logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Artista Nana Mouskouri la 85 de ani

Imagine din galeria Agerpres

Nana Mouskouri (nume real Ioanna Mouschouri) s-a născut la 13 octombrie 1934, în localitatea Chania din insula Creta, Grecia. Când avea trei ani, s-a mutat împreună cu familia în Atena. A început să ia lecţii de muzică la 12 ani şi asculta frecvent la radio cântăreţi de jazz - Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Billie Holiday. În 1950 a fost admisă la Conservatorul din Atena, unde a studiat canto clasic, cu precădere operă, potrivit site-ului https://www.allmusic.com.

A început să cânte jazz în cluburi de noapte, mai ales melodii din repertoriul Ellei Fitzgerald. În 1958, l-a cunoscut pe compozitorul Manos Hadjidakis, care avea să devină mentorul ei în domeniul muzicii populare, înregistrând un EP cu patru melodii compuse de acesta. Un an mai târziu a cântat compoziţia acestuia "Kapou Iparchi Agapi Mou" (pe versurile poetului Nikos Gatsos) în deschiderea Greek Song Festival, unde a câştigat premiul întâi.

La ediţia din 1960 a festivalului, a cântat două compoziţii ale lui Hadjidakis - "Timoria" şi "Kiparissaki" - cu care a câştigat din nou premiul întâi. Curând a avut prima apariţie la Mediterranean Song Festival, în Barcelona, unde a cântat melodia compusă de Costa Yannidis - "Xypna Agapi Mou" cucerind din nou premiul întâi şi atrăgând atenţia unor case de discuri internaţionale.

În 1961, Mouskouri a cântat pe coloana sonoră a unui film documentar german despre Grecia, rezultând single-ul "Weisse Rosen aus Athen" ("The White Rose of Athens"), o adaptare a unei melodii populare compuse de Hadjidakis. Single-ul a devenit hit şi s-a vândut în peste un milion de exemplare în Germania. Ulterior, cântecul a fost tradus în mai multe limbi străine, devenind emblematic pentru artistă.

Anul 1962 i-a adus întâlnirea cu producătorul Quincy Jones, care a adus-o la New York pentru a înregistra albumul "The Girl from Greece Sings", iar la scurt timp, a avut un mare succes în Marea Britanie cu "My Colouring Book". Un an mai târziu, s-a stabilit la Paris şi a înregistrat un album în limba greacă, apoi a participat la Eurovision cu cântecul "A Force de Prier", care a devenit hit internaţional şi i-a adus Grand Prix du Disque in France, precizează site-ul www.allmusic.com.

 


Artista i-a atras atenţia compozitorului Michel Legrand, care i-a compus hiturile "Les Parapluies de Cherbourg" (1964) şi "L'Enfant au Tambour" (1965). Tot în 1965, a înregistrat în SUA al doilea album în limba engleză, "Nana Sings", şi a început colaborarea cu Harry Belafonte, care o invită în turneu împreună cu el. În 1966, au înregistrat albumul live de duete "An Evening with Belafonte/Mouskouri".

Odată cu apariţia albumului "Le Jour Ou la Colombe", în 1967, a ajuns la statutul de superstar în Franţa. Albumul conţine melodiile "Au Coeur de Septembre", "Adieu Angélina", "Robe Bleue, Robe Blanche", un cover după "Le Temps des Cerises" şi o versiune a celebrei melodii "Guantanamera". Anul următor a susţinut în Marea Britanie o serie de programe numite "Nana and Guests".

Primul LP lansat în Marea Britanie a apărut în 1969 - "Over & Over", care a staţionat în topuri doi ani. La sfârşitul anilor '60-începutul anilor '70, a petrecut mult timp pe drum, având multe turnee. În Franţa, a lansat alte materiale discografice de succes - "Comme un Soleil", "Une Voix Qui Vient du Coeur", "Vielles Chansons de France", "Quand Tu Chantes". A mai înregistrat şi o versiune cu "Habanera" din opera "Carmen" de Bizet, în duet cu Serge Lama. În 1975, albumul "Sieben Schwarze Rosen" a fost un succes în Germania, iar albumul "Book of Songs" a fost vândut în milioane de exemplare în întreaga lume.

 


În 1979 a lansat albumul "Roses & Sunshine", foarte bine primit în Canada. În 1981 a lansat hiturile "Je Chante Avec Toi, Liberté", care a fost tradus în mai multe limbi străine, şi "Meine Lieder Sind Meine Liebe". Mouskouri a revenit în ţara natală, Grecia, în 1984, după 22 de ani de absenţă şi a înregistrat mai multe albume în limba maternă. Doi ani mai târziu, artista a înregistrat "Only Love", tema muzicală dintr-o serie Tv a studiourilor BBC, şi a lansat single-ul în limba spaniolă "Con Todo el Alma", care a devenit hit în Spania, Argentina şi Chile. În 1987 a lansat cinci albume în diferite limbi, iar anul următor s-a întors la operă, cu un dublu LP - "The Classical Nana", care cuprinde arii celebre.

Compilaţia "Only Love: The Best of Nana Mouskouri" apărută în 1991 a fost foarte bine vândută în SUA. Nana Mouskouri a continuat în anii '90 seria de turnee şi înregistrările în limbile franceză, germană, spaniolă, engleză, greacă. Printre albumele lansate în anii '90 se numără: "Gospel" (1990), "Nuestras Canciones", "Côté Sud, Côté Coeur" (1992), "Falling in Love Again: Great Songs from the Movies" (unde are două duete cu Harry Belafonte), "Dix Mille Ans Encore".

A înregistrat mai multe albume în perioada 1996-1997, între care "Nana Latina" (duete cu Julio Iglesias şi Mercedes Sosa), "Return to Love", "Hommages". În 2011 a lansat două albume sub genericul "Nana & Friends", unul dintre ele cu artişti din Grecia, celălalt, cu artişti francezi.

 


Foto: (c) Sorin Lupsa / AGERPRES FOTO


A primit mai multe premii şi distincţii din partea: McGill University (Canada) - în 2013, Echo Music Prize de la Deutsche Phono-Akademie (Germania) - în 2015. În 2018, Nana Mouskouri a sărbătorit 60 de ani de carieră artistică printr-un album de coveruri numit "Forever Young", unde se regăsesc melodii cântate de Leonard Cohen, Bryan Adams, Bob Dylan, Amy Winehouse şi alţii. Totodată, a efectuat un turneu de promovare a albumului, precizează site-ul www.allmusic.com. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc