DOCUMENTAR: 80 de ani de la naşterea solistei Doina Badea

Doina Badea, solista de muzică uşoară care, având o voce unică şi inconfundabilă, a interpretat zeci de şlagăre nemuritoare, s-a născut la 6 ianuarie 1940, la Craiova.
A efectuat studii de canto la Şcoala Populară de Artă din Craiova şi a făcut parte din colectivul Filarmonicii de Stat ''Oltenia'', în calitate de coristă şi solistă în unele concerte.
Doina Badea a devenit însă celebră prin interpretarea de piese de muzică uşoară. Astfel, a devenit cunoscută publicului larg după participarea la unele spectacole ale Teatrului Muzical din Deva şi îndeosebi pe scena teatrului ''Constantin Tănase'' din Bucureşti, se menţionează în lucrarea ''Meridianele cântecului'', autor Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, Bucureşti, 1989).
''Timbrul cald, virtuţile interpretative şi probitatea artistică sunt numai câteva dintre calităţile care au impus-o pe Doina Badea ca una dintre cele mai populare şi îndrăgite soliste de muzică uşoară din România, ea rămânând pentru marele public interpreta de neuitat a numeroase piese'', se arată în cartea menţionată. Multipla ei înzestrare i-a permis totodată abordarea cu succes şi a muzicii populare.
Solista Doina Badea, la cea de-a II-a ediţie a Concursului şi Festivalului de Muzică Uşoară Românească ''Mamaia 1964''.
Foto: (c) RADU CRISTESCU / Arhiva istorică AGERPRES
Doina Badea a participat la numeroase ediţii ale Festivalului naţional de muzică uşoară de la Mamaia, precum şi la alte festivaluri din ţară şi de peste hotare. A obţinut premii la Festivalul de la Mamaia din 1963, 1964, 1966, 1969, 1972 etc.
De asemenea, a întreprins numeroase turnee în ţară şi peste hotare (Israel, R.F. Germania ş.a.) şi s-a bucurat de un binemeritat succes pe scena Teatrului ''Olympia'' în cadrul turneului Teatrului ''Constantin Tănase'' la Paris, în 1962. A susţinut un recital de succes la ediţia din 1971 a Festivalului "Cerbul de Aur'' de la Braşov.
Ilinca Cerbacev (stg), Doina Badea (ctr-stg.) şi Margareta Pâslaru (ctr-dr.) la Festivalul ''Mamaia 1964''.
Foto: (c) RADU CRISTESCU / Arhiva istorică AGERPRES
A obţinut Premiul II la Festivalul de muzică uşoară de la Sopot (Polonia) din 1967, precum şi Diploma de onoare a juriului la Festivalul internaţional de la Bratislava (Cehoslovacia) din 1969.
Îndrăgita solistă a colaborat cu cei mai buni compozitori ai acelei perioade: Temistocle Popa, Vasile V. Vasilache, Eli Roman, Vasile Veselovschi, Gherase Dendrino, George Grigoriu, Henri Mălineanu, Nicolae Kirculescu ş.a.
Din bogatul repertoriu al solistei Doina Badea amintim piesele: ''Vechiul pian'', ''Ploaia şi noi'' (de V.V. Vasilache); ''Îmi cântă la fereastră marea'', ''Când ţi-a bătut în geam iubirea'', ''Tu'', ''Cânta un matelot'', ''Romanţa inimii'', ''Vara nu are sfârşit'', ''Poate odată vom trăi din amintiri'', ''Te iubesc'', ''Trecea o şatră de nomazi'' (de V. Veselovschi); ''De unde ştii, vioară, tu'' (de N. Kirculescu); ''Nimeni'', ''Barcarolă'', ''Te iubesc până la moarte'', ''Deschide, deschide, fereastra'' (de H. Mălineanu); ''De ce pari trist'' (de R. Oschanitsky); ''Cum e iubirea'', ''Viorile'', ''Şoapte de iubire'' (de T. Popa); ''Cred în fericirea noastră'', ''Spre soare zburăm'' (de G. Grigoriu); ''Dragoste'', ''Iubeşte-mă cum te iubesc şi eu'' (de E. Roman); ''Cine vine noaptea târziu'', ''La un pas de fericire'' (de R. Şerban); ''Lacrimi de fericire'', ''Nu vreau să văd pe nimeni trist'' (de R. Tavernier); ''Mi-e dor de sărutarea ta!'' (T. Botez); ''Se-ntorc vapoarele'' (de A. Winkler), ''În cârciumioara unde cântă un cobzar'' (de Gh. Dendrino) etc.
Desăvârşită profesionistă, Doina Badea a fost una dintre vocile preferate ale programelor de radio şi televiziune şi a imprimat zeci de piese pentru ''Electrecord''. În 2005, TVR Media a editat pe casetă video o selecţie valoroasă de cântece de petrecere, romanţe şi cântece lăutăreşti, înregistrate în studiourile TVR între anii 1970 şi 1992, între interpreţii vocali şi instrumentişti de pe această casetă numărându-se şi Doina Badea.
Doina Badea a fost căsătorită cu Traian Zmeu, cei doi având împreună doi copii: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. Artista a murit la 4 martie 1977, împreună cu soţul său şi cu cei doi copii, în urma puternicului cutremur care a dus la prăbuşirea clădirii în care aceştia locuiau. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactori Arhivă foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega, editor: Cristian Anghelache, editor online Alexandru Cojocaru)
Explicaţie foto din deschidere: Solista Doina Badea, la cea de-a II-a ediţie a Concursului şi Festivalului de Muzică Uşoară Românească ''Mamaia 1964''.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc