie - Un elicopter cu şapte persoane la bord, între care un alpinist japonez, s-a prăbuşit la 8 septembrie 2018, într-o zonă montană din centrul Nepalului. Elicopterul "Altitude Air", o companie privată, a pierdut contactul cu turnul de control la puţin timp după decolare în districtul Gorkha (centru). Epava sa a fost reperată pe un deal împădurit în districtul vecin Dhadhing.
4 august - Patru persoane membre ale aceleiaşi familii, printre care şi doi copii, au murit după ce avionul de mici dimensiuni în care se aflau s-a prăbuşit într-o pădure din Elveţia, provocând un incendiu care a distrus complet avionul. Aparatul de zbor s-a prăbuşit într-o zonă inaccesibilă de pădure în trecătoarea montană Rengg, din cantonul Nidwalden din centrul ţării.
10 iulie - Un accident aviatic produs în apropierea aeroportului Wonderboom, de lângă capitala sud-africană Pretoria, s-a soldat cu un mort şi 20 de răniţi. Avionul era destinat unui parc de distracţii din Olanda consacrat aviaţiei, Aviodrom, situat în apropierea aeroportului internaţional Schiphol din Amsterdam.
18 mai - Avionul Boeing 737-200 al companiei cubaneze Cubana de aviacion cu 104 pasageri la bord, care urma să efectueze un zbor între Havana şi Holguin, s-a prăbuşit la scurt timp după ce decolase de pe Aeroportul Jose Marti din Havana, provocând moartea a 112 de persoane.
29 aprilie - Un pilot şi doi copiloţi libieni au murit în urma prăbuşirii unui avion cargou de tip Iliuşin ce deservea un câmp petrolier în sudul Libiei. Avionul s-a prăbuşit la câteva minute după ce a decolat de pe câmpul petrolier El Sharara.
11 aprilie - Avionul, un model rusesc Il-76 aparţinând Forţelor aeriene algeriene s-a prăbuşit lângă aeroportul Boufarik, situat la circa 30 de kilometri sud de capitala Alger. În total, 257 de persoane au murit în accident.
12 martie - Un avion de pasageri al companiei Bangladesh US-Bangla s-a prăbuşit la aterizare pe aeroportul din capitala Nepalului, numărul victimelor fiind de 55 persoane.
11 martie - Unsprezece persoane au murit în urma prăbuşirii în sud-vestul Iranului a unui avion privat turcesc care zbura de la Sharjah, Emiratele Arabe Unite, la Istanbul.
7 martie - Cel puţin cinci persoane au murit în urma prăbuşirii unui elicopter al serviciilor de securitate ruse în sudul Ceceniei, la circa opt kilometri de frontiera cu Georgia. Aparatul de zbor, un model Mi-8, a căzut într-o zonă rurală la aproximativ 1,5 kilometri de un post de control frontalier.
6 martie - 39 de persoane, toţi militari, au murit în urma prăbuşirii unui avion rus de transport militar la aterizarea la baza aeriană rusă de la Hmeimim, în vestul Siriei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.
18 februarie - Un avion de linie iranian asigurând o legătură internă s-a prăbuşit în sud-vestul Iranului, 66 de persoane decedând în accidentul aviatic. Avionul, care asigura legătura între Teheran şi oraşul Yasuj (sud-vest), "s-a prăbuşit în regiunea Samirom", la aproximativ 480 km sud de Teheran.
11 februarie - Un avion de pasageri, de tipul AN-148, al companiei ruse Saratov Airlines, cu 71 de persoane la bord, s-a prăbuşit în regiunea Moscova, au informat agenţiile internaţionale de presă.
23 ianuarie - Patru persoane şi-au pierdut viaţa într-o coliziune aeriană între un avion de turism şi un elicopter de salvare, petrecută în apropierea localităţii germane Rheinhausen, nu departe de Karlsruhe. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, Cerasela Bădiţă, editor: Cristian Anghelache, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat