logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeană, 25 de ani de la intrarea în vigoare

Imagine din galeria Agerpres

La 1 noiembrie 1993 a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeană, ''care marchează începutul unei noi etape în procesul constituirii unei uniuni tot mai strânse între popoarele Europei''. A reprezentat cea mai profundă schimbare a tratatelor de la înfiinţarea Comunităţii Europene prin instituirea unei uniuni politice.

Acest document a stabilit fundaţiile pentru o singură monedă, Euro, şi a extins în mod semnificativ cooperarea între statele europene în câteva domenii foarte importante precum: rezidenţa şi mişcarea liberă a cetăţenilor între statele membre; a fost instituită o politică de securitate şi externă comună şi a fost consolidată cooperarea poliţienească şi judiciară în chestiuni penale, conform https://www.ecb.europa.eu. Aceştia sunt de fapt cei trei piloni importanţi pe care se constituia de acum denumită în mod oficial Uniunea Europeană: Spaţiul unic european, Politica de Securitate şi Externă Comună şi Justiţie şi Afaceri Interne.

Tratatul, semnat în oraşul olandez Maastricht, aflat foarte aproape de graniţele cu Germania şi cu Belgia, a fost rezultatul a numeroşi ani de negocieri între guvernele europene pentru adâncirea procesului de integrare europeană.

Documentul a fost semnat la 7 februarie 1992 de cele 12 state care formau la acea dată construcţia comunitară: Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania şi Marea Britanie. De la data intrării în vigoare a tratatului, încă 16 state au aderat la Uniunea Europeană şi au adoptat regulile stabilite de Tratatul de la Maastricht şi de tratatele care i-au urmat acestuia.

Acest tratat a pavat calea către crearea unei singure monede europene - Euro. A reprezentat punctul culminant al câtorva decenii de negocieri şi dezbateri pentru sporirea cooperării economice în Europa. Instituirea Uniunii Economice şi Monetare urma să fie realizată în trei etape. Tratatul a instituit Banca Centrală Europeană şi Sistemul european de bănci centrale precum şi obiectivele acestora. Au fost stabilite criteriile pe care statele trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro, cunoscute sub denumirea de criteriile de convergenţă.

La nivelul arhitecturii instituţionale comunitare, prin tratatul de la Maastricht, Parlamentul European a obţinut un rol sporit faţă de statele membre şi aceleaşi drepturi în raport cu Consiliul de Miniştri, având prevederi legislative şi putând adopta hotărâri împreună cu Consiliul. Parlamentul primeşte dreptul de negociere şi de a refuza Consiliul pe anumite speţe de negociere. Per ansamblu este vorba de introducerea procesului codecizional. Parlamentul primeşte drept de control bugetar şi dreptul de a institui comisii de anchetă. Totodată, parlamentul trebuia consultat de guverne înainte de desemnarea preşedintelui Comisiei Europene.

Consiliul Uniunii nu este responsabil în faţa Parlamentului, dar şi l-a asociat la puterea de decizie prin procedura 'avizului conform' şi prin extinderea acestei proceduri la noi domenii.

Mandatul Comisiei Europene a fost mărit de la 4 la 5 ani pentru a coincide cu mandatul Parlamentului European.

Consiliul European stabileşte liniile directoare de dezvoltare şi politicile generale ale Uniunii.

Curtea de Justiţie a primit noi competenţe în ce priveşte aplicarea de sancţiuni statelor membre în cazul încălcării de către acestea a unor obligaţii din tratat.

Tratatul nu acordă personalitate juridică Uniunii, astfel că ea nu se substituie statelor membre.

Pentru o reprezentare adecvată a intereselor tuturor regiunilor de la nivelul Uniunii Europene se hotărăşte instituirea Comitetului Regiunilor.

Totodată, pentru o mai bună coordonare a cooperării poliţieneşti a fost înfiinţat Oficiul European de Poliţie Europol cu sediul la Haga.

Fiind un tratat complex cu multe prevederi noi la nivel comunitar a fost nevoie de o perioadă de mai bine de doi ani de la semnare până la ratificare ca să intre în vigoare. Tratatul de la Maastricht a fost deosebit de important nu doar prin amploarea modificărilor aduse la nivel comunitar, prin introducerea Uniunii Politice şi a celor trei piloni pe care avea să funcţioneze arhitectura comunitară, dar şi prin faptul că a oferit la nivel individual cetăţenilor europeni oportunitatea de rezidenţă şi mişcare liberă în spaţiul Uniunii Europene. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc