logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Accidente miniere (cronologie 2000-2019)

Imagine din galeria Agerpres

Un electrician de 42 de ani de la Exploatarea Minieră (EM) Lupeni din Hunedoara, a suferit, la 7 mai 2019, un accident de muncă în timp ce lucra la un transformator de înaltă tensiune, bărbatul fiind internat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. Din primele date de la faţa locului se pare că transformatorul ar fi explodat, iar victima a suferit  arsuri pe 25% din suprafaţa corpului.

"Victima este internată la spitalul de urgenţă din Petroşani. Din discuţiile pe care le-am avut cu medicii, electricianul prezintă arsuri pe 25% din suprafaţa corpului. Dacă familia va fi de acord, atunci bărbatul va fi transportat la o clinică de arşi din ţară", a declarat preşedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean.

***

Cele mai tragice accidente miniere din ţara noastră au avut loc la 29 noiembrie 1980, în mina Livezeni din Valea Jiului când o explozie în subteran a ucis 53 de persoane, şi la 2 noiembrie 1972, la mina Uricani, când o explozie a ucis 43 de persoane.

După anul 2000, cele mai grave accidente miniere au avut loc la:

15 noiembrie 2008 - O gravă explozie s-a produs în abatajul 431 de la mina Petrila din Valea Jiului, la circa 950 metri în subteran. Cauza a fost o acumulare de gaz metan. Explozia a fost urmată, la patru ore, de încă una, şi s-a soldat cu 13 morţi şi 14 răniţi.

14 ianuarie 2006 - În oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin, şapte persoane au murit şi alte cinci au fost rănite, în urma unei explozii subterane produsă din cauza acumulării de gaz metan.

15 mai 2002 - La mina Vulcan din Valea Jiului au murit zece mineri, iar alţi patru au fost răniţi, în urma unei explozii de gaz metan.

7 august 2001- Într-un abataj al minei Vulcan din Valea Jiului, 14 mineri au murit şi alţi patru au fost răniţi din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, a arsurilor de gradul I-IV şi a traumatismelor provocate de o explozie de gaz metan.

8 mai 2000 - La Exploatarea Minieră de nisip cuarţos de la Hudeşti, judeţul Botoşani, şapte mineri şi-au pierdut viaţa, din cauza unei explozii accidentale, la suprafaţă, a încărcăturii explozive pregătite pentru dislocarea zăcământului de nisip folosit pentru fabricarea sticlei.

***

2018
18 iulie - Un miner a fost rănit şi un altul a murit în urma unei surpări care s-a petrecut în subteranul Minei Lupeni, din Valea Jiului, la aproximativ trei kilometri de intrarea în mină.

23 mai - Un miner de la exploatarea de cărbune Livezeni, din Valea Jiului, a murit într-un accident de muncă produs în subteran, în timp ce transporta materiale pentru un abataj mecanizat. În vârstă de 41 de ani, minerul ar fi fost lovit în zona capului de o piesă metalică în greutate de circa 150 de kilograme.

2017
30 octombrie - Un miner a murit şi alţi trei au fost răniţi într-o deflagraţie care s-a produs pe o galerie a minei Uricani, din Valea Jiului. Cei patru mineri coborâseră la 50 de metri sub pământ ca să ridice un dig. Ulterior, la 9 noiembrie, unul dintre minerii răniţi care fusese transportat la Spitalul de Arşi din Capitală, a murit. Acesta suferise 40% arsuri pe suprafaţa corpului şi arsuri de căi respiratorii.
5 octombrie - Într-o galerie din Mina Lupeni, Valea Jiului, a avut loc o surpare care a surprins 11 mineri. Opt dintre aceştia au reuşit să iasă la suprafaţă, trei rămânând blocaţi sub dărâmături. Unul dintre mineri a fost găsit decedat de către salvatori, un altul a murit la 6 octombrie 2017, deşi a fost transportat la Bucureşti cu elicopterul la spitalul Floreasca, iar cel de-al treilea se afla într-o stare mai bună, fiind internat pentru investigaţii la spitalul din Petroşani. Surparea de la Mina Lupeni, în care doi mineri şi-au pierdut viaţa, iar altul a fost rănit, a fost încadrată ca accident colectiv de muncă cu trei victime.

2013
17 octombrie - Un accident minier produs la mina Roşiuţa, din judeţul Gorj, s-a soldat cu un mort şi 12 răniţi. Cele şapte persoane se aflau într-o autoutilitară mixtă de marfă şi transport persoane.

2012
18 iunie - Doi angajaţi ai Exploatării Miniere Petrila au fost opăriţi cu abur sub presiune, în timpul unei operaţiuni pe care o executau la o galerie din subteran pentru a răci o zonă aflată în spatele unui dig de izolare. În accident un inginer şi un miner şef de brigadă au suferit arsuri de gradele 3 şi 4 din cauza apei supraîncălzite, fiind transportaţi cu un elicopter SMURD la un spital din Bucureşti.

2011
15 noiembrie - Un bărbat a murit în mina Botuşanu aparţinând Exploatării Miniere Crucea din subordinea Companiei Naţionale a Uraniului. Accidentul s-a produs în urma unei explozii controlate la un abataj din mină, cel mai probabil din cauza unei erori umane. Bărbatul avea 42 de ani, era din zona Borca, judeţul Bacău, şi lucra de 20 de ani în minerit.
9 noiembrie - Un miner de 42 de ani şi-a pierdut viaţa într-un accident de muncă la Exploatarea Subterană Lupoaia din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, municipiul Motru, după ce a fost lovit în zona capului de o grindă. Bărbatul lucra exploatarea minieră de mai bine de 20 de ani.

27 octombrie - Un miner de la Exploatarea Minieră Paroşeni, judeţul Hunedoara, a fost rănit după ce o bucată de cărbune s-a desprins din peretele unei galerii din subteran şi i-a strivit un picior. Acesta lucra ca vagonetar, iar bucata de huilă care s-a desprins din galerie i-a prins piciorul pe o laterală a unei benzi transportoare dintr-un abataj mecanizat din subteran.

5 februarie - Cinci mineri au murit în subteranul minei Uricani, cel mai probabil din cauza unei explozii ca urmare a unei acumulării de gaz metan. Aceştia, un inginer şi patru electricieni, lucrau la depanarea unui transformator electric.

2009
1 noiembrie - O puternică explozie s-a produs într-o galerie hidroenergetică subterană din localitatea buzoiană Nehoiaşu, în punctul Arsele. O echipă de zece muncitori de la Hidroconstrucţia Siriu se afla în subteran în momentul producerii deflagraţiei, şase dintre aceştia fiind răniţi.

9 februarie - O explozie a avut loc la mina din Paroşeni, judeţul Hunedoara. Toţi minerii care care se aflau în mină au fost evacuaţi, neînregistrându-se victime.

2008
6 mai - Un accident de muncă în subteranul minei Vulcan s-a soldat cu rănirea a doi mineri.

12 aprilie - Un accident la Exploatarea Minieră Paroşeni s-a soldat un un mort şi un rănit.

2006
7 august - În mina Baia Nouă din judeţul Mehedinţi, doi mineri au rămas blocaţi în subteran în urma surpării unui perete al minei. Aceştia au murit pe loc, în urma unui şoc mecanic, iar trupurile lor neînsufleţite au fost scoase la suprafaţă după 24 de zile de eforturi de căutare. La Exploatarea Minieră de la Baia Nouă un accident similar a avut loc în anul 1993, când doi mineri şi-au pierdut viaţa după ce un perete al minei s-a surpat.

8 mai - În mina Lupeni, judeţul Hunedoara, datorită unei viituri puternice, un miner a murit şi alţi patru au fost răniţi. Potrivit primelor cercetări, viitura în subteran s-a produs din cauza unor acumulări de apă în goluri de deasupra galeriilor.

2004
6 iulie - Un angajat al Exploatării Miniere Livezeni a murit electrocutat într-un accident de muncă produs la suprafaţă într-o staţie de transformare a energiei electrice aflată la mina Dâlja, judeţul Hunedoara.

22 mai - Doi mineri au murit, iar alţi doi au fost răniţi într-un accident colectiv de muncă produs în subteranul Minei de la Uricani din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani.

2003
20 martie - Trei salvatori mineri de la Exploatarea minieră Lonea au suferit arsuri, după ce din tavanul galeriei, au căzut bucăţi de cărbune aprins, în timp ce lucrau la amenajarea unui dig unde se semnalase fenomenul de aprindere a cărbunelui.

2002
22 decembrie - Un artificier a murit şi alţi trei mineri au fost răniţi în urma aprinderii gazului metan existent în subteran la locul de puşcare, în sectorul 1 al Minei Lonea.

2000
8 martie - Patru mineri au murit la Exploatarea Minieră Iara din judeţul Cluj, în urma intoxicării cu monoxid de carbon produs de un incendiu din subteran. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Daniel Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 26-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie

Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei