Calendarul procesului electoral al alegerilor prezidenţiale

Biroul Electoral Central (BEC) comunică, până la cel târziu 24 septembrie 2019, candidaturile pentru prezidenţiale sau semnele electorale admise sau respinse, potrivit calendarului stabilit prin Hotărârea de Guvern privind alegerile prezidenţiale, din 27 august 2019. Candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din 2019 au putut să îşi depună candidaturile la BEC până la data de 23 septembrie. Campania electorală pentru primul tur de scrutin se va desfăşura în intervalul 12 octombrie - 9 noiembrie.
Procesul electoral şi perioada electorală
Procesul electoral reprezintă totalitatea acţiunilor şi evenimentelor întreprinse de candidaţi, autorităţile centrale sau locale etc., în perioada electorală, adică înaintea campaniei electorale, în timpul campaniei electorale, în ziua votului, până la publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor. Perioada electorală aferentă alegerilor prezidenţiale din 2019 a început la 28 august şi se va încheia la 15 noiembrie, dacă are loc un singur tur. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, perioada electorală se va încheia după data de 28 noiembrie, potrivit Hotărârii de Guvern privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2019, din 27 august 2019.
Perioada electorală este acea perioadă de timp cuprinsă între ziua aducerii la cunoştinţa publicului a datei alegerilor şi data publicării rezultatelor finale în Monitorul Oficial.
Perioada de precampanie (28 august-12 octombrie)
Intervalul cuprins între data la care a intrat în vigoare hotărârea de guvern care stabileşte data alegerilor (27 august) şi data începerii campaniei electorale (12 octombrie) constituie perioada de precampanie electorală.
Până la 1 septembrie 2019, s-a constituit Biroul Electoral Central, format din preşedinte, 5 judecători ai Înaltei Curţi, 3 reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi 6 reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, conform site-ului prezidentiale2019.bec.ro.
Până la data de 2 septembrie, partidele politice au putut depune la BEC protocoalele de constituire a alianţelor electorale. La 4 septembrie, BEC a anunţat că admite patru protocoale de constituire a unor alianţe electorale în perspectiva alegerilor prezidenţiale: Alianţa UN OM, Alianţa USR PLUS, Mişcarea Naţională Română şi Alianţa NAŢIONALIŞTILOR, scrie sursa citată.
La 4 septembrie, BEC a adoptat Hotărârea nr. 1/2019 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2019.
La 16 septembrie 2019, AEP a comunicat că aproape 80.000 de alegători români s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota prin corespondenţă sau la o secţie de votare. Dintre cei aproape 80.000 de cetăţeni români, cei mai mulţi au optat pentru votul prin corespondenţă, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secţia de votare, potrivit unui comunicat al AEP din 16 septembrie. Data limită până la care alegătorii români din străinătate s-au putut înregistra a fost 11 septembrie, cu prelungire până la 15 septembrie.
Până la 23 septembrie, candidaţii şi-au putut depune candidaturile la BEC. Potrivit calendarului, data rămânerii definitive a candidaturilor este 26 septembrie.
La 26 septembrie, BEC aduce la cunoştinţa publică declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor.
Tot până la 26 septembrie, primarii au obligaţia de a stabili locurile speciale pentru afişajul electoral.
Biroul Electoral Central comunică public, la 29 septembrie, ordinea de înscriere a candidaţilor pe buletinele de vot. Până la aceeaşi dată, Ministerul Afacerilor Externe trebuie să comunice AEP proiectul de listă cu sediile secţiilor de vot din străinătate.
Campania electorală pentru primul tur de scrutin (12 octombrie-9 noiembrie)
Campania electorală aferentă primului tur de scrutin începe la 12 octombrie şi se încheie la 9 noiembrie, ora 7.00.
Primarii, cu sprijinul prefecţilor, trebuie să facă publice, până la 12 octombrie, numărul circumscripţiilor electorale, precum şi delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare.
1 noiembrie este data până la care prefecţii şi Ministerul Afacerilor Externe confecţionează ştampilele birourilor electorale pentru secţiile de votare din ţară şi din străinătate.
Până la cel târziu 8 noiembrie, primarii au obligaţia de a întocmi şi tipări listele electorale permanente, în două exemplare.
Zilele votării (8, 9, 10 noiembrie - primul tur)
Zilele votării pentru prezidenţiale sunt, pentru alegătorii care votează pe teritoriul ţării, 10 noiembrie (primul tur de scrutin) şi 24 noiembrie (al doilea tur).
Alegătorii din afara ţării, au posibilitatea, în premieră după 1989, să voteze pe parcursul a trei zile consecutive. Secţiile de votare din străinătate vor fi deschise, după cum urmează: vineri, 8 noiembrie, între orele 12.00-21.00; sâmbătă, 9 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00; duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00, cu posibilitatea prelungirii în fiecare zi până cel mai târziu la ora 23.59, în cazul în care în sediul secţiei sau în afara acesteia se mai află alegători care aşteaptă să voteze, informează site-ul AEP, http://www.roaep.ro.
În privinţa alegătorilor care au optat pentru votul prin corespondenţă, aceştia trebuie să expedieze plicul cu votul exprimat, astfel încât acesta să ajungă la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară sau din afara ţării, până la cel târziu 7 noiembrie 2019. Dacă plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegătorul va fi notificat să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.
În ziua votării, înainte de începerea votului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, listele electorale, buletinele de vot şi ştampilele. De asemenea, aceştia aplică ştampilele de control pe ultima pagină a fiecărui buletin de vot apoi închid şi sigilează urnele.
Alegătorii care votează pe teritoriul ţării şi care la ora 21.00 (când se încheie votarea) se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara secţiei de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la cel mult ora 23.59.
Tot în ziua votării, la 10 noiembrie, după ora 21.00, Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă desigilează urnele şi plicurile interioare şi începe numărătoarea voturilor.
După zilele votării
În perioada de după ziua votului de la primul tur de scrutin, are loc numărătoarea voturilor de către birourile electorale şi transmiterea lor către BEC (11-13 noiembrie).
Până la 12 noiembrie, candidaţii care au participat la alegeri, precum şi partidele sau alianţele pot depune la Curtea Constituţională cereri pentru anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală.
Până la cel târziu 14 noiembrie, BEC trebuie să înainteze Curţii Constituţionale procesele-verbale cu rezultatele centralizate, pentru a fi validate şi publicate în Monitorul Oficial.
Al doilea tur de scrutin (22, 23 şi 24 noiembrie - al doilea tur)
În cazul în care niciun candidat nu întruneşte, în primul tur de scrutin, o majoritate absolută (majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale), Curtea Constituţională trebuie să aducă la cunoştinţa publică, până la 15 noiembrie 2019, numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin.
Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin începe pe 15 noiembrie, iar ziua votării pentru cetăţenii care votează în ţară, este 24 noiembrie. La fel ca în primul tur, cetăţenii români care votează în afara ţării, pot vota pe parcursul a trei zile: 22, 23 şi 24 noiembrie, în aceleaşi intervale orare.
Până la 26 noiembrie, partidele şi candidaţii pot adresa Curţii Constituţionale cereri privind anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală, iar până la 28 noiembrie, BEC trimite Curţii rezultatele centralizate ale votului.
După primirea rezultatelor de la BEC, Curtea validează alegerile şi rezultatele se publică în Monitorul Oficial. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache, editori online: Daniela Juncu, Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc